Logo De Belofte

BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.

Fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de raad alweer bijeenkomt. De voorbije weken was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk: bijeenkomsten van drie mensen of meer waren en zijn tot 19 mei verboden.

'Een raadpleging van alle raadsleden zou toch wel het minste zijn wat je mag verwachten, voordat je hierover een besluit neemt. Maar dat gaat niet gebeuren. We vragen burgers om grote offers in deze tijd, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons', zegt De Jonge.

'Niet uit te leggen'

Sinds enkele weken zijn de scholen dicht, werkt iedereen zoveel mogelijk thuis en worden bruiloften en begrafenissen in (zeer) kleine kring georganiseerd. Dat Buren alweer samen wil vergaderen in plaats van digitaal, stuit De Jonge tegen de borst. 'Als gemeenteraad vinden wij het blijkbaar geen enkel probleem om met twintig tot dertig mensen bij elkaar te komen. Onbegrijpelijk, en niet uit te leggen aan onze inwoners.'

VVD-fractieleider Nanda van Doremalen spreekt van een lastig dilemma. 'Enerzijds willen wij door met de besluitvorming, dat is ook onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat wij een voorbeeldunfctie hebben. We vragen bewoners bijeenkomsten op te schorten, familie niet op te zoeken en afstand van elkaar te houden.'

Mooie kans

De VVD heeft er moeite mee als de gemeenteraad de stap zet niet meer digitaal te vergaderen. 'De mogelijkheden om het digitaal te doen zijn er nu. Had dat helemaal niet gekund, prima. Maar de mogelijkheden zijn er. Dit is juist een mooie kans als gemeente om een stap te maken in vernieuwing.'

PvdD-leider De Jonge zegt dat Buren niet fysiek hóeft te vergaderen. 'Dat een aantal raadsleden vanwege grote risico’s voor hun eigen gezondheid of die van hun naasten hierdoor niet aan de raadsvergadering deel kan nemen, dat telt blijkbaar niet. Ja, digitaal vergaderen is lastig, maar het kan wel. En er is inmiddels een speciale noodwet om ook digitaal besluiten te kunnen nemen dus ook zonder fysiek bij elkaar te komen kan de gemeenteraad blijven functioneren.'

Of de voorschriften vanaf 19 mei wijzigen, is nog afwachten: de regering maakt volgende maand bekend of er verlengde of nieuwe maatregelen komen.  

Het laatste nieuws uit Buren

 • GroenLinks doet mee aan verkiezingen in Buren

  05 juli 2021
  BUREN - GroenLinks Buren gaat deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. In Buren is een afdeling van GroenLinks opgericht.
 • Buren zegt nee tegen windmolens: 'Een democratische streep in het zand'

  23 juni 2021
  LIENDEN - Als eerste gemeenteraad weigert Buren om in te stemmen met het regionale plan om te komen tot meer opwekking van duurzame energie in Rivierenland. Heikel punt zijn de vijf windmolens die voor Buren op het programma staan. En vooral de manier waarop die daar gekomen zijn.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • In deze gemeente wordt op 19 mei weer een fysieke vergadering gehouden

  25 april 2020
  BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.
 • Het nieuwe jaar brengt waarschijnlijk snel een nieuw gemeentebestuur in Buren

  07 januari 2020
  BUREN - Buren gaat stadhouderloos het nieuwe jaar in, maar waarschijnlijk niet voor lang. Formateur Sander van Alfen laat doorschemeren dat er deze week mogelijk een akkoord is voor een nieuwe coalitie tussen zijn Gemeentebelangen, PCG en CDA.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend