Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Het zogenoemde Parkterras is een samenwerking tussen het Wageningse theater en een aantal terrasloze restaurants in de stad.

Tal van leuke eetplekjes

Je kunt eten bestellen bij één van die zaken, dat neem je mee of wordt bezorgd bij het theater waar je met uitzicht op het park vervolgens heerlijk kunt dineren. Junushoff verzorgt de drankjes en levert borden en bestek. 

Maar er zijn nog tal van andere leuke eetplekjes in de stad. Want sinds 1 juni mogen alle restaurants en cafés weer open. Wageningen leeft weer, vertelt Ans Oosterhuis van de lokale ondernemersverenging SOW. 'De stad wordt ingenomen door al die mensen die elkaar willen ontmoeten.' 

'Diep respect'

De openstelling van restaurants en cafés verloopt volgens wethouder Maud Hulshof in Wageningen heel goed. 'Ik heb echt diep respect hoe de horeca de hele verandering heeft gemaakt.' Als voorbeeld noemt ze hoe netjes personeel omgaat met mensen die een slokje te veel op hebben. 

'Ik snap dat het gezellig wordt, maar kunt u misschien een beetje naar achteren', hoorde ze laatst een bediende zeggen. Volgens de wethouder houden de ondernemers zich netjes aan de regels en zijn er in Wageningen nog geen boetes uitgedeeld. 

Zie ook: Bruls uit zorgen over horeca, mensen nemen onvoldoende afstand

Horeca wil meer versoepelingen

De Wageningse horeca is blij met de steun van de gemeente. 'De uitbreiding van de terrassen is snel opgepakt', zegt Marc Hogeveen van Koninklijke Horeca Nederland Wageningen. De gemeente heeft bovendien besloten de terrasbelasting tot 1 september te laten vervallen en geen extra geld te vragen als ondernemers hun terras vanwege corona uitbreiden. Daar is Hogeveen ook blij mee, want dat scheelt ondernemers als snel honderden euro's. 

Maar hij zou graag nog meer versoepelingen van het kabinet zien, zodat ook de kleine zaken zonder of met een klein terras weer open kunnen. 'Een paar horecazaken zijn nog dicht. Nu is het financieel namelijk nog aantrekkelijker om met een NOW-regeling dicht te blijven dan voor zes mensen open te gaan.' De brancheorganisatie is daarvoor aan het lobbyen in Den Haag. 

Zie ook: Terrassen worden groter om horeca te helpen

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend