Logo De Belofte

WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Om de krapte op de woningmarkt aan te pakken, wil Wijchen voor 2030 in totaal 1500 huizen bouwen. De gemeente maakte eind vorig jaar bekend dat er een begin wordt gemaakt met 150 nieuwe woningen in de wijk Huurlingsedam. Maar volgens de lokale CDA-fractie duurt het wel erg lang voordat die eerste stap wordt gezet.

Bovendien vindt de partij 150 huizen te weinig, al helemaal omdat er nu zo weinig opties zijn voor starters en senioren. Daarom stellen raadsleden nu een aantal kritische vragen aan de wethouder.

‘Bied starters perspectief’

“Er is een groot woningtekort in ons land, ook in Wijchen”, begint Marlien Joosse-De Visser van CDA Wijchen. De gemeente mag zich volgens haar wel wat ambitieuzer opstellen. “Het gaat niet snel genoeg. Op de korte termijn willen we dat er iets verandert. Starters en senioren hebben nu behoefte aan een huis dat bij hun portemonnee past. Die doelgroepen moeten we perspectief bieden.”

Verder hoopt ze dat Wijchen niet 150, maar 550 huizen bouwt in Huurlingsedam. “Dit aantal is in de oorspronkelijke bouwplannen meegenomen, terwijl daar nu nu niets mee wordt gedaan. Waarom geven we niet voluit gas?”

Wethouder Geert Gerrits snapt niet waar die uitspraak vandaan komt. “Dit aantal staat in geen enkel plan”, reageert hij. “Er is nog ruimte voor maximaal 450 woningen in de wijk.” Ook de traagheid klopt volgens hem niet. “Nee, in tegendeel. Ik ben van mening dat Wijchen geen gras laat groeien over de woningbouwopgave.”

‘Uitspraken zijn onzin’

Begin 2020 tekende Wijchen samen met de provincie Gelderland, de regio Arnhem-Nijmegen en het Rijk een nieuwe woondeal. Met deze zogenaamde versnellingsopgave moeten problemen op de huizenmarkt in een kortere tijd aangepakt kunnen worden.

“We zijn toen direct aan de slag gegaan met extra bouwprojecten voor circa 900 woningen, bovenop de bestaande plannen", weet Gerrits. "Daarmee ligt Wijchen volledig op schema wat betreft de regionale afspraken. De uitspraken van CDA zijn dus onzin.”

Zelfs als de wethouder het zou willen, is er volgens hem binnen de huidige afspraken geen ruimte voor extra woningen in een wijk als de Huurlingsedam. Datzelfde geldt voor Wijchen-West, waar 650 nieuwe huizen komen te staan.

Wel hoopt hij daar binnenkort verandering in te brengen. “Inzet is om de resterende ruimte in de wijken te benutten voor de versnellingsopgave. Deze optie hebben we inmiddels voorgelegd aan de regio en provincie.”

Zie ook: Honderden nieuwe huizen nodig in Wijchen: 'Dit is de eerste stap'

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend