Logo De Belofte

WIJCHEN - Het geld uit Den Haag dat de gemeente Wijchen nodig heeft om rond te komen, komt maar niet. De begroting voor volgend jaar is weliswaar nog sluitend, maar vanaf 2022 verwacht het gemeentebestuur structurele tekorten. Gevolg: bezuinigingen.

"We ontvangen nog steeds te weinig geld van het Rijk om taken zoals de jeugdzorg en de bijstand uit te voeren", zegt de gemeente Wijchen over de problemen die worden voorzien. Uit voorzorg wordt de komende maanden al gezocht naar mogelijkheden voor zowel kostenbesparingen als aanvullende inkomsten.

Geldkraan steeds verder dicht

Flinke bezuinigingen worden niet uitgesloten. Wijchen is weliswaar financieel gezond, maar de coronacrisis heeft het er financieel niet makkelijker op gemaakt. Ook voor de tekorten die daardoor zijn ontstaan, rekent de gemeente op steun van de hogere overheden.

"We bevinden ons in een onzekere periode", zegt wethouder Geert Gerrits van Financiën. "Niet alleen vanwege de gevolgen van corona, maar vooral doordat het Rijk de geldkraan voor kleinere gemeenten steeds verder dicht lijkt te draaien. Daarnaast blijft het tekort op de uitvoeringkosten van de Jeugdzorg ons zorgen baren."

In februari zijn al bezuinigingsmaatregelen vastgesteld door de gemeenteraad. Wijchen gaat nu op zoek naar aanvullende maatregelen om de kosten terug te dringen. Komende donderdag praat de gemeenteraad over de problemen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend