Logo De Belofte

WIJCHEN - De gezinsveiligheid in Wijchen wordt steeds beter in de gaten gehouden, belooft wethouder Titus Burgers. Eerder dit jaar bleek uit een rapport van het Toezicht Sociaal Domein (TSD) dat lokale zorgpartijen hier en daar nog wat steken laten vallen. Reden voor de gemeente om snel een nieuw plan op te stellen.

Het TSD startte in 2019 een onderzoek naar Veilig Thuis, een meldpunt voor slachtoffers van huiselijk geweld. Wijchen nam vrijwillig deel aan de inspectie, wat vorig jaar een aantal puntjes van kritiek opleverde. Eén van de belangrijkste issues was de gebrekkige communicatie tussen Veilig Thuis en het Sociaal Wijkteam van Wijchen.

Daarom is de gemeente nu druk bezig om een toekomstbestendig vangnet te creëren voor de kwetsbare groep, zodat problemen sneller gesignaleerd kunnen worden. Daar is volgens wethouder Burgers een bredere kijk op de gezinssituatie voor nodig.

‘Je moet de focus niet op één gezinslid leggen. Vaak speelt er veel meer’, legt hij uit. ‘Horen we bijvoorbeeld van een schooldocent dat hij zich zorgen maakt om een leerling, dan moeten we snel schakelen met de juiste partij en het hele huishouden onder de loep nemen.’

Zie ook: 'Gezinsveiligheid in Wijchen moet beter worden gecontroleerd'

Nood aan de man

Dat betekent kortere lijnen tussen de verschillende maatschappelijke organisaties. Daarom is Wijchen nu in gesprek met Veilig Thuis, de GGD, lokale scholen, het Sociaal Wijkteam, schoolmaatschappelijk werk (SMW) en de leerplichtambtenaar.

‘Uiteindelijk moeten de processen van die stakeholders beter op elkaar aansluiten’, weet Alfred Kip, manager van het Sociaal Wijkteam. ‘Dan kunnen we effectiever in kaart brengen waar het probleem precies ligt en weten we meteen welke organisatie het moet oplossen.’

Daarvoor is een zogeheten ‘escalatieroute’ opgesteld. Op het moment dat er nood aan de man is, kunnen de zes stakeholders een vast plan volgen om zo snel mogelijk bij de juiste organisatie aan de bel te trekken.

‘Stel je hebt een voormalige tbs’er die in onze gemeente woont, geen begeleiding meer krijgt, maar zo nu en dan toch wat onrust veroorzaakt‘, illustreert Kip. ‘Als Sociaal Wijkteam kunnen we dan niet veel betekenen, maar we kunnen bijvoorbeeld wél contact leggen met een van de andere partijen binnen ons netwerk.’

In juli toetsen de organisaties deze nieuwe escalatieroute. Na de zomervakantie zijn ze van plan om er concreet mee aan de slag te gaan.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend