Logo De Belofte

WAGENINGEN - Keiharde knallen, geschrokken dieren en achtergebleven rommel. Er werd heel wat geklaagd over vuurwerk in Wageningen. Bij het lokale Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks kwamen meer dan 160 meldingen binnen.

Erik-Jan Bijleveld, fractievoorzitter van de partij, overhandigde de klachten maandagavond aan burgemeester Geert van Rumund. Vuurwerk is volgens GroenLinks Wageningen een groot probleem. Bijleveld wil daarom een algeheel vuurwerkverbod. 

Klachten ver voor jaarwisseling

'Dit jaar zijn er bijna 100 meer klachten binnengekomen dan vorig jaar', stelt Bijleveld. Maar het meldpunt was dit jaar ook een paar maanden eerder open.

De vuurwerkklachten stroomden al ver voor de jaarwisseling binnen. 1 oktober werd de eerste melding van vuurwerkoverlast gedaan. En meer dan de helft van de klachten kwam binnen voordat er überhaupt vuurwerk verkocht mocht worden.

Vooral in de wijk Noord West ervaarden veel mensen vuurwerkoverlast. Daar komt bijna een derde van de klachten vandaan. 

Stadsboerderij rustig 

Rond de stadsboerderij en het verpleeghuis Torckdeal bleef het volgens Bijleveld wél rustig. Dat gebied was naar aanleiding van de vuurwerkklachten vorig jaar aangewezen als vuurwerkvrije zone. 'Die klachten zijn op één hand te tellen', zegt Bijleveld. 

'De dieren hebben rustig door kunnen slapen', bevestigt Jan Bakker, voorzitter van de stadsboerderij. 

Lange wachttijd bij de politie 

Opvallend is dat melders van vuurwerkoverlast hun klachten nauwelijks doorgeven aan de politie. Slechts 28 van de 160 klachten werden daar gemeld, stelt GroenLinks Wageningen.

Mensen hadden mogelijk het idee dat het melden van de overlast 'geen zin' had. Ook zouden mensen hun melding gestaakt hebben, omdat de wachttijd voor het doorgeven van de klacht té lang was.

Reactie burgemeester: verbod? 

Het gemeentebestuur neemt de cijfers van het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks mee in de evaluatie van oud en nieuw.

Tekst gaat door onder de foto.

De burgemeester benadrukt dat de cijfers van de afgelopen twee jaren niet een op een met elkaar te vergelijken zijn, omdat het meldpunt afgelopen keer veel eerder bereikbaar was. Volgens Van Rumund is de jaarwisseling relatief netjes verlopen. 'Ik heb niet een heel zwaar oud en nieuw gehad', zegt hij. Om 2.00 uur werd hij gebeld dat er twee kleine brandjes waren geweest. 

Een volledig vuurwerkverbod ziet Van Rumund niet direct zitten, al is hij wel voor een gedeeltelijk verbod. 'Ik geloof dat je er goed aan doet om te stoppen met knalvuurwerk en vuurpijlen.' En een verbod op al het vuurwerk? 'Zo ver ben ik nog niet. Vuurpotten, veilig en op een goede plek, geven ook een stukje plezier.'

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend