Logo De Belofte

WIJCHEN - De gezinsveiligheid in Wijchen wordt steeds beter in de gaten gehouden, belooft wethouder Titus Burgers. Eerder dit jaar bleek uit een rapport van het Toezicht Sociaal Domein (TSD) dat lokale zorgpartijen hier en daar nog wat steken laten vallen. Reden voor de gemeente om snel een nieuw plan op te stellen.

Het TSD startte in 2019 een onderzoek naar Veilig Thuis, een meldpunt voor slachtoffers van huiselijk geweld. Wijchen nam vrijwillig deel aan de inspectie, wat vorig jaar een aantal puntjes van kritiek opleverde. Eén van de belangrijkste issues was de gebrekkige communicatie tussen Veilig Thuis en het Sociaal Wijkteam van Wijchen.

Daarom is de gemeente nu druk bezig om een toekomstbestendig vangnet te creëren voor de kwetsbare groep, zodat problemen sneller gesignaleerd kunnen worden. Daar is volgens wethouder Burgers een bredere kijk op de gezinssituatie voor nodig.

‘Je moet de focus niet op één gezinslid leggen. Vaak speelt er veel meer’, legt hij uit. ‘Horen we bijvoorbeeld van een schooldocent dat hij zich zorgen maakt om een leerling, dan moeten we snel schakelen met de juiste partij en het hele huishouden onder de loep nemen.’

Zie ook: 'Gezinsveiligheid in Wijchen moet beter worden gecontroleerd'

Nood aan de man

Dat betekent kortere lijnen tussen de verschillende maatschappelijke organisaties. Daarom is Wijchen nu in gesprek met Veilig Thuis, de GGD, lokale scholen, het Sociaal Wijkteam, schoolmaatschappelijk werk (SMW) en de leerplichtambtenaar.

‘Uiteindelijk moeten de processen van die stakeholders beter op elkaar aansluiten’, weet Alfred Kip, manager van het Sociaal Wijkteam. ‘Dan kunnen we effectiever in kaart brengen waar het probleem precies ligt en weten we meteen welke organisatie het moet oplossen.’

Daarvoor is een zogeheten ‘escalatieroute’ opgesteld. Op het moment dat er nood aan de man is, kunnen de zes stakeholders een vast plan volgen om zo snel mogelijk bij de juiste organisatie aan de bel te trekken.

‘Stel je hebt een voormalige tbs’er die in onze gemeente woont, geen begeleiding meer krijgt, maar zo nu en dan toch wat onrust veroorzaakt‘, illustreert Kip. ‘Als Sociaal Wijkteam kunnen we dan niet veel betekenen, maar we kunnen bijvoorbeeld wél contact leggen met een van de andere partijen binnen ons netwerk.’

In juli toetsen de organisaties deze nieuwe escalatieroute. Na de zomervakantie zijn ze van plan om er concreet mee aan de slag te gaan.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

    27 september 2021
    WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
  • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

    01 september 2021
    WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
  • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

    17 augustus 2021
    WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
  • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

    09 juli 2021
    WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend