Logo De Belofte

WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.

De huizen hier zijn 105 jaar oud en daardoor monumentale panden die niet gesloopt mogen worden, meent de bewonersvereniging. Daarbij komt dat de 'sociale cultuur' in de buurt dreigt te verdwijnen als buurtgenoten niet op grote schaal terugkeren. De bewoners zijn erg gehecht aan hun plekje en hun mensen. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder

Gebreken: vocht- en isolatieproblemen

Toch moet er wel iets gebeuren aan de karakteristieke oude huisjes, want ouderdom geeft ook gebreken. Verschillende woningen kampen met vochtproblemen. Ook de stookkosten rijzen de pan uit omdat de huizen niet goed geïsoleerd zijn. 

Nieuwbouw is volgens de Woningstichting de beste optie om alle problemen te verhelpen. De woningen renoveren - wat de bewonersvereniging graag wil - is geen toekomstbestendige mogelijkheid, meent de huizenaanbieder. "Dan kunnen we de vochtproblemen bijvoorbeeld niet optimaal oplossen", zegt een woordvoerder.

Huurprijs 'enkele tientjes' omhoog

Ook het kostenplaatje speelt een rol. Renoveren van 75 zogenoemde tuindorpwoningen is voor de Woningstichting duurder dan nieuwbouw. Het scheelt 4 miljoen euro. Voor bewoners geldt het tegenovergestelde: die gaan juist meer betalen voor een nieuwbouwhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Een spandoek in de Julianastraat. Foto: Omroep Gelderland

"Netto scheelt het maar een paar tientjes", zegt een woordvoerder van de Woningstichting. Het verschil blijft relatief beperkt omdat de huizen energiezuiniger zijn, waardoor de stookkosten omlaag kunnen. "En de meeste mensen zullen meer huursubsidie krijgen."

Onderzoek monumentale status

Er zijn nog geen uitgewerkte plannen. De Woningstichting is nu aan het onderzoeken of er draagvlak is voor nieuwbouw. Ze benadrukt dat - hoewel er nu spandoeken in de straat hangen - niet iedereen in de Julianastraat tegen nieuwbouw is. 

Ondertussen is het onzeker geworden of nieuwbouw aan de karakteristieke Julianastraat überhaupt een optie is. Een speciale commissie heeft de burgemeester gevraagd om te onderzoeken of de panden als 'monumentaal' aangemerkt kunnen worden. Als dat zo is, zou nieuwbouw niet mogelijk zijn. 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend