Logo De Belofte

BEUNINGEN - Nog een dikke vier weken en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus stond vandaag op het Mauritsplein in Beuningen.

In de bus gingen kandidaat-raadsleden met elkaar in debat over verschillende onderwerpen, zoals de vraag met welke gemeenten Beuningen nauwer moet samenwerken: die in het Rijk van Nijmegen of het Land van Maas en Waal. Ook ging het over de heikele kwestie van het zandtransport van de nieuwe Beuningse Plas naar de afnemers van het zand. De uitzending werd verzorgd door RN7.

Roel Kuppens van D66, Jos Zwartjes, SP-lijsttrekker en Rob Martinus (CDA) en Piet de Klein van BN&M lieten zich uit over een mogelijke herindeling van Beuningen met  andere gemeenten. Daar waren de meningen meteen al over verdeeld. Het CDA gaat een herindeling niet uit de weg net D66, zo bleek al snel.

Beuningen Nu en Morgen (BN&M) wil zelfstandig blijven, zei lijsttrekker De Klein. D66 gaat het om de kwaliteit van dienstverlening en als een fusie dan nog is, het zij zo. Een andere optie is nauwer gaan samenwerken met buurgemeenten. SP-er Zwartjes maakt zich bij verregaande samenwerking zorgen over de controle door de gemeenteraad. Die zorg deelt het CDA. 

Verdwalen

D66-lijsttrekker Kuppens wil niet dat burgers verdwalen in een grote gemeentelijke organisatie. `Zelf doen wat je zelf kan en samenwerken als dat nodig is`, is zijn mening. Wethouder Piet de Klein van BN&M vindt de gemeenteraad vaker zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en de samenwerkingsverbanden nauwer moet volgen.

Lent

Op straat waren de mensen er duidelijk over: samenwerking prima, maar niet met Nijmegen. 'Dan worden we een soort Lent'.  Piet de Klein herhaalde het daarop nog maar een keer: 'Samenwerken o.k., maar fusie nee'. Maar moet er dan heringedeeld worden, dan kijkt hij richting het Land van Maas en Waal en niet naar Nijmegen. Het CDA kijkt ook naar het westen, maar als Beuningen het niet alleen meer af kan dan moet 'de pleister er maar in één keer af' en gefuseerd worden. Ook D66 en de SP hebben dan de blik gericht op Wijchen, Druten of West Maas en Waal.

Zorgpunt bij het CDA is wel, dat herindelen van gemeenten in eerste instantie geld kost en niet altijd geld oplevert op langere termijn. Maar zoals het nu gaat met Beuningen, daarover verschilde Rob Martinus (CDA) van mening met Piet de Klein van BN&M. De Klein vindt dat Beuningen het nu prima doet, maar daar gaat het CDA niet in mee. Martinus vindt Beuningen juist kwetsbaar.

Centrum

Op straat vinden de inwoners van Beuningen de bereikbaarheid van het centrum ook heel belangrijk. Vrachtwagens blokkeren vaak de weg. Roel Kuppens van D66 wil dat samen met de ondernemers aanpakken. De SP vindt het centrum in elk geval nu niet aantrekkelijk en zou wat meer evenementen willen zien, al dan niet gefinancierd door de gemeente. 

Band of truck

Toen kwam een ander heikel punt in Beuningen aan de orde. Over twee jaar wordt begonnen met de ontzanding, die uiteindelijk de Beuningse Plas gaat opleveren. Maar hoe moet het zand worden afgevoerd? Daarover kruisten Frans Houben van GroenLinks, Henk Plaizier (VVD), PvdA-lijsttrekker Sijmen Versluijs en Eric van Ewijk van BN&M de degens. Wordt het een transportband of toch de vrachtwagen?

Frans Houben (GL) was duidelijk: een transportband. En als het dan met de vrachtwagen moet, dan wel met een milieuvriendelijke truck op aardgas en die kans lijkt niet groot. Sijmen Versluijs van de PvdA voelt zich voor het blok gezet. Er moet snel een besluit genomen en wel voor vrachtwagens. Dat er een snel besluit moet komen, is duidelijk. Op 1 januari 2020 moet begonnen worden met ontzanden, anders volgen er financiële consequenties voor Beuningen.

Volgens Versluijs wil Nijmegen ook transport per band, dus een weg terug is er wat hem betreft wel. BN&M wil dat het gemeentebestuur in elk geval in beeld krijgt wat het gaat kosten als er later wordt begonnen met ontzanden dan afgesproken. Van Ewijk (BN&M) wil, dat 'het dossier afgesloten wordt' zonder dat het extra geld kost.

Hard rijden

Op straat maken mensen zich druk over onveilige verkeerssituaties. Op sommige plaatsen wordt veel te hard gereden, zeggen mensen die naar de verkiezingsbus zijn gekomen. In Ewijk hebben ze wel verkeersdrempels, in Beuningen kan dat op de Wilhelminalaan niet. Omwonende willen dat er meer gecontroleerd wordt op snelheid. Daar zijn de aanwezige partijen mee eens. Sijmen Versluijs wil zelfs dat de resultaten van de controles in de krant worden gepubliceerd. De kwestie van de zandwinning is veel minder bekend op straat, zo blijkt. Omstanders van de verkiezingsbus willen meer uitleg van de politiek. Eric van Ewijk van Beuningen Nu en Morgen vindt ook dat er meer gecommuniceerd moet worden als er binnenkort een besluit is genomen. De PvdA vindt dat rijkelijk laat.

Vuilnisputje

Henk Plaizier denkt niet dat extra vrachtwagens veel verschil zullen maken als het om de luchtkwaliteit. Volgens hem is Beuningen toch het 'vuilnisputje van de regio'. Hij wil dat de omwonenden van de toekomstige Beuningse Plas eindelijk hun recreatiegebied krijgen. Daarom hebben zij daar een woning gekocht.

Het besluit over hoe het zand van de Beuningse Plas afgevoerd moet worden, staat al op de raadsagenda van dinsdag, maar GroenLinks en de PvdA willen dat besluit uitstellen. Dat wil de VVD ook: eerst praten en dan pas een besluit nemen. Eric van Ewijk van Beuningen Nu en Morgen wil dinsdag de kogel wél door de kerk jagen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Beuningen

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jos Swartjes opnieuw lijsttrekker SP Beuningen

    07 september 2021
    BEUNINGEN - Jos Swartjes is unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de Socialistische Partij in Beuningen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de SP bekendgemaakt.
  • College B&W Beuningen wil nieuwe opzet verkiezingsborden

    31 augustus 2021
    BEUNINGEN - In Beuningen worden de verkiezingsborden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar waarschijnlijk aangepast. Op verzoek vanuit de gemeenteraad wil het Beuningse college van burgemeester en wethouders dat de verkiezingsborden een meer professionele uitstraling krijgen.
  • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

    03 augustus 2021
    BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie