Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn moet miljoenen euro's extra bezuinigen om oplopende tekorten het hoofd te bieden. Het is onvermijdelijk, zegt de gemeente. De financiële cijfers blijven ook in het meest gunstige geval diep in de min. In 2023 kampt Apeldoorn zelfs met een tekort van 24 miljoen euro. Dat blijkt uit de nieuwe voorjaarsnota.

door Bastiaan van Blokland

De knel zit 'm vooral bij de jeugdhulp. Het Apeldoorns gemeentebestuur wil de tekorten daar zoveel mogelijk terugdringen. Maar dat is volgens de gemeente op korte termijn niet genoeg.

Apeldoorn spreekt van een 'sobere voorjaarsnota'. Extra bezuinigingen zijn nodig, tot zo'n 5 miljoen euro in 2022. Niet alleen binnen de zorg noteert Apeldoorn namelijk tegenvallers. Ook het al bekend tekort bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) speelt de gemeente parten.

Zie ook: 'Gemeenten moeten bijspringen bij miljoenentekort Veiligheidsregio'

De veiligheidsregio is een samenwerking van verschillende gemeenten voor onder meer brandweertaken. Apeldoorn trekt daar als grootste gemeente de kar. Door aanhoudende droogte vorig jaar is het potje van de VNOG leeggeraakt.

Ook kampt de brandweer met personeelstekorten en organisatorische problemen. Het kan Apeldoorn vele tonnen gaan kosten om het gat te dichten. Tegenvallers bij vervoersinitiatief PlusOV en 'onontkoombare' projecten, zoals de parkeergarage Anklaar en de nieuwbouw van sporthal Zuiderpark, slokken eveneens bakken geld op.

Belastingmeevaller

Maar er is ook goed nieuws voor Apeldoorn. Een financiële meevaller, omdat de gemeente belastinggeld op nutswerken vanaf 2011 mag behouden. Enkele bezwaarprocedures tegen die belasting zijn gestaakt. Dat is een bonus van 60 miljoen euro.

'Fundamenteel andere keuzes'

Maar daarmee is de kous niet af. Wethouder Detlev Cziesso ziet veel risico’s: 'We hebben al veel maatregelen genomen om de tekorten op de jeugdhulp terug te dringen. Maar we hebben zo’n fors tekort dat we echt fundamenteel andere keuzes moeten gaan maken over hoe wij de jeugdhulp organiseren.' De wethouder vindt dat het Rijk moet bijspringen, anders zijn meer bezuinigingen onvermijdelijk.

Zoeken naar meer bezuinigingen

Het college zoekt naar meer bezuinigingen. Eén voorbeeld heeft Cziesso al wel: 'We kijken kritisch naar het bestaande en nieuwe beleid en we besparen op bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare verlichting door het toepassen van nieuwe technieken. Met deze besparingen zijn we al begonnen.'

Volgens Cziesso moet zijn gemeente er in 2026 weer bovenop zijn.

Lobbyen tegen verdeelsleutel

Dan is er nog de nieuwe verdeelsleutel voor het geld voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dat wordt nu per regio uitgekeerd aan een kerngemeente binnen die regio. Vervolgens verdeelt die kerngemeente het geld op basis van de behoefte die de gemeenten in de regio hebben.

Per 2021 krijgt elke gemeente een eigen budget met behulp van een verdeelsleutel. Veel gemeenten, waaronder Apeldoorn, zijn daar niet blij mee. Apeldoorn denkt zelfs dat het de gemeente structureel 26 miljoen euro gaat kosten.

Zie ook: Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend