Logo De Belofte

NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.

"Het is niet de eerste keer dat we moeten bezuinigen in Nijkerk," aldus fractievoorzitter Joop van Ruler van oppositiepartij CDA en ook de andere fracties kennen het klappen van de zweep. De gemeente geeft de komende jaren elk jaar twee tot vier miljoen euro meer uit dan begroot. Bij dat bedrag zitten de tekorten ontstaan zijn door de coronacrisis niet in. "Ingrijpen is noodzakelijk," aldus Boudewijn van der Woerd van de coalitiepartij VVD.  

''Bij aanvang van deze periode zag het er rooskleurig uit, een sluitende begroting en voldoende reserves," aldus Van der Woerd (VVD). Daar is Aart Klompenhouwer van oppositiepartij de Lokale Partij het niet mee eens: 'De Lokale Partij heeft altijd zorgen gehad over de haalbaarheid van het programma. Naar nu blijkt was dat terecht."

Niet in de min 

De gemeente Nijkerk wil hoe dan ook een sluitende meerjarenbegroting aanleveren aan het einde van het jaar. In tegenstelling tot sommige andere gemeenten. Die doen dat niet om een signaal aan het Rijk en provincie af te geven. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen. Grote vraag is alleen hoe die begroting sluitend wordt. De gemeente heeft spaargeld, maar daarmee kan ze niet alle tekorten opvangen. 

Hoe bezuinigen op (jeugd)zorg?

Het grootste deel van dat tekort ontstaat door de hoge jeugdzorgkosten. De gemeente hoopt die uitgaven terug te dringen als ze meer grip op de kosten heeft. Wellicht wel door sommige kosten bij de ouders neer te leggen. ''We moeten ook durven te stoppen als een behandeling geen resultaat geeft'', zegt Hans Boer, fractievoorzitter van coalitiepartij CU-SGP.  In het najaar wil het college met de raad discussiëren over het terugdringen van de kosten. Wethouder Nadya Aboyaakoub geeft aan dat gemeenten heel veel moeite heeft met het definiëren wat jeugdhulp is. Als een vader of moeder zich meldt met een knoop in de maag, dan hebben we een zorgplicht. Maar hoe ver reikt die?" Toch zal er ook elders bezuinigd moeten worden, want als de kosten op jeugdzorg binnen de perken blijven, dan moet er alsnog ergens een miljoen per jaar worden gevonden.

Dat betekent niet dat er niet in éénmalige projecten kan worden geïnvesteerd, zoals de mogelijke verbouwing van het dorpshuis in Hoevelaken of de aanleg van nieuwe fietspaden. De gemeente wil vooral de jaarlijkse, vaste uitgaven terugdringen. Na de zomer gaat de gemeenteraad verder praten over hoe ze dat willen. 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

  02 juli 2020
  NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
 • Grote zorgen om tekorten zwembad

  12 juni 2020
  NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
 • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

  09 juni 2020
  NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend