Logo De Belofte

WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.

Kwekers belanden steeds vaker in deze regio om bloembollen te kweken. In Wenum-Wiesel (gemeente Apeldoorn) zijn sommigen daar niet blij mee. Want de teelt gaat gepaard met veel watergebruik en pesticiden. De eigenaar van het land aan de Kopermolenweg vindt het allemaal een storm in een glas water. 

Beschermde natuur onder druk

In het voorjaar gingen de bollen de grond in. Sindsdien staat volgens inwoners de biodiversiteit onder druk, evenals het grondwaterpeil onder de toch al schrale aarde. "Ik zie amper nog insecten", vertelt één van hen.

Kijk hier naar een video. Tekst gaat eronder verder:

Jos Tiel Groenestege wijst richting het uitgestrekte bollenveld en vertelt: "Dit is een cultuurhistorisch landschap, dat hier al eeuwen ligt. En hierachter heb je de Veluwerand, een Natura2000-gebied (beschermde natuur, red.). Een kwekerij past niet in dit landschap."

Hij vervolgt: "Er worden stoffen gebruikt om de gladiolen te kweken die de biodiversiteit aantasten. Bewoners zijn echt in actie gekomen om dit te voorkomen."

Het mag, maar niet overal

Voor de bollenteelt gelden in Apeldoorn geen speciale regels. Zolang de bestemming van de grond 'agrarisch' is, mag je je gang gaan. Dat wordt anders wanneer het land dicht bij kwetsbare natuur ligt. Dan mag tuinbouw alleen op daarvoor aangewezen plekken.

Het veld in Wenum-Wiesel ligt dus dicht bij beschermde natuur, maar is niet 'aangewezen'. Er mag daarom niet geteeld worden.

Boer Willeam Schoonhoven is eigenaar van de grond. Hij snapt de ophef niet. "Dit was al landbouwgrond, ik ging ervan uit dat bloembollen ook mochten. Nu blijkt dat ik daar een vergunning voor nodig heb. Volgens de gemeente is de verwachting dat het gelegaliseerd kan worden."

'Bollen niet uit de grond trekken'

Een gemeentewoordvoerder verklaart: "Er is een aanvraag gedaan voor een wijziging van het bestemmingsplan. Dat kost tijd. We gaan in afwachting daarvan niet handhaven en de bollen uit de grond trekken."

Legalisering achteraf, noemt hij het. Dat gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld na een verbouwing. Zo komt alsnog een vergunning tot stand. Schoonhoven bekostigt nu zelf een onderzoek dat moet uitwijzen wat de invloed van de bollenteelt op het landschap daadwerkelijk is. Dat bepaalt of hij groen licht krijgt. 

Tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Het bloembollenveld in Wenum-Wiesel. Foto: Omroep Gelderland

De agrariër denkt dat tegenstanders van het bollenveld er weinig mee opschieten als hij de vergunning niet krijgt. "Dan gaan er uien of aardappels op. Die vragen evenveel bestrijdingsmiddelen en soms zelfs meer water."

"Als zij vinden dat ze er daarmee op vooruitgaan, dan hebben we een win-winsituatie. En ik kan er anders nog altijd zonnepanelen opleggen", grapt hij.

Zie ook: Spandoeken tegen duurzame energie in Apeldoorn, raadslid bedreigd

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Apeldoornse PvdA'er Ties Stam overleden

  18 maart 2021
  APELDOORN - Fractievoorzitter Ties Stam van de Apeldoornse PvdA is overleden. Dat maakt de gemeente bekend. Hij werd 68 jaar. Stam overleed na een kort ziekbed.
 • 1,5 miljoen voor een zonnepaneel of betere isolatie

  17 februari 2021
  APELDOORN - Je huis energiezuinig maken? In Apeldoorn is extra geld beschikbaar voor inwoners die hun woning willen verduurzamen. De subsidie is bedoeld voor mensen in een sociale huurwoning en woningeigenaren.
 • Fikse investering in veilige wegen, meerdere plekken worden aangepakt

  12 januari 2021
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn krijgt ruim 615.000 euro van het Rijk om wegen in de stad en de dorpen veiliger te maken. Dat schrijft het college naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad. In totaal wordt er dik een miljoen euro uitgetrokken.
 • 'Stadskolos' krijgt eindelijk nieuwe bestemming

  15 oktober 2020
  APELDOORN - De weg ligt vrij voor nieuwe woningen in de stad Apeldoorn. De komende jaren mogen daar een kleine 140 woningen bijkomen. Het gaat om de herinrichting van voormalig stadskantoor Westpoint en een nog braakliggend terrein bij het station.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend