Logo De Belofte

BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.

Fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de raad alweer bijeenkomt. De voorbije weken was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk: bijeenkomsten van drie mensen of meer waren en zijn tot 19 mei verboden.

'Een raadpleging van alle raadsleden zou toch wel het minste zijn wat je mag verwachten, voordat je hierover een besluit neemt. Maar dat gaat niet gebeuren. We vragen burgers om grote offers in deze tijd, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons', zegt De Jonge.

'Niet uit te leggen'

Sinds enkele weken zijn de scholen dicht, werkt iedereen zoveel mogelijk thuis en worden bruiloften en begrafenissen in (zeer) kleine kring georganiseerd. Dat Buren alweer samen wil vergaderen in plaats van digitaal, stuit De Jonge tegen de borst. 'Als gemeenteraad vinden wij het blijkbaar geen enkel probleem om met twintig tot dertig mensen bij elkaar te komen. Onbegrijpelijk, en niet uit te leggen aan onze inwoners.'

VVD-fractieleider Nanda van Doremalen spreekt van een lastig dilemma. 'Enerzijds willen wij door met de besluitvorming, dat is ook onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat wij een voorbeeldunfctie hebben. We vragen bewoners bijeenkomsten op te schorten, familie niet op te zoeken en afstand van elkaar te houden.'

Mooie kans

De VVD heeft er moeite mee als de gemeenteraad de stap zet niet meer digitaal te vergaderen. 'De mogelijkheden om het digitaal te doen zijn er nu. Had dat helemaal niet gekund, prima. Maar de mogelijkheden zijn er. Dit is juist een mooie kans als gemeente om een stap te maken in vernieuwing.'

PvdD-leider De Jonge zegt dat Buren niet fysiek hóeft te vergaderen. 'Dat een aantal raadsleden vanwege grote risico’s voor hun eigen gezondheid of die van hun naasten hierdoor niet aan de raadsvergadering deel kan nemen, dat telt blijkbaar niet. Ja, digitaal vergaderen is lastig, maar het kan wel. En er is inmiddels een speciale noodwet om ook digitaal besluiten te kunnen nemen dus ook zonder fysiek bij elkaar te komen kan de gemeenteraad blijven functioneren.'

Of de voorschriften vanaf 19 mei wijzigen, is nog afwachten: de regering maakt volgende maand bekend of er verlengde of nieuwe maatregelen komen.  

Het laatste nieuws uit Buren

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend