Logo De Belofte

NIJKERK - Woningstichting Nijkerk (WSN) en de gemeente Nijkerk starten een experiment om de doorstroming van woningen te bevorderen.

De WSN gaat huurders vragen of zij de woning willen kopen of naar een woning willen verhuizen die beter past bij hun situatie. Wanneer de woning verkocht wordt, bouwt WSN van de opbrengst twee nieuwe huizen. Zo wordt geprobeerd de schaarste aan woningen voor starters en voor ouderen een beetje terug te dringen.

Betere mix koop en huur

Het experiment draait om woningen die niet meer passen in het woningaanbod van de woningstichting. 'Niet elke huurder komt hiervoor in aanmerking. Het gaat bijvoorbeeld om hele luxe woningen, of woningen in wijken waar hele straten sociale huur zijn. Daar willen we een betere mix van koop en huur', vertelt directeur Peter Toonen. 'Of juist woningen die ergens los staan: wij hebben als woningstichting liever woningen dichter bij elkaar.'

Hij benadrukt dat niemand gedwongen het huis uit moet: wie niet wil kopen en niet wil verhuizen, kan er gewoon blijven wonen.

Grote problemen op de woningmarkt

De vraag naar woningen in Nijkerk is groter dan het aanbod. Koophuizen zijn duur, waardoor starters moeite hebben een hypotheek te verkrijgen. Ouderen blijven lang in een grote (eengezins)woning wonen, omdat er te weinig -voor hen passend- aanbod in de buurt is. In het experiment wil WSN bouwen en daarnaast de verhuisketen op gang brengen.

'Elke woning die wij verkopen, verdwijnt uit de voorraad van sociale huur, maar de inkomsten hebben we nodig om nieuw te kunnen bouwen. Al met al bouwen wij meer dan dat we verkopen', belooft Toonen.

Passend woningaanbod belangrijk

Wethouder Harke Dijksterhuis: 'We vinden het belangrijk dat er voldoende passend woningaanbod is voor mensen in onze gemeente. Niet voor niets hebben we al veel gesprekken met de samenleving gevoerd en onderzoeken gedaan om in kaart te brengen aan welke soort woningen behoefte is. Dit experiment draagt bij aan ons streven om voor zoveel mogelijk inwoners van Nijkerk een passende woning beschikbaar te hebben.'

Experiment duurt twee jaar

Het experiment loopt tot eind 2020. Tussentijds en aan het eind van 2020 wordt het experiment geëvalueerd. De WSN verkoopt jaarlijks ongeveer 35 woningen, maar nooit meer dan 50. Dat zou betekenen, dat bij een succesvol verlopen experiment er ongeveer 70 tot 100 woningen door de WSN gebouwd kunnen worden. Dat zijn dan sociale huurwoningen voor de lage inkomens en woningen voor de middeninkomens. Die huizen staan er natuurlijk niet onmiddellijk, dus zal het aanbod van huurwoningen tijdelijk minder zal zijn. De gemeente geeft aan de de woningen onder andere in het nieuwbouwplan Doornsteeg en in Nijkerkerveen komen. 

Wethouder Dijksterhuis: 'Alle kleine beetjes helpen om beweging in de woningmarkt te brengen.' Andere min of meer concrete plannen hiervoor verschijnen in de Woonvisie, die de tweede helft van dit jaar op tafel zal liggen. Bij dit plan ligt geen doel om de actieve zoektijd te verkorten, volgens de gemeente zijn teveel factoren afhankelijk van de zoektijd. Ook de ontwikkelingen op de woningmarkt en het aantal inschrijvingen spelen dan een grote rol. 

Door: nijkerk.nieuws.nl

Het laatste nieuws uit Nijkerk

  • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

    02 juli 2020
    NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
  • Grote zorgen om tekorten zwembad

    12 juni 2020
    NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
  • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

    09 juni 2020
    NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
  • Controle op staatssteun aan boeren

    09 maart 2020
    WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
  • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

    18 februari 2020
    EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend