Logo De Belofte

WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.

Kwekers belanden steeds vaker in deze regio om bloembollen te kweken. In Wenum-Wiesel (gemeente Apeldoorn) zijn sommigen daar niet blij mee. Want de teelt gaat gepaard met veel watergebruik en pesticiden. De eigenaar van het land aan de Kopermolenweg vindt het allemaal een storm in een glas water. 

Beschermde natuur onder druk

In het voorjaar gingen de bollen de grond in. Sindsdien staat volgens inwoners de biodiversiteit onder druk, evenals het grondwaterpeil onder de toch al schrale aarde. "Ik zie amper nog insecten", vertelt één van hen.

Kijk hier naar een video. Tekst gaat eronder verder:

Jos Tiel Groenestege wijst richting het uitgestrekte bollenveld en vertelt: "Dit is een cultuurhistorisch landschap, dat hier al eeuwen ligt. En hierachter heb je de Veluwerand, een Natura2000-gebied (beschermde natuur, red.). Een kwekerij past niet in dit landschap."

Hij vervolgt: "Er worden stoffen gebruikt om de gladiolen te kweken die de biodiversiteit aantasten. Bewoners zijn echt in actie gekomen om dit te voorkomen."

Het mag, maar niet overal

Voor de bollenteelt gelden in Apeldoorn geen speciale regels. Zolang de bestemming van de grond 'agrarisch' is, mag je je gang gaan. Dat wordt anders wanneer het land dicht bij kwetsbare natuur ligt. Dan mag tuinbouw alleen op daarvoor aangewezen plekken.

Het veld in Wenum-Wiesel ligt dus dicht bij beschermde natuur, maar is niet 'aangewezen'. Er mag daarom niet geteeld worden.

Boer Willeam Schoonhoven is eigenaar van de grond. Hij snapt de ophef niet. "Dit was al landbouwgrond, ik ging ervan uit dat bloembollen ook mochten. Nu blijkt dat ik daar een vergunning voor nodig heb. Volgens de gemeente is de verwachting dat het gelegaliseerd kan worden."

'Bollen niet uit de grond trekken'

Een gemeentewoordvoerder verklaart: "Er is een aanvraag gedaan voor een wijziging van het bestemmingsplan. Dat kost tijd. We gaan in afwachting daarvan niet handhaven en de bollen uit de grond trekken."

Legalisering achteraf, noemt hij het. Dat gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld na een verbouwing. Zo komt alsnog een vergunning tot stand. Schoonhoven bekostigt nu zelf een onderzoek dat moet uitwijzen wat de invloed van de bollenteelt op het landschap daadwerkelijk is. Dat bepaalt of hij groen licht krijgt. 

Tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Het bloembollenveld in Wenum-Wiesel. Foto: Omroep Gelderland

De agrariër denkt dat tegenstanders van het bollenveld er weinig mee opschieten als hij de vergunning niet krijgt. "Dan gaan er uien of aardappels op. Die vragen evenveel bestrijdingsmiddelen en soms zelfs meer water."

"Als zij vinden dat ze er daarmee op vooruitgaan, dan hebben we een win-winsituatie. En ik kan er anders nog altijd zonnepanelen opleggen", grapt hij.

Zie ook: Spandoeken tegen duurzame energie in Apeldoorn, raadslid bedreigd

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • 'Stadskolos' krijgt eindelijk nieuwe bestemming

  15 oktober 2020
  APELDOORN - De weg ligt vrij voor nieuwe woningen in de stad Apeldoorn. De komende jaren mogen daar een kleine 140 woningen bijkomen. Het gaat om de herinrichting van voormalig stadskantoor Westpoint en een nog braakliggend terrein bij het station.
 • Met déze afvalcontainers zit Apeldoorn flink in de maag

  01 oktober 2020
  APELDOORN - Containers voor plastic, papier en glas bij het Apeldoornse winkelcentrum Anklaar zijn binnenkort verleden tijd. De gemeente beloofde ze weg te halen omdat omwonenden er last van hebben. Maar alternatieven zijn er niet, want ook die stuiten op bezwaren.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Wethouder bedroefd na vernielingen: 'Als ik weet wie dit gedaan heeft, dan pluk ik hem kaal'

  23 september 2020
  APELDOORN - Zeker 1,6 ton investeerde de gemeente er al in, maar tevergeefs: Apeldoorn gooit de handdoek in de ring na de zoveelste vernieling van het speeltoestel in het Matenpark. Het wordt nu verplaatst, maar waarnaartoe is nog onduidelijk.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend