Logo De Belofte

WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Om de krapte op de woningmarkt aan te pakken, wil Wijchen voor 2030 in totaal 1500 huizen bouwen. De gemeente maakte eind vorig jaar bekend dat er een begin wordt gemaakt met 150 nieuwe woningen in de wijk Huurlingsedam. Maar volgens de lokale CDA-fractie duurt het wel erg lang voordat die eerste stap wordt gezet.

Bovendien vindt de partij 150 huizen te weinig, al helemaal omdat er nu zo weinig opties zijn voor starters en senioren. Daarom stellen raadsleden nu een aantal kritische vragen aan de wethouder.

‘Bied starters perspectief’

“Er is een groot woningtekort in ons land, ook in Wijchen”, begint Marlien Joosse-De Visser van CDA Wijchen. De gemeente mag zich volgens haar wel wat ambitieuzer opstellen. “Het gaat niet snel genoeg. Op de korte termijn willen we dat er iets verandert. Starters en senioren hebben nu behoefte aan een huis dat bij hun portemonnee past. Die doelgroepen moeten we perspectief bieden.”

Verder hoopt ze dat Wijchen niet 150, maar 550 huizen bouwt in Huurlingsedam. “Dit aantal is in de oorspronkelijke bouwplannen meegenomen, terwijl daar nu nu niets mee wordt gedaan. Waarom geven we niet voluit gas?”

Wethouder Geert Gerrits snapt niet waar die uitspraak vandaan komt. “Dit aantal staat in geen enkel plan”, reageert hij. “Er is nog ruimte voor maximaal 450 woningen in de wijk.” Ook de traagheid klopt volgens hem niet. “Nee, in tegendeel. Ik ben van mening dat Wijchen geen gras laat groeien over de woningbouwopgave.”

‘Uitspraken zijn onzin’

Begin 2020 tekende Wijchen samen met de provincie Gelderland, de regio Arnhem-Nijmegen en het Rijk een nieuwe woondeal. Met deze zogenaamde versnellingsopgave moeten problemen op de huizenmarkt in een kortere tijd aangepakt kunnen worden.

“We zijn toen direct aan de slag gegaan met extra bouwprojecten voor circa 900 woningen, bovenop de bestaande plannen", weet Gerrits. "Daarmee ligt Wijchen volledig op schema wat betreft de regionale afspraken. De uitspraken van CDA zijn dus onzin.”

Zelfs als de wethouder het zou willen, is er volgens hem binnen de huidige afspraken geen ruimte voor extra woningen in een wijk als de Huurlingsedam. Datzelfde geldt voor Wijchen-West, waar 650 nieuwe huizen komen te staan.

Wel hoopt hij daar binnenkort verandering in te brengen. “Inzet is om de resterende ruimte in de wijken te benutten voor de versnellingsopgave. Deze optie hebben we inmiddels voorgelegd aan de regio en provincie.”

Zie ook: Honderden nieuwe huizen nodig in Wijchen: 'Dit is de eerste stap'

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend