Logo De Belofte

WAGENINGEN - Keiharde knallen, geschrokken dieren en achtergebleven rommel. Er werd heel wat geklaagd over vuurwerk in Wageningen. Bij het lokale Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks kwamen meer dan 160 meldingen binnen.

Erik-Jan Bijleveld, fractievoorzitter van de partij, overhandigde de klachten maandagavond aan burgemeester Geert van Rumund. Vuurwerk is volgens GroenLinks Wageningen een groot probleem. Bijleveld wil daarom een algeheel vuurwerkverbod. 

Klachten ver voor jaarwisseling

'Dit jaar zijn er bijna 100 meer klachten binnengekomen dan vorig jaar', stelt Bijleveld. Maar het meldpunt was dit jaar ook een paar maanden eerder open.

De vuurwerkklachten stroomden al ver voor de jaarwisseling binnen. 1 oktober werd de eerste melding van vuurwerkoverlast gedaan. En meer dan de helft van de klachten kwam binnen voordat er überhaupt vuurwerk verkocht mocht worden.

Vooral in de wijk Noord West ervaarden veel mensen vuurwerkoverlast. Daar komt bijna een derde van de klachten vandaan. 

Stadsboerderij rustig 

Rond de stadsboerderij en het verpleeghuis Torckdeal bleef het volgens Bijleveld wél rustig. Dat gebied was naar aanleiding van de vuurwerkklachten vorig jaar aangewezen als vuurwerkvrije zone. 'Die klachten zijn op één hand te tellen', zegt Bijleveld. 

'De dieren hebben rustig door kunnen slapen', bevestigt Jan Bakker, voorzitter van de stadsboerderij. 

Lange wachttijd bij de politie 

Opvallend is dat melders van vuurwerkoverlast hun klachten nauwelijks doorgeven aan de politie. Slechts 28 van de 160 klachten werden daar gemeld, stelt GroenLinks Wageningen.

Mensen hadden mogelijk het idee dat het melden van de overlast 'geen zin' had. Ook zouden mensen hun melding gestaakt hebben, omdat de wachttijd voor het doorgeven van de klacht té lang was.

Reactie burgemeester: verbod? 

Het gemeentebestuur neemt de cijfers van het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks mee in de evaluatie van oud en nieuw.

Tekst gaat door onder de foto.

De burgemeester benadrukt dat de cijfers van de afgelopen twee jaren niet een op een met elkaar te vergelijken zijn, omdat het meldpunt afgelopen keer veel eerder bereikbaar was. Volgens Van Rumund is de jaarwisseling relatief netjes verlopen. 'Ik heb niet een heel zwaar oud en nieuw gehad', zegt hij. Om 2.00 uur werd hij gebeld dat er twee kleine brandjes waren geweest. 

Een volledig vuurwerkverbod ziet Van Rumund niet direct zitten, al is hij wel voor een gedeeltelijk verbod. 'Ik geloof dat je er goed aan doet om te stoppen met knalvuurwerk en vuurpijlen.' En een verbod op al het vuurwerk? 'Zo ver ben ik nog niet. Vuurpotten, veilig en op een goede plek, geven ook een stukje plezier.'

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend