Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense marktplein wordt vanaf 1 juni mogelijk omgetoverd tot één groot terras, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om op 1,5 meter afstand te borrelen. Het gemeentebestuur verwacht volgende week dinsdag een definitief besluit te kunnen nemen.

De Wijchense CDA-fractie stelde eerder deze week schriftelijke vragen over de heropening van de horeca. 'Het zou geweldig zijn als we het hele marktplein beschikbaar kunnen stellen aan alle horeca-ondernemers die daar zitten', vindt Björn Derksen, fractievoorzitter van het CDA. 'Dan kan iedereen weer veilig een terrasje pakken in Wijchen.'

Hij stelt voor dat de gemeente vergunningen uitdeelt, waarmee restaurants en cafés hun terras tijdelijk uit kunnen breiden. Normaal gesproken moeten horecazaken daar precariobelasting voor betalen, maar Derksen hoopt dat er nu een uitzondering kan worden gemaakt.

'Burger draait op voor de kosten'

‘Als gemeente werken we met man en macht om voor 1 juni met een mooi plan te komen, zodat onze ondernemers weer aan de slag kunnen. Alle mogelijkheden worden nu onderzocht’, reageert wethouder Nick Derks. Het marktplein omtoveren tot terras, is volgens hem geen slecht idee.

'We zijn er nog niet uit hoe we die precariobelasting gaan regelen, daar moeten we nog even goed over nadenken. Als de horeca die namelijk niet zelf betaalt, draait de burger op voor de kosten.’

Hij verwacht dat het gemeentebestuur volgende week dinsdag een definitief besluit kan nemen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend