Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.

Groot thema tijdens de begrotingsbehandeling was de woningbouw. Eerder sprak Doetinchem de ambitie al uit om in 2036 te willen groeien naar 70.000 inwoners. “Dan moeten we wel vaart maken met nieuwe woningbouwlocaties”, zei Marius Weijers van de VVD.

Deze oproep werd door meerdere partijen ondersteunt, waarbij D66 vroeg om een routekaart voor de woningbouw. “Ik ben blij dat de ambitie van het college door de raad wordt omarmt”, zei wethouder Ingrid Lambregts. “De komende tijd zal ik met voorstellen komen voor nieuwe woningbouwplannen. Te beginnen volgende week.”

'Ruimte geven aan ideeën van inwoners'

De impact van corona kon niet onbesproken blijven tijdens deze begrotingsbehandeling. “Deze economische crisis heeft impact op kwetsbare mensen die behoefte hebben aan zekerheid”, zei Steven Kroon van de PvdA. Hij wil ruimte geven aan ideeën van inwoners om sterker uit de coronacrisis te komen. De rest van de raad kon hier unaniem in meegaan.

Die unanimiteit was er ook bij de twee moties van de SP. Zo komen er gratis stoffen mondkapjes voor minima en wordt onderzoek gedaan hoe mondzorg laagdrempeliger en toegankelijker wordt voor kinderen.

Signaal afgeven over huishoudelijke hulp

Ook werd een motie van de PvdA over de huishoudelijke hulp met meerderheid van stemmen aangenomen, die over is komen waaien vanuit Montferland. Daarbij moet de huishoudelijke hulp uit de post Wmo worden gehaald en overgeheveld worden naar de bijzondere bijstand. Hiermee hoopt de raad een signaal af te geven aan de Tweede Kamer om de drempel voor het aanvragen van huishoudelijke hulp flink te verhogen.

PvLM twijfelt aan kwaliteit ODA

De Partij voor Lokaal Maatwerk liep met een motie over de kwaliteit van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) alvast vooruit op het onafhankelijk onderzoek dat er moet komen naar de gifvaten. “De ODA kost ons als gemeente veel geld en ik heb meerdere voorbeelden naast de gifvaten waar het mis is gegaan”, zei Ans Putman van de PvLM.

Wethouder Langeveld kon tijdens het debat toezeggen dat hij komt met een overzicht van verbeteracties die de ODA heeft uitgevoerd vanaf het begin van diens bestaan. Met deze toezegging ging die motie voorlopig in de ijskast.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.
 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.
 • 'Parel van de Achterhoek' in de steigers voor miljoenenrenovatie

  03 november 2020
  DOETINCHEM - De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend