Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.

Geruchten over drugsdeals en ongure praktijken rond de sporthal doen al langer de ronde. De parkeerterreinen zijn op donkere en rustige momenten een ideale plek voor mensen die dingen willen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Snel maatregelen 

Het veiligheidsgevoel moet weer terugkomen rond de sporthal, waar ook een school en andere verenigingen vlakbij gehuisvest zijn. Daar pleit Tonnie van Rijn voor. Hij is voorzitter van handbalvereniging Achilles en dringt bij pandbeheerder Accres aan op maatregelen. 

Kijk hier een video over de maatregelen (tekst gaat daaronder verder):

Enkele leden van Achilles kwamen net aan bij de sporthal zaterdag, even voor 18.00 uur. Zij zagen bloederige taferelen; de twee mannen die waren beschoten bleken zwaargewond.

Noodprotocol 

Bij het bestuur van Achilles ging meteen het noodprotocol in werking: zo snel mogelijk mensen in veiligheid brengen, checken of alle leden veilig zijn. Ouders bellen en op de hoogte stellen. De wedstrijden van die avond afzeggen. 

Van het schietincident waren maar beperkt beelden. Voorzitter Van Rijn merkte op dat de camerasystemen verouderd zijn. Daar moet snel betere apparatuur voor in de plaats komen. Ook aanvullende maatregelen, zoals meer surveillance van beveiliging en politie, juicht hij toe. 

'Niet structureel onveilig' 

Accres zegt toe dat daaraan gewerkt wordt, te beginnen met de camerasystemen. Die stonden al op de rol om vervangen te worden en dat wordt nu versneld.

Het gemeentebedrijf benadrukt dat het rond de sporthal niet structureel onveilig is, ondanks de heftige en voor sommigen ingrijpende gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. 

'Dit wil je niet in je stad' 

Burgemeester Ton Heerts begrijpt dat mensen zich na afgelopen zaterdag onveilig voelen. 'Schietincidenten wil je niet in je stad', reageert hij. Dat er overlast is rond de omgeving van de sporthal is hem bekend. Maar, zo stelt Heerts: 'Deze overlast staat los van het schietincident van afgelopen zaterdag.' 

Ook andere heftige incidenten zijn niet verbonden aan die overlast, aldus de burgemeester. De politie ziet dat Apeldoorn binnen een landelijk trend valt: meer heftige geweldsincidenten, maar het totale aantal incidenten neemt af. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?
 • Handbalvereniging wil extra toezicht bij sporthal na schietpartij

  05 februari 2020
  APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.
 • Terrein van Hoenderloo Groep gewild: meerdere gegadigden

  05 februari 2020
  APELDOORN - Voor het terrein van de Hoenderloo Groep hebben zich inmiddels enkele mogelijke kopers gemeld. Dat zegt de gemeente Apeldoorn. Eén partij heeft contact gezocht met de gemeente. Onlangs bleek uit interne documenten al dat de grond en gebouwen van de Hoenderloo Groep tot 20 miljoen waard kunnen zijn.
 • Apeldoorn gaat kosten jeugdzorg nog niet 'zomaar' doorsturen

  20 december 2019
  APELDOORN - Apeldoornse ouders of verzorgers ontvangen toch niet zonder meer automatisch de rekening als hun kinderen zorg vragen. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend