Logo De Belofte

LIENDEN - Vandaag streek de Gelderland Stemt-bus neer in de uitgestrekte gemeente Buren. Op het terrein van de voetbalclub FC Lienden werd de lokale democratie besproken in een live radioprogramma. De host van vandaag; RegioTV Tiel.

Luister hier de uitzending terug:

VVD en Gemeentebelangen - accommodatiebeleid

Na een kleine vertraging begon de uitzending met lijsttrekker Sietske Klein-de Jong van de VVD en Sander van Alfen van Gemeentebelangen. Waar de VVD opkomt voor de ondernemingen in de regio, kenmerkend voor de partij, besteedt de partij Gemeentebelangen meer aandacht aan het welzijn van de burgers wonend in Buren.

Accommodatiebeleid

Zij bespraken het accommodatiebeleid in de gemeente. Volgens de Jong is leegstand in de gemeente nog steeds een issue, zij wil er dan ook alles aan doen om deze tegen te gaan en om zoveel mogelijk verliezen te dekken. Hoewel van Alfen het hier zeker mee eens was, benadrukte hij dat het belangrijk is om ook naar de bewoners te luisteren: zij moeten er immers wonen.

D66 en PCG - zondagssluiting, laagdrempeligheid en ouderenzorg

De tweede lading gasten stroomde binnen en nam plaats in de bus. Secretaris/penningmeester Ina Schoutsen Blijsie van de D66, samen met twee collega's, en Christiaan de Lange, fractielid van lokale partij PCG (Protestants Christelijke Groepering). De laatste partij laat zich, zoals ze zelf beschrijven, leiden door Gods woord.

Zondag: winkelen of niet?

Het eerste agendapunt dat werd besproken, was het issue van de verplichte zondagssluiting. Mogen winkels wel of niet open op zondag? De Lange en de PCG vonden van niet; zij gebruiken de bijbel als leidraad voor hun politieke beleid, zoals hij zelf aangaf. De zondag moet dus een verplichte rustdag zijn volgens hem. D66 was het daar helemaal niet mee eens; zij vindt dat alle winkeliers zelf mogen bepalen of ze wel of niet hun winkeldeuren op zondag openen.

De politiek laagdrempelig houden

Daarna werd aan de politici gevraagd hoe de lokale politiek laagdrempelig kan worden gehouden. De PCG was iets conservatiever wat dat betreft; als bepaalde besluitvorming niet van belang is voor de burger, dan hoeft hij dit ook niet per se mee te krijgen. Dit is nogal conflicterend met de belangen van de D66, die pleit voor volledige transparantie. De lokale politiek zo toegankelijk mogelijk maken, dat is volgens de partij een must.

Ouderenzorg

"We leven in een fantastisch land!", zo stelde Ina Schoutsen Blijsie van de D66. En de ouderenzorg is ook goed geregeld, maar er valt nog het een en ander te verbeteren. Ze erkende dat er nog genoeg eenzaamheid is. Een oplossing volgens haar zou kunnen zijn om mensen langer thuis te houden en om alternatieve woonmogelijkheden te onderzoeken zoals ouderen en jongeren samen een accommodatie aanbieden.

De Lange wil met betrekking tot ouderenzorg meer maatwerk zien; niet iedereen kan volgens hem hetzelfde worden behandeld. Veiligheid is daarbij ook belangrijk volgens de Godsgezinde en hij benadrukte daarbij de "zorg" in "ouderenzorg". D66 dacht daar over het algemeen hetzelfde over, maar zij wil wel dat de gemeenteraad dan faciliterend optreedt. Het zorgbeleid moet soepel verlopen en de regels moeten goed onder de lopen worden genomen. En dat mist de D66 nog wel eens.

VVD, Gemeentebelangen en PvdA - de gemeentekas, duurzaamheid en voorspellingen

Wederom namen Sietske Klein-de Jong van de VVD en Sander van Alfen van Gemeentebelangen plaats in de bus. Dit keer zat ook Annie Benschop, fractielid van de PvdA, aan tafel.

Waar gaat het geld naartoe?

"De kas kan rianter", zo stelde de Jong van de VVD. De partij heeft altijd in haar achterhoofd hoe de kas het beste kan worden besteed, maar ook zeker hoe hij kan worden gevuld. Gemeentebelangen denkt er iets socialer over en melde meteen dat het geld moet gaan naar de projecten die de burger belangrijk acht.

Benschop van de PvdA sloot zich wat meer aan bij de sociale gedachtegang van Gemeentebelangen; het geld moet gaan naar diegene die het nodig hebben. Een belangrijke investering is volgens haar dan ook de Zorg, al helemaal sinds de decentralisatie van het zorgstelsel. De gemeente is er volgens de politica voor de burger en een juiste verdeling van de kas is dan ook een plicht die de gemeente moet vervullen.

Duurzaamheid

Het laatste officiële topic; de duurzaamheid. Benschop opent de discussie met een stellig standpunt: "in duurzaamheid moet geïnvesteerd worden, de gaskraan gaat dicht". De Jong vindt duurzaamheid ook een belangrijk issue, maar waarschuwt wel voor de overlast die windmolens mogelijk met zich meebrengen.

Met de vraag: "Wat betekent dat dan voor onze totale begroting?", bracht Benschop een niet geheel onbelangrijk punt onder de aandacht. Want wat gaat het allemaal kosten? De Jong van de VVD heeft hier uiteraard ook een mening over en hoopt dat er steeds meer particuliere woningen komen met zonnepanelen. Dan wordt er geld bespaard op gemeenteniveau terwijl burgers van goedkopere én duurzame energie kunnen genieten.

Gemeentebelangen sloot zich ook aan bij dit idee en vervolgde samen met de PvdA dat er ook rekening moet worden gehouden met de consequenties die duurzame oplossingen met zich meebrengen voor de burger.

Voorspellingen voor de verkiezingen

Een lastig topic, zo vonden de partijen en ze waren dan nogal een beetje voorzichtig met het maken van zetelvoorspellingen. Maar ze hoopten allemaal natuurlijk de grootste te worden. Wat de uitslagen ook worden, de politici deden allemaal een oproep aan de burger: vul de stemwijzer in en kom 21 maart allemaal naar de stembus!

Kijk hier voor de route die de Gelderland Stemt-karavaan aflegt door Gelderland

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Buren

  • GroenLinks doet mee aan verkiezingen in Buren

    05 juli 2021
    BUREN - GroenLinks Buren gaat deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. In Buren is een afdeling van GroenLinks opgericht.
  • Buren zegt nee tegen windmolens: 'Een democratische streep in het zand'

    23 juni 2021
    LIENDEN - Als eerste gemeenteraad weigert Buren om in te stemmen met het regionale plan om te komen tot meer opwekking van duurzame energie in Rivierenland. Heikel punt zijn de vijf windmolens die voor Buren op het programma staan. En vooral de manier waarop die daar gekomen zijn.
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • In deze gemeente wordt op 19 mei weer een fysieke vergadering gehouden

    25 april 2020
    BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.
  • Het nieuwe jaar brengt waarschijnlijk snel een nieuw gemeentebestuur in Buren

    07 januari 2020
    BUREN - Buren gaat stadhouderloos het nieuwe jaar in, maar waarschijnlijk niet voor lang. Formateur Sander van Alfen laat doorschemeren dat er deze week mogelijk een akkoord is voor een nieuwe coalitie tussen zijn Gemeentebelangen, PCG en CDA.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Live nieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie