Logo De Belofte

WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.

De gedenkplek wordt verder ingericht in samenwerking met de burger. “We denken hierbij onder andere aan het plaatsen van een bankje”, voegt de gemeente toe. “Ideeën zijn zeer welkom.”

Eerder deze maand riep het Rijk gemeenten op om vanaf 6 oktober tot het einde van dit jaar activiteiten te organiseren in het kader van 'aandacht voor elkaar'. Daar geeft Wijchen nu gehoor aan. Nadat burgemeester Marijke van Beek op die datum haar boompje heeft geplant, wil de gemeente verschillende initiatieven op touw zetten.

‘Mensen zijn bang’

Eerder dit jaar stelde raadslid Rudie van Haren tijdens een vergadering voor om een monument neer te zetten ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers. De gemeente omarmde het initiatief meteen.

“Iedereen beleeft de crisis op zijn eigen manier. En nu we allemaal afstand van elkaar moeten houden, vinden nabestaanden toch minder troost in hun omgeving”, meent Van Haren, lid van Kernachtig Wijchen. “Hopelijk biedt zo’n monument een beetje extra steun.”

Als lokale politicus zit hij midden in de gemeenschap. De verhalen die Wijchenaren met hem delen bieden hoop, stelt hij. Maar soms komen ze ook heel hard binnen. “Mensen zijn bang. Ze zitten de hele dag alleen thuis. Dat hakt er flink in. Ik lig er nog net niet wakker van. Desondanks raak ik wel extra gemotiveerd om via het politieke proces toch nog mijn steentje bij te dragen.”

Zie ook: Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend