Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.

Geruchten over drugsdeals en ongure praktijken rond de sporthal doen al langer de ronde. De parkeerterreinen zijn op donkere en rustige momenten een ideale plek voor mensen die dingen willen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Snel maatregelen 

Het veiligheidsgevoel moet weer terugkomen rond de sporthal, waar ook een school en andere verenigingen vlakbij gehuisvest zijn. Daar pleit Tonnie van Rijn voor. Hij is voorzitter van handbalvereniging Achilles en dringt bij pandbeheerder Accres aan op maatregelen. 

Kijk hier een video over de maatregelen (tekst gaat daaronder verder):

Enkele leden van Achilles kwamen net aan bij de sporthal zaterdag, even voor 18.00 uur. Zij zagen bloederige taferelen; de twee mannen die waren beschoten bleken zwaargewond.

Noodprotocol 

Bij het bestuur van Achilles ging meteen het noodprotocol in werking: zo snel mogelijk mensen in veiligheid brengen, checken of alle leden veilig zijn. Ouders bellen en op de hoogte stellen. De wedstrijden van die avond afzeggen. 

Van het schietincident waren maar beperkt beelden. Voorzitter Van Rijn merkte op dat de camerasystemen verouderd zijn. Daar moet snel betere apparatuur voor in de plaats komen. Ook aanvullende maatregelen, zoals meer surveillance van beveiliging en politie, juicht hij toe. 

'Niet structureel onveilig' 

Accres zegt toe dat daaraan gewerkt wordt, te beginnen met de camerasystemen. Die stonden al op de rol om vervangen te worden en dat wordt nu versneld.

Het gemeentebedrijf benadrukt dat het rond de sporthal niet structureel onveilig is, ondanks de heftige en voor sommigen ingrijpende gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. 

'Dit wil je niet in je stad' 

Burgemeester Ton Heerts begrijpt dat mensen zich na afgelopen zaterdag onveilig voelen. 'Schietincidenten wil je niet in je stad', reageert hij. Dat er overlast is rond de omgeving van de sporthal is hem bekend. Maar, zo stelt Heerts: 'Deze overlast staat los van het schietincident van afgelopen zaterdag.' 

Ook andere heftige incidenten zijn niet verbonden aan die overlast, aldus de burgemeester. De politie ziet dat Apeldoorn binnen een landelijk trend valt: meer heftige geweldsincidenten, maar het totale aantal incidenten neemt af. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend