Logo De Belofte

WIJCHEN - De gezinsveiligheid in Wijchen wordt steeds beter in de gaten gehouden, belooft wethouder Titus Burgers. Eerder dit jaar bleek uit een rapport van het Toezicht Sociaal Domein (TSD) dat lokale zorgpartijen hier en daar nog wat steken laten vallen. Reden voor de gemeente om snel een nieuw plan op te stellen.

Het TSD startte in 2019 een onderzoek naar Veilig Thuis, een meldpunt voor slachtoffers van huiselijk geweld. Wijchen nam vrijwillig deel aan de inspectie, wat vorig jaar een aantal puntjes van kritiek opleverde. Eén van de belangrijkste issues was de gebrekkige communicatie tussen Veilig Thuis en het Sociaal Wijkteam van Wijchen.

Daarom is de gemeente nu druk bezig om een toekomstbestendig vangnet te creëren voor de kwetsbare groep, zodat problemen sneller gesignaleerd kunnen worden. Daar is volgens wethouder Burgers een bredere kijk op de gezinssituatie voor nodig.

‘Je moet de focus niet op één gezinslid leggen. Vaak speelt er veel meer’, legt hij uit. ‘Horen we bijvoorbeeld van een schooldocent dat hij zich zorgen maakt om een leerling, dan moeten we snel schakelen met de juiste partij en het hele huishouden onder de loep nemen.’

Zie ook: 'Gezinsveiligheid in Wijchen moet beter worden gecontroleerd'

Nood aan de man

Dat betekent kortere lijnen tussen de verschillende maatschappelijke organisaties. Daarom is Wijchen nu in gesprek met Veilig Thuis, de GGD, lokale scholen, het Sociaal Wijkteam, schoolmaatschappelijk werk (SMW) en de leerplichtambtenaar.

‘Uiteindelijk moeten de processen van die stakeholders beter op elkaar aansluiten’, weet Alfred Kip, manager van het Sociaal Wijkteam. ‘Dan kunnen we effectiever in kaart brengen waar het probleem precies ligt en weten we meteen welke organisatie het moet oplossen.’

Daarvoor is een zogeheten ‘escalatieroute’ opgesteld. Op het moment dat er nood aan de man is, kunnen de zes stakeholders een vast plan volgen om zo snel mogelijk bij de juiste organisatie aan de bel te trekken.

‘Stel je hebt een voormalige tbs’er die in onze gemeente woont, geen begeleiding meer krijgt, maar zo nu en dan toch wat onrust veroorzaakt‘, illustreert Kip. ‘Als Sociaal Wijkteam kunnen we dan niet veel betekenen, maar we kunnen bijvoorbeeld wél contact leggen met een van de andere partijen binnen ons netwerk.’

In juli toetsen de organisaties deze nieuwe escalatieroute. Na de zomervakantie zijn ze van plan om er concreet mee aan de slag te gaan.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend