Logo De Belofte

WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.

De huizen hier zijn 105 jaar oud en daardoor monumentale panden die niet gesloopt mogen worden, meent de bewonersvereniging. Daarbij komt dat de 'sociale cultuur' in de buurt dreigt te verdwijnen als buurtgenoten niet op grote schaal terugkeren. De bewoners zijn erg gehecht aan hun plekje en hun mensen. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder

Gebreken: vocht- en isolatieproblemen

Toch moet er wel iets gebeuren aan de karakteristieke oude huisjes, want ouderdom geeft ook gebreken. Verschillende woningen kampen met vochtproblemen. Ook de stookkosten rijzen de pan uit omdat de huizen niet goed geïsoleerd zijn. 

Nieuwbouw is volgens de Woningstichting de beste optie om alle problemen te verhelpen. De woningen renoveren - wat de bewonersvereniging graag wil - is geen toekomstbestendige mogelijkheid, meent de huizenaanbieder. "Dan kunnen we de vochtproblemen bijvoorbeeld niet optimaal oplossen", zegt een woordvoerder.

Huurprijs 'enkele tientjes' omhoog

Ook het kostenplaatje speelt een rol. Renoveren van 75 zogenoemde tuindorpwoningen is voor de Woningstichting duurder dan nieuwbouw. Het scheelt 4 miljoen euro. Voor bewoners geldt het tegenovergestelde: die gaan juist meer betalen voor een nieuwbouwhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Een spandoek in de Julianastraat. Foto: Omroep Gelderland

"Netto scheelt het maar een paar tientjes", zegt een woordvoerder van de Woningstichting. Het verschil blijft relatief beperkt omdat de huizen energiezuiniger zijn, waardoor de stookkosten omlaag kunnen. "En de meeste mensen zullen meer huursubsidie krijgen."

Onderzoek monumentale status

Er zijn nog geen uitgewerkte plannen. De Woningstichting is nu aan het onderzoeken of er draagvlak is voor nieuwbouw. Ze benadrukt dat - hoewel er nu spandoeken in de straat hangen - niet iedereen in de Julianastraat tegen nieuwbouw is. 

Ondertussen is het onzeker geworden of nieuwbouw aan de karakteristieke Julianastraat überhaupt een optie is. Een speciale commissie heeft de burgemeester gevraagd om te onderzoeken of de panden als 'monumentaal' aangemerkt kunnen worden. Als dat zo is, zou nieuwbouw niet mogelijk zijn. 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend