Logo De Belofte

WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer zorgen in broedperiodes voor een hoop overlast. Ze poepen wandelpaden onder, steken achteloos drukke autowegen over en blazen ongetemd naar voorbijgangers. Ecologen zeggen dé oplossing te hebben, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.

“Het gaat met name om grauwe ganzen die hun kroost willen beschermen. Daar hoef je niet bang voor te zijn, maar veel mensen zijn dat toch”, weet de Wijchense ecoloog Jordy Houkes. Op verzoek van de gemeente presenteerde hij vorig jaar een aantal 'vriendelijke' oplossingen om van de ganzenplaag af te komen. “Maar tot op heden is daar vrijwel niets mee gedaan.”

Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder. 

Eén van de meest effectieve oplossingen is volgens de natuurwetenschapper om het gras bij het Wijchens Meer minder vaak te maaien. “Dan pak je de belangrijkste voedselbronnen aan. Ganzen vinden vers gemaaid gras namelijk ontzettend lekker. Dus dan broeden ze daar, omdat ze weten dat er voor hun jongen straks genoeg te vreten is.”

“Ze schijten alles onder”

Ook stelt Houkes voor om de eilandjes in het meer te verwijderen, omdat de ganzen daar hun nestjes bouwen. “Pak je het bij de bron aan, dan voorkom je dat je rigoureuze maatregelen moet treffen, zoals het doodschieten van de vogels of het lek prikken van hun eieren.” De gemeente reageert dat ze er de komende tijd mee aan de slag gaat, maar in de tussentijd zorgen de ganzen voor een hoop overlast.

“Ze schijten alles onder”, illustreert Theo Hesen, bestuurslid van Vereniging Natuur en Milieu Wijchen. “We begrijpen dat dat vervelend is, maar de oplossing kan zo simpel zijn.”

Her en der worden fietsers belaagd door de vogels die hun kuikens willen beschermen, of ontstaan er verkeersophopingen wanneer er een ganzenfamilie de weg oversteekt. “Er zijn genoeg mensen die vinden dat ze beter bij de Voedselbank afgeleverd kunnen worden, maar dat vinden wij natuurlijk niet oké.”

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend