Logo De Belofte

WIJCHEN - Lokale politici uit Wijchen en Druten kwamen dinsdagavond samen om te sparren over een mogelijke fusie. De belangrijkste vraag is nu volgens raadsleden niet zozeer of de twee gemeenten één worden, maar wat de burger van zo’n herindeling vindt.

Wijchen en Druten gingen in 2018 een ambtelijke samenwerking aan, wat betekent dat één werkgroep twee gemeenten runt. Veel partijen zijn inmiddels van mening dat die gezamenlijke organisatie een ijzersterke basis vormt voor een fusie. Na een hoop politiek getouwtrek, lijkt het er nu op dat Wijchen en Druten later dit jaar één worden.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los

Wat vindt de burger?

Politici van beide gemeenten kwamen dinsdagavond samen om te praten over de voor- en nadelen van een fusie en de stem van de burger. Wanneer het nieuwe politieke jaar in september weer begint, beslissen raadsleden of er draagvlakpeiling komt. Doel is dan om in kaart te brengen wat inwoners, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties van een fusie vinden.

“Een fusiebesluit moet door de Tweede én Eerste Kamer goedgekeurd worden. Die vinden het allebei erg belangrijk dat de plaatselijke gemeenschap het ook een goed idee vindt”, weet Hans van der Werff, onderzoeker bij adviesbureau Berenschot. Komt er een draagvlakpeiling, dan biedt zijn organisatie ondersteuning bij dat proces. “De overheid heeft uiteindelijk maar één doel: het dienen van haar burgers. Daarom is het ook essentieel dat je de alle stakeholders binnen de gemeenschap vraagt wat zij belangrijk vinden.”

Enorme klus

Volgens de onderzoeker maakt het voor een eventuele draagvlakpeiling weinig uit dat er al een ambtelijke samenwerking is tussen Wijchen en Druten. “Behalve dat de twee elkaar al kennen”, weet Van der Werff. “Maar stel dat ze straks fuseren, scheelt het hen enorm veel werk. De organisaties moeten namelijk volledig integreren. Dat is een flinke klus. Aangezien ze voor een groot deel al samengevoegd zijn, scheelt dat uiteindelijk een hoop tijd.”

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend