Logo De Belofte

HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.

Voor een deel van de buitenwereld kwam het als een schok, toen dinsdagochtend bekend werd dat Guldenaar en De Boer niet langer namens de VVD in de gemeenteraad willen zitten. Verschillende VVD-leden laten echter weten dat er achter de schermen al langer onenigheid was. Van Enk ontkent dat ook niet. "Het klopt dat Gina en Albert het niet altijd eens waren met de gang van zaken binnen de lokale afdeling. Ze wilden keuzes maken die niet aan hen of aan het bestuur zijn, maar aan de leden van de VVD."

Invloed op kandidatenlijst

Daarbij gaat het volgens Van Enk vooral over de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. "Daar hebben we een speciale commissie voor aangesteld, die gaat uitzoeken wie we op de lijst zetten. Gina en Albert willen daar duidelijk meer invloed op hebben, maar dat is juist niet de bedoeling. Zo'n commissie is er om objectief de beste lijst vast te stellen."

Guldenaar heeft een andere lezing over het conflict. "Natuurlijk willen we meedenken over de richting die de VVD in Hattem opgaat, en over het verkiezingsprogramma van de partij", bevestigt ze. "Maar waar we vooral over botsten, is het feit dat wij als fractie graag een bredere groep Hattemers aan ons willen binden. Dus niet alleen de traditionele VVD'ers, maar ook de andere inwoners van onze gemeente. De landelijke partij probeert een bredere achterban te creëren, en dat zouden wij ook willen. Onder dit bestuur kunnen wij dat onvoldoende uitdragen."

'Twee keer hetzelfde bestuur'

Dat Guldenaar en De Boer nu vertrekken, doet terugdenken aan de eerdere splitsingen bij de Noord-Veluwse VVD. Jeroen Snaterse van de VVD Nunspeet zegde zijn lidmaatschap van de partij op vanwege de mondkapjesplicht. In Elburg verliet fractievoorzitter Rick van Velthuijsen de partij, nadat hij een conflict had met het lokale bestuur. Vooral die laatste splitsing heeft dus ogenschijnlijk overlap met de splitsing in Hattem. "Tja, het enige wat ik daarover kan zeggen is dat het twee keer hetzelfde bestuur is geweest waar het conflict mee was", houdt Guldenaar zich op de vlakte.

Van Enk ontkent dat er een verband zit tussen de splitsingen. "Deze initiatieven staan volledig los van elkaar, er liggen ook verschillende oorzaken aan ten grondslag." Hij vindt het wel vervelend dat de VVD nu, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, verdwijnt uit de raad van Hattem. "Maar dan neem ik Elburg als voorbeeld: daar hebben we de pijn gepakt, en zijn we samen aan de slag gegaan om de partij weer nieuw leven in te blazen. Daar is echt een frisse wind ontstaan, en zijn juist meer mensen lid geworden van de VVD. Soms heb je een schrikmoment nodig om er beter uit te komen."

Hattemer centraal

Guldenaa en De Boer gaan voortaan verder als HattemCentraal. "Die naam hebben we gekozen omdat we echt de Hattemer centraal willen stellen", legt Guldenaar uit. "Vanuit de raad weten we behoorlijk goed waar de inwoners behoefte aan hebben, dat willen we ook echt terug laten komen in ons partijprogramma. En we gaan de komende tijd onderzoeken of er in Hattem behoefte is aan een lokale partij, en of wij dan degenen moeten zijn die zo'n partij vormgeven, of dat daar anderen kunnen instappen."

De regionale VVD werkt ondertussen toe naar de nieuwe verkiezingen. "Natuurlijk is dit enorm zuur', weet ook Van Enk. "Maar het geeft ons ook de ruimte om met een schone lei met een nieuw verkiezingsprogramma te komen."

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Verdeelde raad stemt toch in met Regionale Energie Strategie

  31 mei 2021
  HATTEM - Het was niet van harte, maar uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Hattem maandagavond de RES 1.0 vastgesteld. Daarin bepaalt de regio hoe ze minder stroom verbruikt, en meer groene stroom opwekt.
 • Hattem gebruikt geen nepaccounts

  18 mei 2021
  HATTEM - Nederlandse gemeenten zouden op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Daarvoor worden onder meer nepaccounts gebruikt, terwijl dit niet is toegestaan, meldt Politie en Wetenschap. De gemeente Hattem geeft desgevraagd aan geen gebruik te maken van nepaccounts.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Gratis in het groen parkeren op De Bleek

  06 april 2021
  HATTEM - De gemeente Hattem kan door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland het parkeerterrein De Bleek opnieuw inrichten en meer parkeerplaatsen aanleggen. Dit project wordt aangepakt in het kader van het toeristische aantrekkelijk maken van de omgeving rondom het Apeldoorns Kanaal.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend