Logo De Belofte

WIJCHEN - Lokale politici uit Wijchen en Druten kwamen dinsdagavond samen om te sparren over een mogelijke fusie. De belangrijkste vraag is nu volgens raadsleden niet zozeer of de twee gemeenten één worden, maar wat de burger van zo’n herindeling vindt.

Wijchen en Druten gingen in 2018 een ambtelijke samenwerking aan, wat betekent dat één werkgroep twee gemeenten runt. Veel partijen zijn inmiddels van mening dat die gezamenlijke organisatie een ijzersterke basis vormt voor een fusie. Na een hoop politiek getouwtrek, lijkt het er nu op dat Wijchen en Druten later dit jaar één worden.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los

Wat vindt de burger?

Politici van beide gemeenten kwamen dinsdagavond samen om te praten over de voor- en nadelen van een fusie en de stem van de burger. Wanneer het nieuwe politieke jaar in september weer begint, beslissen raadsleden of er draagvlakpeiling komt. Doel is dan om in kaart te brengen wat inwoners, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties van een fusie vinden.

“Een fusiebesluit moet door de Tweede én Eerste Kamer goedgekeurd worden. Die vinden het allebei erg belangrijk dat de plaatselijke gemeenschap het ook een goed idee vindt”, weet Hans van der Werff, onderzoeker bij adviesbureau Berenschot. Komt er een draagvlakpeiling, dan biedt zijn organisatie ondersteuning bij dat proces. “De overheid heeft uiteindelijk maar één doel: het dienen van haar burgers. Daarom is het ook essentieel dat je de alle stakeholders binnen de gemeenschap vraagt wat zij belangrijk vinden.”

Enorme klus

Volgens de onderzoeker maakt het voor een eventuele draagvlakpeiling weinig uit dat er al een ambtelijke samenwerking is tussen Wijchen en Druten. “Behalve dat de twee elkaar al kennen”, weet Van der Werff. “Maar stel dat ze straks fuseren, scheelt het hen enorm veel werk. De organisaties moeten namelijk volledig integreren. Dat is een flinke klus. Aangezien ze voor een groot deel al samengevoegd zijn, scheelt dat uiteindelijk een hoop tijd.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'
 • Ondanks versoepeling hopen ondernemers dat de klant thuis blijft shoppen

  09 februari 2021
  WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."
 • Coaches moeten jongeren van de straat houden, ook als er geen rellen zijn

  03 februari 2021
  WIJCHEN - Straatcoaches worden vanaf deze week het veld ingestuurd om overlast in de gemeenten Wijchen en Druten aan te pakken. Ze houden vooral jongeren in de gaten die het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend