Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Het zogenoemde Parkterras is een samenwerking tussen het Wageningse theater en een aantal terrasloze restaurants in de stad.

Tal van leuke eetplekjes

Je kunt eten bestellen bij één van die zaken, dat neem je mee of wordt bezorgd bij het theater waar je met uitzicht op het park vervolgens heerlijk kunt dineren. Junushoff verzorgt de drankjes en levert borden en bestek. 

Maar er zijn nog tal van andere leuke eetplekjes in de stad. Want sinds 1 juni mogen alle restaurants en cafés weer open. Wageningen leeft weer, vertelt Ans Oosterhuis van de lokale ondernemersverenging SOW. 'De stad wordt ingenomen door al die mensen die elkaar willen ontmoeten.' 

'Diep respect'

De openstelling van restaurants en cafés verloopt volgens wethouder Maud Hulshof in Wageningen heel goed. 'Ik heb echt diep respect hoe de horeca de hele verandering heeft gemaakt.' Als voorbeeld noemt ze hoe netjes personeel omgaat met mensen die een slokje te veel op hebben. 

'Ik snap dat het gezellig wordt, maar kunt u misschien een beetje naar achteren', hoorde ze laatst een bediende zeggen. Volgens de wethouder houden de ondernemers zich netjes aan de regels en zijn er in Wageningen nog geen boetes uitgedeeld. 

Zie ook: Bruls uit zorgen over horeca, mensen nemen onvoldoende afstand

Horeca wil meer versoepelingen

De Wageningse horeca is blij met de steun van de gemeente. 'De uitbreiding van de terrassen is snel opgepakt', zegt Marc Hogeveen van Koninklijke Horeca Nederland Wageningen. De gemeente heeft bovendien besloten de terrasbelasting tot 1 september te laten vervallen en geen extra geld te vragen als ondernemers hun terras vanwege corona uitbreiden. Daar is Hogeveen ook blij mee, want dat scheelt ondernemers als snel honderden euro's. 

Maar hij zou graag nog meer versoepelingen van het kabinet zien, zodat ook de kleine zaken zonder of met een klein terras weer open kunnen. 'Een paar horecazaken zijn nog dicht. Nu is het financieel namelijk nog aantrekkelijker om met een NOW-regeling dicht te blijven dan voor zes mensen open te gaan.' De brancheorganisatie is daarvoor aan het lobbyen in Den Haag. 

Zie ook: Terrassen worden groter om horeca te helpen

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend