Logo De Belofte

WIJCHEN - Een onafhankelijk bureau onderzoekt volgend jaar of het Wijchense inburgeringstraject 'Klaar voor de Start' succesvol genoeg is. Eerder deze maand kwam de gemeente zelf met een evaluatie, maar dat is volgens de raad ‘een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt’.

Wijchen startte vorig jaar juli met het project Klaar voor de Start: een opleidingstraject voor statushouders. Volgens de gemeente was het eerste schooljaar een succes. In de eerste acht maanden zouden vier van de twintig statushouders al naar werk of een vervolgopleiding zijn doorgestroomd. ‘Maar die resultaten vinden wij niet concreet genoeg’, begint Han Demmers, raadslid van D66. 

Daarom diende hij een motie in waarmee hij opriep tot een onafhankelijk onderzoek. Het stuk is donderdag tijdens de raadsvergadering aangenomen. ‘Het gaat natuurlijk om een vrij kwetsbare groep mensen, daar maken we ons zorgen over. Daarom vinden we ook niet dat we deze evaluatie blindelings kunnen vertrouwen. Nu is het een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.’

Zie ook: Ondanks de coronacrisis komen statushouders in Wijchen aan een baan

‘Serieus bedrag’

Vanaf augustus start voor de statushouders een nieuw schooljaar. Dat kost de gemeente 236.300 euro. De raad moet nog instemmen met die subsidie. ‘Dat is natuurlijk een serieus bedrag. We willen best geloven dat Klaar voor de Start een mooi project is, maar dat moet dan wel aantoonbaar zijn met concrete cijfers’, vindt Demmers.

Wethouder Nick Derks moedigt het onafhankelijke onderzoek aan. ‘Het is goed om dit nog eens door een extern bureau te laten toetsen’, meent hij. ‘Ik blijf erg optimistisch. Als we het succes van Klaar voor de Start met zo’n onderzoek beter kunnen onderbouwen, is dat alleen maar mooi.’

Zie ook: Wijchen helpt bijstandsgerechtigden op intensieve manier aan het werk

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend