Logo De Belofte

BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.

Fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de raad alweer bijeenkomt. De voorbije weken was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk: bijeenkomsten van drie mensen of meer waren en zijn tot 19 mei verboden.

'Een raadpleging van alle raadsleden zou toch wel het minste zijn wat je mag verwachten, voordat je hierover een besluit neemt. Maar dat gaat niet gebeuren. We vragen burgers om grote offers in deze tijd, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons', zegt De Jonge.

'Niet uit te leggen'

Sinds enkele weken zijn de scholen dicht, werkt iedereen zoveel mogelijk thuis en worden bruiloften en begrafenissen in (zeer) kleine kring georganiseerd. Dat Buren alweer samen wil vergaderen in plaats van digitaal, stuit De Jonge tegen de borst. 'Als gemeenteraad vinden wij het blijkbaar geen enkel probleem om met twintig tot dertig mensen bij elkaar te komen. Onbegrijpelijk, en niet uit te leggen aan onze inwoners.'

VVD-fractieleider Nanda van Doremalen spreekt van een lastig dilemma. 'Enerzijds willen wij door met de besluitvorming, dat is ook onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat wij een voorbeeldunfctie hebben. We vragen bewoners bijeenkomsten op te schorten, familie niet op te zoeken en afstand van elkaar te houden.'

Mooie kans

De VVD heeft er moeite mee als de gemeenteraad de stap zet niet meer digitaal te vergaderen. 'De mogelijkheden om het digitaal te doen zijn er nu. Had dat helemaal niet gekund, prima. Maar de mogelijkheden zijn er. Dit is juist een mooie kans als gemeente om een stap te maken in vernieuwing.'

PvdD-leider De Jonge zegt dat Buren niet fysiek hóeft te vergaderen. 'Dat een aantal raadsleden vanwege grote risico’s voor hun eigen gezondheid of die van hun naasten hierdoor niet aan de raadsvergadering deel kan nemen, dat telt blijkbaar niet. Ja, digitaal vergaderen is lastig, maar het kan wel. En er is inmiddels een speciale noodwet om ook digitaal besluiten te kunnen nemen dus ook zonder fysiek bij elkaar te komen kan de gemeenteraad blijven functioneren.'

Of de voorschriften vanaf 19 mei wijzigen, is nog afwachten: de regering maakt volgende maand bekend of er verlengde of nieuwe maatregelen komen.  

Het laatste nieuws uit Buren

 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • In deze gemeente wordt op 19 mei weer een fysieke vergadering gehouden

  25 april 2020
  BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.
 • Het nieuwe jaar brengt waarschijnlijk snel een nieuw gemeentebestuur in Buren

  07 januari 2020
  BUREN - Buren gaat stadhouderloos het nieuwe jaar in, maar waarschijnlijk niet voor lang. Formateur Sander van Alfen laat doorschemeren dat er deze week mogelijk een akkoord is voor een nieuwe coalitie tussen zijn Gemeentebelangen, PCG en CDA.
 • Verkeersborden van duurzaam rijstvlies? Het kán in Buren

  09 oktober 2019
  BUREN - Buren heeft een primeur. In de stad zijn woensdag van proef de eerste van rijstvlies gemaakte verkeersborden onthuld. Het bedrijf OFN uit Geldermalsen komt met deze vernieuwing. De borden kosten minder energie om te maken en zijn volledig te recyclen.
 • Twee wethouders gemeente Buren stappen op

  04 oktober 2019
  BUREN - Wethouders Gerdjan Keller van Gemeentebelang Buren en Daan Russchen van de Partij van de Arbeid hebben vrijdagmiddag hun ontslag aangeboden aan de gemeenteraad in Buren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend