Logo De Belofte

HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.

Voor een deel van de buitenwereld kwam het als een schok, toen dinsdagochtend bekend werd dat Guldenaar en De Boer niet langer namens de VVD in de gemeenteraad willen zitten. Verschillende VVD-leden laten echter weten dat er achter de schermen al langer onenigheid was. Van Enk ontkent dat ook niet. "Het klopt dat Gina en Albert het niet altijd eens waren met de gang van zaken binnen de lokale afdeling. Ze wilden keuzes maken die niet aan hen of aan het bestuur zijn, maar aan de leden van de VVD."

Invloed op kandidatenlijst

Daarbij gaat het volgens Van Enk vooral over de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. "Daar hebben we een speciale commissie voor aangesteld, die gaat uitzoeken wie we op de lijst zetten. Gina en Albert willen daar duidelijk meer invloed op hebben, maar dat is juist niet de bedoeling. Zo'n commissie is er om objectief de beste lijst vast te stellen."

Guldenaar heeft een andere lezing over het conflict. "Natuurlijk willen we meedenken over de richting die de VVD in Hattem opgaat, en over het verkiezingsprogramma van de partij", bevestigt ze. "Maar waar we vooral over botsten, is het feit dat wij als fractie graag een bredere groep Hattemers aan ons willen binden. Dus niet alleen de traditionele VVD'ers, maar ook de andere inwoners van onze gemeente. De landelijke partij probeert een bredere achterban te creëren, en dat zouden wij ook willen. Onder dit bestuur kunnen wij dat onvoldoende uitdragen."

'Twee keer hetzelfde bestuur'

Dat Guldenaar en De Boer nu vertrekken, doet terugdenken aan de eerdere splitsingen bij de Noord-Veluwse VVD. Jeroen Snaterse van de VVD Nunspeet zegde zijn lidmaatschap van de partij op vanwege de mondkapjesplicht. In Elburg verliet fractievoorzitter Rick van Velthuijsen de partij, nadat hij een conflict had met het lokale bestuur. Vooral die laatste splitsing heeft dus ogenschijnlijk overlap met de splitsing in Hattem. "Tja, het enige wat ik daarover kan zeggen is dat het twee keer hetzelfde bestuur is geweest waar het conflict mee was", houdt Guldenaar zich op de vlakte.

Van Enk ontkent dat er een verband zit tussen de splitsingen. "Deze initiatieven staan volledig los van elkaar, er liggen ook verschillende oorzaken aan ten grondslag." Hij vindt het wel vervelend dat de VVD nu, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, verdwijnt uit de raad van Hattem. "Maar dan neem ik Elburg als voorbeeld: daar hebben we de pijn gepakt, en zijn we samen aan de slag gegaan om de partij weer nieuw leven in te blazen. Daar is echt een frisse wind ontstaan, en zijn juist meer mensen lid geworden van de VVD. Soms heb je een schrikmoment nodig om er beter uit te komen."

Hattemer centraal

Guldenaa en De Boer gaan voortaan verder als HattemCentraal. "Die naam hebben we gekozen omdat we echt de Hattemer centraal willen stellen", legt Guldenaar uit. "Vanuit de raad weten we behoorlijk goed waar de inwoners behoefte aan hebben, dat willen we ook echt terug laten komen in ons partijprogramma. En we gaan de komende tijd onderzoeken of er in Hattem behoefte is aan een lokale partij, en of wij dan degenen moeten zijn die zo'n partij vormgeven, of dat daar anderen kunnen instappen."

De regionale VVD werkt ondertussen toe naar de nieuwe verkiezingen. "Natuurlijk is dit enorm zuur', weet ook Van Enk. "Maar het geeft ons ook de ruimte om met een schone lei met een nieuw verkiezingsprogramma te komen."

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Verdeelde raad stemt toch in met Regionale Energie Strategie

  31 mei 2021
  HATTEM - Het was niet van harte, maar uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Hattem maandagavond de RES 1.0 vastgesteld. Daarin bepaalt de regio hoe ze minder stroom verbruikt, en meer groene stroom opwekt.
 • Hattem gebruikt geen nepaccounts

  18 mei 2021
  HATTEM - Nederlandse gemeenten zouden op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Daarvoor worden onder meer nepaccounts gebruikt, terwijl dit niet is toegestaan, meldt Politie en Wetenschap. De gemeente Hattem geeft desgevraagd aan geen gebruik te maken van nepaccounts.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Gratis in het groen parkeren op De Bleek

  06 april 2021
  HATTEM - De gemeente Hattem kan door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland het parkeerterrein De Bleek opnieuw inrichten en meer parkeerplaatsen aanleggen. Dit project wordt aangepakt in het kader van het toeristische aantrekkelijk maken van de omgeving rondom het Apeldoorns Kanaal.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend