Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.

Geruchten over drugsdeals en ongure praktijken rond de sporthal doen al langer de ronde. De parkeerterreinen zijn op donkere en rustige momenten een ideale plek voor mensen die dingen willen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Snel maatregelen 

Het veiligheidsgevoel moet weer terugkomen rond de sporthal, waar ook een school en andere verenigingen vlakbij gehuisvest zijn. Daar pleit Tonnie van Rijn voor. Hij is voorzitter van handbalvereniging Achilles en dringt bij pandbeheerder Accres aan op maatregelen. 

Kijk hier een video over de maatregelen (tekst gaat daaronder verder):

Enkele leden van Achilles kwamen net aan bij de sporthal zaterdag, even voor 18.00 uur. Zij zagen bloederige taferelen; de twee mannen die waren beschoten bleken zwaargewond.

Noodprotocol 

Bij het bestuur van Achilles ging meteen het noodprotocol in werking: zo snel mogelijk mensen in veiligheid brengen, checken of alle leden veilig zijn. Ouders bellen en op de hoogte stellen. De wedstrijden van die avond afzeggen. 

Van het schietincident waren maar beperkt beelden. Voorzitter Van Rijn merkte op dat de camerasystemen verouderd zijn. Daar moet snel betere apparatuur voor in de plaats komen. Ook aanvullende maatregelen, zoals meer surveillance van beveiliging en politie, juicht hij toe. 

'Niet structureel onveilig' 

Accres zegt toe dat daaraan gewerkt wordt, te beginnen met de camerasystemen. Die stonden al op de rol om vervangen te worden en dat wordt nu versneld.

Het gemeentebedrijf benadrukt dat het rond de sporthal niet structureel onveilig is, ondanks de heftige en voor sommigen ingrijpende gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. 

'Dit wil je niet in je stad' 

Burgemeester Ton Heerts begrijpt dat mensen zich na afgelopen zaterdag onveilig voelen. 'Schietincidenten wil je niet in je stad', reageert hij. Dat er overlast is rond de omgeving van de sporthal is hem bekend. Maar, zo stelt Heerts: 'Deze overlast staat los van het schietincident van afgelopen zaterdag.' 

Ook andere heftige incidenten zijn niet verbonden aan die overlast, aldus de burgemeester. De politie ziet dat Apeldoorn binnen een landelijk trend valt: meer heftige geweldsincidenten, maar het totale aantal incidenten neemt af. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend