Logo De Belofte

DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Wijchen en Druten krijgen straks waarschijnlijk de kans om mee te doen aan een opiniepeiling over een fusie tussen de twee gemeenten. Hoewel er in eerste instantie sprake was van een steekproef, zijn de meeste raadsleden inmiddels van mening dat iedereen gehoord moet worden.

Raadsleden in Wijchen en Druten stemmen op 22 september over een draagvlakonderzoek dat in beeld moet brengen wat de burger vindt van een gemeentelijke fusie. In eerste instantie was er sprake van een enquête die uitgedeeld zou worden op basis van een steekproef. Maar nu staat een groot deel van de raadsleden in zowel Wijchen als Druten positief tegenover het idee om de hele bevolking een luisterend oor te bieden.

“Wij zijn altijd voorstander geweest van een referendum, maar daar is niet genoeg steun voor. Als alternatief willen we nu alle inwoners betrekken bij het draagvlakonderzoek”, begint Haci Aslan, fractievoorzitter van oppositiepartij Welzijn Druten. “Als je inwoners met zo’n enquête ook meteen de vraag stelt of ze voor of tegen een fusie zijn, dan bereik je eigenlijk hetzelfde als met een referendum.”

De politicus geeft aan dat hij een verzoek voor dit plan bij de coalitie heeft ingediend. “We hebben er al de hele week met de andere partijen over gespard. Begin volgende week volgt er meer duidelijkheid.”

‘Bied meer ruimte voor uitleg’

Andere raadsleden zijn ook enthousiast over een onderzoek waar alle burgers aan mee kunnen doen, maar her en der worden er nog wel wat kanttekeningen geplaatst. “Als je mensen alleen vraagt of ze voor of tegen de herindeling zijn, bied je totaal geen ruimte voor nuance”, meent Gerard Worm, fractievoorzitter van coalitiepartij Kernachtig Druten. “Daarom is het voor ons een absolute eis dat er ook wordt gevraagd waarom de respondenten wel of niet willen fuseren. Dan kan je als raad ook veel concreter op zoek gaan naar eventuele oplossingen.”

Worden alle kiesgerechtigden geënquêteerd, dan is het voor Worm ook een voorwaarde dat ze dat in Wijchen net zo doen. Vorige week gaf het CDA in de buurgemeente al aan dat zij alle inwoners willen betrekken, maar nu spreken ook andere partijen die wens uit. “Deze week kregen we van het uitvoerende onderzoeksbureau te horen dat het prima te doen is om alle kiesgerechtigden te ondervragen”, vertelt Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. “Dat biedt een mooi perspectief. Maandag bespreken we deze optie met de fractie, maar we zijn wel positief.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

 • Wethouder zet er na bijna 15 jaar een punt achter: 'Het is goed zo'

  06 oktober 2020
  DRUTEN - Wethouder Sjef van Elk stopt na bijna vijftien jaar als wethouder van de gemeente Druten. Hij wordt opgevolgd door Gérard de Wildt, raadslid van de lokale partij Dorpslijst Horssen.
 • Boa’s gaan de straat op met bodycams en handboeien: 'Zwaardere middelen niet nodig'

  05 oktober 2020
  WIJCHEN - Bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in Wijchen en Druten gaan binnenkort de straat op met bodycams en handboeien. Daarmee moeten ze effectiever kunnen reageren op gevaarlijke situaties.
 • Raadsleden in de clinch over fusie: ‘Dit is machtsmisbruik’

  22 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Druten worden via een enquête om hun mening gevraagd over de fusie met Wijchen, zo besluit de gemeenteraad. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop die beslissing is genomen. “Dit is een voorstel van ons, dat nu wordt gekaapt door de grootste partij”, klaagt Welzijn Druten.
 • Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten

  16 september 2020
  WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.
 • 'Inwoners mogen mening geven over fusie Wijchen-Druten'

  11 september 2020
  DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Wijchen en Druten krijgen straks waarschijnlijk de kans om mee te doen aan een opiniepeiling over een fusie tussen de twee gemeenten. Hoewel er in eerste instantie sprake was van een steekproef, zijn de meeste raadsleden inmiddels van mening dat iedereen gehoord moet worden.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend