Logo De Belofte

APELDOORN - Even een ballonnetje leegzuigen wordt lastiger in Apeldoorn. Vrijwel alle partijen in de Apeldoornse raad willen de lokale wet aanpassen en daarin een verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte opnemen. Daarnaast moet de gemeente meer duidelijkheid geven over lachgas.

door Bastiaan van Blokland 

De gemeente en politie kunnen door de wetswijzing straks beter handhaven. Het is een kapstok die Apeldoorn handvatten biedt om op te kunnen treden tegen een groeiend probleem van lachgas gebruikende jongeren, want vervelend gedrag en vervuiling (lege ampullen en kapotte ballonnetjes) door het gas komen in steeds meer gemeenten voor. 

Niet accepteren

Burgemeester Petra van Wingerden: 'Wij willen ons best doen om de verkoop te beperken, maar er wordt ook rotzooi achtergelaten en ook dat willen wij aan banden leggen. We beginnen met iedereen duidelijk te maken dat we dit niet willen accepteren.' 

Van Wingerden heeft toegezegd te kijken naar een minder lastige formulering van de nieuwe wet, zodat het voor iedereen straks duidelijk is wat nu wel en wat niet mag. De aanpassing van de lokale wet (de algemene plaatselijke verordening APV) moet nog officieel worden goedgekeurd door de raadsleden. 

De APV-wijziging maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen om lachgasgebruik te ontmoedigen. Professionals zijn betrokken bij de aanpak van het gas. Er wordt ingezet op voorlichting en bij evenementen is het straks geheel verboden.  

Verantwoordelijkheid 

In Arnhem is de verantwoordelijkheid voor overlast door lachgas ook bij verkopers komen te liggen. De Wet Milieubeheer verplicht het verkopers om gevaren voor mens of milieu te voorkomen of te beperken. En van die wet maakt Arnhem dan ook gebruik. 

Er zijn risico's verbonden aan het gebruik van lachgas. Lees daar hier meer over.

Zie ook: Lachgas kopen? Arnhem kiest als eerste gemeente in Nederland voor totaalverbod

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend