Logo De Belofte

APELDOORN - Het college van B&W van Apeldoorn stelt drie mogelijkheden voor om de tekorten op het Sociaal Domein op te vangen. In al die scenario's gaat het college er van uit dat er minder extra geld uitgegeven wordt dan nu verwacht. De coalitiepartijen kunnen zich hier in vinden.

Tekorten op Jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO): iedere gemeente worstelt er mee. Ook de gemeenteraad van Apeldoorn besprak het onderwerp donderdagmiddag uitgebreid, tijdens de behandeling van de Kadernota. 'Het zijn dus geen bezuinigingen: we gaan minder meer geld uitgeven', probeerde Gert-Jan Walgemoed namens de VVD uit te leggen.

De voorstellen schoten bij de oppositie in het verkeerde keelgat. 'We moeten iedereen wel de juiste zorg kunnen bieden', was het argument van verschillende partijen. Liefst vier moties van zeven verschillende partijen riepen het college op verder te kijken naar andere mogelijkheden.

'Fraude tegengaan'

De moties leidden tot een fel debat. Zowel D66 als GroenLinks benadrukte dat in Apeldoorn meerdere zorginstanties misbruik zouden maken van zorggelden. 'Wij willen fraude tegengaan', zei Danny Huizer van GroenLinks. 'Als instanties gewoon maar teveel uitgeven, moeten wij als overheid niet bijlappen.'

De opmerking van GroenLinks schoot SP-fractievoorzitter Sunita Biharie in het verkeerde keelgat. 'Nu moet GroenLinks niet doen alsof wij vinden dat we alle rekeningen van de zorginstellingen maar moeten vergoeden. Wij roepen al jaren dat er misbruik gemaakt wordt van deze middelen. Nu is dat eindelijk bewezen, en ineens doet GroenLinks alsof wij dat willen bekostigen.'

'Kraan niet wijd open'

Ook de PvdA wilde meer geld vrijmaken voor het Sociaal Domein. 'Dat betekent niet dat wij de kraan open gooien', legde Ties Stam uit. 'Wij zetten de kraan alleen niet helemaal dicht, zoals de coalitie voorstelt.'

Wethouder Cziesso benadrukte vooral dat hij een sluitende begroting wil opleveren, en dat hij zelf gelooft dat de voorgestelde keuzes om minder extra geld uit te geven zullen werken. Hij wilde niet inhoudelijk ingaan op de discussie over zorgfraude.

Geen van de vier moties kreeg een meerderheid. Wel werd een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen meer informatie aan de raad te verstrekken over de bezuinigingsmaatregelen.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend