WIJCHEN - Het Wijchense marktplein wordt vanaf 1 juni mogelijk omgetoverd tot één groot terras, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om op 1,5 meter afstand te borrelen. Het gemeentebestuur verwacht volgende week dinsdag een definitief besluit te kunnen nemen.
De Wijchense CDA-fractie stelde eerder deze week schriftelijke vragen over de heropening van de horeca. 'Het zou geweldig zijn als we het hele marktplein beschikbaar kunnen stellen aan alle horeca-ondernemers die daar zitten', vindt Björn Derksen, fractievoorzitter van het CDA. 'Dan kan iedereen weer veilig een terrasje pakken in Wijchen.'
Hij stelt voor dat de gemeente vergunningen uitdeelt, waarmee restaurants en cafés hun terras tijdelijk uit kunnen breiden. Normaal gesproken moeten horecazaken daar precariobelasting voor betalen, maar Derksen hoopt dat er nu een uitzondering kan worden gemaakt.
'Burger draait op voor de kosten'
‘Als gemeente werken we met man en macht om voor 1 juni met een mooi plan te komen, zodat onze ondernemers weer aan de slag kunnen. Alle mogelijkheden worden nu onderzocht’, reageert wethouder Nick Derks. Het marktplein omtoveren tot terras, is volgens hem geen slecht idee.
'We zijn er nog niet uit hoe we die precariobelasting gaan regelen, daar moeten we nog even goed over nadenken. Als de horeca die namelijk niet zelf betaalt, draait de burger op voor de kosten.’
Hij verwacht dat het gemeentebestuur volgende week dinsdag een definitief besluit kan nemen.
Dit is een verhaal van
De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan
hier.
Door: Thomas Overdijk
Het laatste nieuws uit Wijchen
-
WIJCHEN - Het aantal parkeerplaatsen wordt flink teruggedrongen in het centrum van Wijchen. Daar zijn ondernemers boos over, omdat ze bang zijn hun trouwe klanten te verliezen. Inmiddels krijgen ze steun van de lokale CDA, die koste wat het kost wil voorkomen dat winkelpanden straks leeg komen te staan.
-
WIJCHEN - Veel jongeren werken in sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarom maken de gemeente Wijchen en Druten het nu makkelijker voor deze groep om een uitkering aan te vragen. Met de maatregel kunnen jonge inwoners direct geld aanvragen, zonder dat zij eerst vier weken moeten zoeken naar een nieuwe baan.
-
WIJCHEN - Inwoners van Wijchen en Druten zien een fusie tussen de twee gemeenten niet zitten, zo blijkt uit onderzoek. Daarom worden raadsleden nu geadviseerd om de herindeling af te blazen. Op 1 december maken zij definitief hun keuze.
-
WIJCHEN - Het centrum van Wijchen krijgt een facelift. Om dat waar te maken, ondertekende de wethouder vrijdag samen met de gebiedsontwikkelaar een overeenkomst. De miljoeneninvestering moet de gemeente een stuk interessanter maken om in wonen, te recreëren en te winkelen
-
WIJCHEN - Gemeenten gaan steeds digitaler te werk. Reden om de vinger aan de pols te houden, vindt de Wijchense D66. De partij wil weten of digitale besluitvormingsprocessen mogelijk kunnen leiden tot discriminatie. Software wordt immers niet ontworpen door neutrale programmeurs.
Overig verkiezingsnieuws
-
OOSTERBEEK - De Renkumse bestuurscrisis lijkt voorlopig voorbij. D66 voegt zich weer bij de coalitie van GroenLinks, VVD en PvdA. Die partij trok vlak na de zomer de stekker eruit. Dat kwam door een 'miscommunicatie die een eigen leven is gaan leiden', wordt nu gesteld.
-
WENUM-WIESEL - De historische watermolen van Wenum-Wiesel moet in de verkoop. Dat wil het Apeldoorns college. Ernstige bodemverontreiniging en achterstallig onderhoud zijn redenen er vanaf te raken. Dorpelingen die gebruikmaken van het complex maken zich zorgen.
-
ELST - Eerder denderden talloze auto’s door de passages van dit parkeergebouw in Elst. Nu klinkt er een ander geluid: fanatieke sporters bezetten sinds kort een verdieping van het pand, omdat het vanwege corona lastig blijkt ergens anders een plekje te bemachtigen. Ideaal is het niet, maar het gaat ze vooralsnog niet in de koude kleren zitten. "We maken er het beste van", klinkt het.
-
ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
-
ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.