Logo De Belofte

BUREN - De gemeenteraad van Buren is van plan om op 19 mei een fysieke raadsvergadering te houden. Burgemeester Jan de Boer heeft de knoop daarover doorgehakt. De fracties vinden het een lastige zaak, zeggen ze.

Fractievoorzitter Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de raad alweer bijeenkomt. De voorbije weken was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk: bijeenkomsten van drie mensen of meer waren en zijn tot 19 mei verboden.

'Een raadpleging van alle raadsleden zou toch wel het minste zijn wat je mag verwachten, voordat je hierover een besluit neemt. Maar dat gaat niet gebeuren. We vragen burgers om grote offers in deze tijd, maar dat geldt blijkbaar niet voor ons', zegt De Jonge.

'Niet uit te leggen'

Sinds enkele weken zijn de scholen dicht, werkt iedereen zoveel mogelijk thuis en worden bruiloften en begrafenissen in (zeer) kleine kring georganiseerd. Dat Buren alweer samen wil vergaderen in plaats van digitaal, stuit De Jonge tegen de borst. 'Als gemeenteraad vinden wij het blijkbaar geen enkel probleem om met twintig tot dertig mensen bij elkaar te komen. Onbegrijpelijk, en niet uit te leggen aan onze inwoners.'

VVD-fractieleider Nanda van Doremalen spreekt van een lastig dilemma. 'Enerzijds willen wij door met de besluitvorming, dat is ook onze verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat wij een voorbeeldunfctie hebben. We vragen bewoners bijeenkomsten op te schorten, familie niet op te zoeken en afstand van elkaar te houden.'

Mooie kans

De VVD heeft er moeite mee als de gemeenteraad de stap zet niet meer digitaal te vergaderen. 'De mogelijkheden om het digitaal te doen zijn er nu. Had dat helemaal niet gekund, prima. Maar de mogelijkheden zijn er. Dit is juist een mooie kans als gemeente om een stap te maken in vernieuwing.'

PvdD-leider De Jonge zegt dat Buren niet fysiek hóeft te vergaderen. 'Dat een aantal raadsleden vanwege grote risico’s voor hun eigen gezondheid of die van hun naasten hierdoor niet aan de raadsvergadering deel kan nemen, dat telt blijkbaar niet. Ja, digitaal vergaderen is lastig, maar het kan wel. En er is inmiddels een speciale noodwet om ook digitaal besluiten te kunnen nemen dus ook zonder fysiek bij elkaar te komen kan de gemeenteraad blijven functioneren.'

Of de voorschriften vanaf 19 mei wijzigen, is nog afwachten: de regering maakt volgende maand bekend of er verlengde of nieuwe maatregelen komen.  

Het laatste nieuws uit Buren

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend