Logo De Belofte

WIJCHEN - Van trouwerijen tot raadsvergaderingen: er gebeurt al een hoop in het kasteel van Wijchen. Maar de lokale politiek wil meer. Door een zogenaamde kasteelcoördinator aan te stellen, hoopt de wethouder het eeuwenoude pand nieuw leven in te blazen.

Eeuwen geleden struinden Gelderse edelmannen en -vrouwen door de gangen van het kasteel, vandaag de dag zijn dat vooral lokale politici en bezoekers van het museum. Nu staat het pand al een tijdje leeg, want de idyllische burg krijgt een nieuw likje verf: eerder dit jaar startte de gemeente met de restauratie. En dat smaakt naar meer. “Wat mij betreft is ons kasteel echt het hart van Wijchen. Daar valt veel meer uit te halen", begint wethouder Nick Derks.

De bezettingsgraad van het kasteel is laag: doordeweeks ligt die op dertig à veertig procent. In het weekend gebeurt er nog minder. Tijd voor verandering, vindt Derks. “Er is zeker een markt voor, met name een zakelijke markt”, voegt hij toe. Als de coronamaatregelen versoepelen, kunnen er volgens hem conferenties worden gehouden, jubilea, maar bijvoorbeeld ook bruiloften. “Mensen die in het kasteel trouwen, zijn ook geïnteresseerd om daar ruimtes te huren en hun feest nog groter te maken.” Maar om zoiets te kunnen organiseren, heb je een groot team nodig. En dat heeft het kasteel niet. Daar wil Wijchen nu iets aan doen.

Er moet geld verdiend worden

De gemeente wil een zogenaamde kasteelcoördinator aanstellen, die wordt hét gezicht naar buiten. Diegene is onder meer verantwoordelijk voor de facilitaire voorzieningen, het verhuur van ruimtes en de public relations. Hij of zij moet uiteindelijk ondersteund worden door de vrijwilligers van het kasteel. Wat betreft de gemeente moet dat nieuwe beheer leiden tot een hoognodige professionaliseringsslag. En dat mag allemaal geen cent kosten. Het project moet volledig budgetneutraal worden uitgevoerd.

Dat betekent ook dat er geld verdiend moet worden. Eerder konden mensen kosteloos gebruik maken van vergaderruimtes in de burg. Binnenkort wil de gemeente daar een vergoeding voor vragen. Maar moet je dan altijd je portemonnee trekken als je een keer een rustig plekje wil huren? “Er zitten ook een aantal maatschappelijke organisaties in het pand”, weet de wethouder. “Het moet niet zo zijn dat zij het straks niet meer kunnen betalen om hun ruimtes te huren. Daar wordt maatwerk geleverd.”

De gemeente start eind 2021 met een pilot van twee jaar. Als dat een succes is, werkt ze de plannen verder uit.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend