Logo De Belofte

WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.

Op verzoek van de gemeente presenteerde de Wijchense ecoloog Jordy Houkes vorig jaar een aantal 'vriendelijke oplossingen' om van de ganzenplaag af te komen. Tot op heden is daar volgens hem weinig mee gedaan, terwijl de vogels ook nu weer voor een hoop overlast zorgen.

"We hebben nog niet veel meldingen binnen", begint Lambert van Beusekom, medewerker van de gemeente. "Daarom hebben we er onbewust minder aandacht aan besteed. Er zijn ook mensen die de ganzen juist heel mooi vinden."

Maar maakt Wijchen geen werk van zijn advies, dan vreest Houkes dat de gemeente rigoureuze maatregelen moet treffen, zoals het doodschieten van de ganzen. "De overlast willen we op een diervriendelijke manier aanpakken. We gaan zeker niet schieten", belooft de ambtenaar.

Zie ook: Agressieve ganzen poepen alles onder in Wijchen

Minder maaien, minder ganzen

De overlast moet volgens Houkes bij de bron worden aangepakt. "Het gras bij de broedplaatsen wordt te vaak gemaaid, terwijl ganzen kort gras ontzettend lekker vinden", weet hij. "Daarnaast zou het goed zijn om de eilandjes in het Wijchens Meer te verwijderen, aangezien daar massaal nesten worden gebouwd."

Daar gaat de gemeente nu werk van maken, stelt Van Beusekom. Doel is om van het Wijchens Meer een minder aantrekkelijke broedplek te maken, zodat de ganzenpopulatie vanzelf kleiner wordt. "Het ligt dan voor de hand om ons maaibeheer verder aan te passen. Op een aantal plekken wordt het gras al minder vaak gekortwiekt. Nu dat weinig effect heeft, gaan we een stapje verder. Bij de aanpak kijken we zeker naar het advies van Houkes."

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend