Logo De Belofte

NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.

In 2018 werd het Jaap van der Krol Bad geopend, tot verdriet van veel Nijkerkers die zeer gehecht waren aan Bad Bloemendal, dat 40 jaar dienst deed. Optisport won de aanbesteding voor de exploitatie van het nieuwe bad, maar zegt toch niet uit te kunnen met het bedrag. In 2019 gaven ze een verlies 573.000 euro op aan de belastingdienst. Eigenlijk zou het volgens Optisport logisch zijn dat de gemeente het zwembad hen betaalt, in plaats van andersom.  

'Anders gaat u de markt maar op'

Een valse start met een manager, te weinig kinderen op zwemles en minder inkomsten uit de horeca dan verwacht, zijn volgens exploitant Optisport reden om per jaar minder 127.000 euro te gaan betalen, het totaal komt dan op ruim 250.000 euro.

Volgens de exploitant is dat nog steeds een fors bedrag. Directeur Erwin van Iersel geeft aan dat het uitzonderlijk is dat de exploitant zo'n fors bedrag betaalt, zelfs die 250.000 euro vindt hij veel. 'Als u het uzelf lastig wil maken, ga dan de markt op en vraag andere partijen of zij de exploitatie willen doen.'

De aanbiedingen zullen duurder zijn. Irene Moes van Pro 21 zegt enigszins ongemakkelijk te worden van de toon woorden van de heer Van Iersel: 'Als de exploitant minder gaat betalen, kost dat de inwoners geld.'

Wethouder van Sport Nadya Aboyaakoub-Akkouh zegt dat ze denkt op één lijn te liggen met de raad. Zij stelt hen voor om akkoord te gaan met de verlaging en zegt ze de financiële onderbouwing in vertrouwen in te zien: 'Wij zijn echt niet blij met wat er op ons afgekomen is, maar in het belang van de inwoners willen we samen de schouders eronder zetten en dit voorstel doen.' 

Verenigingen balen 

Zwem- en Waterpolovereniging baalt van de samenwerking met Optisport. In de vergadering zegt voorzitter Koelewijn dat er weinig overleg mogelijk is met de exploitant. Hij maakt zich zorgen voer wat voorgestelde tariefswijzigingen voor hun vereniging gaat betekenen. 

De club huurt het bad 350 uur per jaar. In 2018 betaalde Flevo 41.000 euro aan huur, in 2021 wordt dat 71.000 euro. Koelewijn: 'Mochten deze tarieven niet veranderen, houdt het voor onze vereniging snel op. Dan zullen we moeten concluderen dat na bijna 90 jaar een van de oudste verenigingen van Nijkerk op moet houden te bestaan.'

Zie ook'Hier heb ik voor het eerst verkering gekregen': Bad Bloemendal na 40 jaar dicht

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

  02 juli 2020
  NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
 • Grote zorgen om tekorten zwembad

  12 juni 2020
  NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
 • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

  09 juni 2020
  NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend