Logo De Belofte

WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.

Kwekers belanden steeds vaker in deze regio om bloembollen te kweken. In Wenum-Wiesel (gemeente Apeldoorn) zijn sommigen daar niet blij mee. Want de teelt gaat gepaard met veel watergebruik en pesticiden. De eigenaar van het land aan de Kopermolenweg vindt het allemaal een storm in een glas water. 

Beschermde natuur onder druk

In het voorjaar gingen de bollen de grond in. Sindsdien staat volgens inwoners de biodiversiteit onder druk, evenals het grondwaterpeil onder de toch al schrale aarde. "Ik zie amper nog insecten", vertelt één van hen.

Kijk hier naar een video. Tekst gaat eronder verder:

Jos Tiel Groenestege wijst richting het uitgestrekte bollenveld en vertelt: "Dit is een cultuurhistorisch landschap, dat hier al eeuwen ligt. En hierachter heb je de Veluwerand, een Natura2000-gebied (beschermde natuur, red.). Een kwekerij past niet in dit landschap."

Hij vervolgt: "Er worden stoffen gebruikt om de gladiolen te kweken die de biodiversiteit aantasten. Bewoners zijn echt in actie gekomen om dit te voorkomen."

Het mag, maar niet overal

Voor de bollenteelt gelden in Apeldoorn geen speciale regels. Zolang de bestemming van de grond 'agrarisch' is, mag je je gang gaan. Dat wordt anders wanneer het land dicht bij kwetsbare natuur ligt. Dan mag tuinbouw alleen op daarvoor aangewezen plekken.

Het veld in Wenum-Wiesel ligt dus dicht bij beschermde natuur, maar is niet 'aangewezen'. Er mag daarom niet geteeld worden.

Boer Willeam Schoonhoven is eigenaar van de grond. Hij snapt de ophef niet. "Dit was al landbouwgrond, ik ging ervan uit dat bloembollen ook mochten. Nu blijkt dat ik daar een vergunning voor nodig heb. Volgens de gemeente is de verwachting dat het gelegaliseerd kan worden."

'Bollen niet uit de grond trekken'

Een gemeentewoordvoerder verklaart: "Er is een aanvraag gedaan voor een wijziging van het bestemmingsplan. Dat kost tijd. We gaan in afwachting daarvan niet handhaven en de bollen uit de grond trekken."

Legalisering achteraf, noemt hij het. Dat gebeurt wel vaker, bijvoorbeeld na een verbouwing. Zo komt alsnog een vergunning tot stand. Schoonhoven bekostigt nu zelf een onderzoek dat moet uitwijzen wat de invloed van de bollenteelt op het landschap daadwerkelijk is. Dat bepaalt of hij groen licht krijgt. 

Tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Het bloembollenveld in Wenum-Wiesel. Foto: Omroep Gelderland

De agrariër denkt dat tegenstanders van het bollenveld er weinig mee opschieten als hij de vergunning niet krijgt. "Dan gaan er uien of aardappels op. Die vragen evenveel bestrijdingsmiddelen en soms zelfs meer water."

"Als zij vinden dat ze er daarmee op vooruitgaan, dan hebben we een win-winsituatie. En ik kan er anders nog altijd zonnepanelen opleggen", grapt hij.

Zie ook: Spandoeken tegen duurzame energie in Apeldoorn, raadslid bedreigd

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend