Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.

“We maken hiermee een langetermijnkeuze”, laat de gemeente Doetinchem weten. “We gaan daarbij niet voor de snelle winst, maar een investering in de opbouw van een circulaire, duurzame ontwikkeling, met (op termijn) ook financieel voordeel.” De gemeente wil garant staan voor een lening van ruim vier miljoen euro die buitendienst Buha aangaat. Het bedrag wordt gebruikt voor de realisatie van een nieuw gebouw aan de Havenstraat dat dienst moet doen als het circulaire ambachtscentrum. De structurele kosten worden volgens de gemeente gedekt door hogere tarieven aan de poort, waardoor de bouw niet leidt tot een hogere afvalstoffenheffing.

Samen met het vorig jaar aangenomen grondstoffenplan moet het in gebruik nemen van het centrum zorgen voor een afname van 115 kilo restafval per inwoner per jaar. Op dit moment is dat 185 kilo, terwijl vanuit het Rijk de taak is opgelegd om dit in 2024 te reduceren naar dertig kilo. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat door het ambachtscentrum tachtig procent van de totale hoeveelheid restafval hergebruikt kan worden als ‘grondstof’. Dat zou betekenen dat op jaarbasis 1.800 ton restafval niet in de verbrandingsoven terecht komt.

Stageplekken en inclusieve arbeidsmarkt
Bij het project zijn verschillende stakeholders betrokken. Zo ziet het Graafschap College mogelijkheden om studenten stage te laten lopen binnen het te realiseren ambachtscentrum en wordt er werkgelegenheid gecreëerd voor personen met een arbeidsbeperking. “Het grootste deel van de bezetting van de sorteerstraat en de demontagehal wordt ingevuld met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt de gemeente uit. “Dit gaat om zowel betaalde functies als werkplekken met loonkostensubsidie als vrijwilligerswerk.”

Onzekerheid
Als kanttekening geeft de gemeente aan dat onzeker is wat een sorteerstraat en een demontagehal kunnen opleveren. Ook is niet bekend hoeveel lokale ondernemers aanhaken en bestaat het risico dat stakeholders afhaken. “Maar er kunnen ook stakeholders bijkomen, bijvoorbeeld gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Bronckhorst”, aldus Doetinchem. “De beide gemeenten willen graag betrokken en geïnformeerd blijven.”

Als de gemeenteraad van Doetinchem instemt met het plan moet het circulair ambachtscentrum eind 2023 zijn gerealiseerd. Op 29 april wordt een besluit genomen.

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend