Logo De Belofte

HATTEM - De gemeente Hattem gaat, net als Heerde, inwoners informeren over de gevolgen van de opening van Lelystad Airport. De gemeente zal op de eigen website een voorbeeldbrief plaatsen, waarmee inwoners een eventuele schadeclaim kunnen aankondigen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor een voorstel daarvoor, dat D66 had ingediend.

Marco Middelkoop, voorzitter van HoogOverHattem, sprak tijdens de vergadering in en benadrukte het belang van een Stuitingsbrief. Op 1 april verjaart de besluitvorming over Lelystad Airport, na die datum is het niet meer mogelijk voor inwoners van de Veluwe een bezwaar in te dienen. Volgens Middelkoop rekent het ministerie met verkeerde geluidswaarden. 'Dat betekent ook dat er veel meer huizen in waarde zullen dalen dan het ministerie beweert.'

Een voorbeeldbrief

Via een stuitingsbrief kan iedereen aankondigen in de toekomst een schadeclaim in te dienen, als de waarde van zijn of haar huis daalt door de opening van Lelystad Airport. Na 1 april is het niet meer mogelijk zo'n aankondiging te doen. De gemeente Hattem gaat haar inwoners daar nu over informeren. De gemeente zal voor inwoners een voorbeeldbrief op de website plaatsen. 

Daarmee volgt Hattem het voorbeeld van buurgemeente Heerde, waar deze motie ook al werd aangenomen. 'Het is natuurlijk belachelijk dat je deze aankondiging al moet doen, voordat er daadwerkelijk waardevermindering plaatsvindt', sprak indiener Erik Kort van D66. 'Maar omdat het nou eenmaal niet anders is, moeten we onze inwoners daar wel over informeren.'

PvdA had enkele bezwaren

De lokale PvdA had nog wel wat bezwaren tegen de motie. 'Hoe meer moties we indienen, hoe minder krachtig die zijn', sprak fractievoorzitter Marie-Lupe Stapper. Toch stemde de partij uiteindelijk voor de motie.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Hattem gaat inwoners helpen met bezwaar maken tegen Lelystad Airport

  10 februari 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem gaat, net als Heerde, inwoners informeren over de gevolgen van de opening van Lelystad Airport. De gemeente zal op de eigen website een voorbeeldbrief plaatsen, waarmee inwoners een eventuele schadeclaim kunnen aankondigen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor een voorstel daarvoor, dat D66 had ingediend.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • 'Opening Lelystad Airport maakt overheid ongeloofwaardig', zegt Hattemse burgemeester

  06 januari 2020
  HATTEM - Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk (D66) van Hattem vindt het onverantwoord dat Lelystad Airport open gaat, terwijl de stikstofproblematiek nog niet is opgelost. 'Dat getuigt van een onbetrouwbare overheid.' Asseldonk deed deze uitspraak maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.
 • Ozb-korting voor lokale verenigingen blijkt onuitvoerbaar: 'Te veel juridische haken en ogen'

  03 december 2019
  HATTEM - Het lijkt een simpel idee: lokale sport- en muziekverenigingen, de scouting en goede doelen een korting geven op de belasting over hun eigen gebouw. In 2018 nam de Tweede Kamer een wet aan, waardoor gemeenten die mogelijkheid krijgen. Maar nu biljartvereniging DOS aan de gemeente Hattem vraagt om die korting, blijkt de wet nagenoeg onuitvoerbaar. Dat zegt althans de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
 • Ondanks protesten verhoogt Hattem de toeristenbelasting

  11 november 2019
  HATTEM - Hattem verhoogt de toeristenbelasting in 2020 van 1,32 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht. Bezwaren van recreatieondernemers en de Jachthaven, en amendementen van oppositiepartijen VVD en D66 kregen wat dat betreft geen gevolg: de voorgestelde plannen van het college zijn maandagavond door de raad ingestemd.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend