Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college wil de verantwoordelijkheid van inspecties en het herstellen en vervangen van gymmaterialen en sportvloeren van sportzalen die in beheer zijn van vrijwilligersorganisaties overnemen. Hiermee wil men de vrijwilligersorganisaties ontzorgen, de veiligheid garanderen en voor één gemeenschappelijke regel en bekostiging voor alle sportzalen gaan.

Uniforme regel en bekostiging

Op dit moment bestaan er verschillende afspraken over de inspecties, het reserveren voor herstel of vervanging van de gymmaterialen en de sportvloer bij gymzalen die in eigendom zijn bij de gemeente maar in beheer zijn van vrijwilligersorganisaties. Sommige vrijwilligersorganisaties zorgen nu zelf voor inspecties en herstel of vervanging van de gymmaterialen en de sportvloer. ‘Dat vinden we een te grote verantwoordelijkheid’, laat het college weten. Het college wil naar één uniforme en duidelijke regel en één bekostiging voor alle sportzalen toe. ‘Bij de ene gymzaal houden we een deel van de klokuurvergoeding in en bij de andere gymzaal dienen ze zelf te reserveren. Dat geeft verwarring en discussie. Zeker als materiaal of een sportvloer is afgekeurd en er niet gespaard is voor vervanging. We trekken die verantwoordelijkheid naar ons toe en voorkomen zo ook onveilige situaties. Nu blijkt in de praktijk dat er door de eigenaren niet of maar deels gereserveerd wordt voor deze zaken, waardoor herstel of vervanging wordt uitgesteld of een beroep op de gemeente wordt gedaan. Door het naar de gemeente toe te trekken voorkom je ad hoc aanvragen waar geen financiële middelen voor beschikbaar zijn.’ Het college geeft aan deze ook door te willen trekken naar alle dorpshuizen en wijkcentra.

Ontzorgen

Het college wil met het besluit ook de last van de schouders van de vrijwilligersorganisaties wegnemen. ‘We willen hiermee de besturen van de vrijwilligersorganisaties ontzorgen zodat ze zich volledig kunnen concentreren op de verhuur van deze gemeenschappelijke gebouwen,’ laat het college weten. ‘Dit is één van de eerste maatregelen in het plan om onze vrijwilligersbesturen te ontzorgen. Aan verdere voorstellen wordt nog gewerkt.’ Het besluit is van toepassing op de sportzalen ’t Balgoyke, De Hostert, de Paulusschool, De Mijlpaal en De Zandloper. ‘We willen de besturen in de gelegenheid stellen zich te concentreren op de verhuur van deze gemeentelijke gebouwen voor sociaal culturele, educatieve, sportieve en maatschappelijke doeleinden.’ Een deel van de klokuurvergoeding die de vrijwilligersorganisaties ontvangen van de gemeente voor het in stand houden van de gymaccommodatie wordt in de toekomst ingehouden. Het gaat om 2500 euro. ‘Er zal een deel bij de vrijwilligersorganisatie moeten blijven voor onder andere schoonmaak en het bekostigen van nutsvoorzieningen.’

Risico’s

Wel geeft het college aan ook de risico’s van het voorgestelde besluit te zien. ‘Er is voor de vrijwilligersorganisaties dan geen prikkel meer om de materialen en sportvloer goed te onderhouden. Naast de gym- en sportactiviteiten vinden er ook vaak andere activiteiten plaats in de accommodaties. Hierdoor sluit de sportvloer mogelijk harder.’

Arcus

Sportcentrum Arcus is in dit voorstel niet meegenomen. ‘De constructie met Triwy B.V. als exploitant is een apart geval. In onze overeenkomst met Triwy B.V. staat gedetailleerd en helder omschreven hoe we onder andere omgaan met de inspecties, herstel en vervanging van de gymmaterialen en de sportvloer.’

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend