Logo De Belofte

WAGENINGEN - Keiharde knallen, geschrokken dieren en achtergebleven rommel. Er werd heel wat geklaagd over vuurwerk in Wageningen. Bij het lokale Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks kwamen meer dan 160 meldingen binnen.

Erik-Jan Bijleveld, fractievoorzitter van de partij, overhandigde de klachten maandagavond aan burgemeester Geert van Rumund. Vuurwerk is volgens GroenLinks Wageningen een groot probleem. Bijleveld wil daarom een algeheel vuurwerkverbod. 

Klachten ver voor jaarwisseling

'Dit jaar zijn er bijna 100 meer klachten binnengekomen dan vorig jaar', stelt Bijleveld. Maar het meldpunt was dit jaar ook een paar maanden eerder open.

De vuurwerkklachten stroomden al ver voor de jaarwisseling binnen. 1 oktober werd de eerste melding van vuurwerkoverlast gedaan. En meer dan de helft van de klachten kwam binnen voordat er überhaupt vuurwerk verkocht mocht worden.

Vooral in de wijk Noord West ervaarden veel mensen vuurwerkoverlast. Daar komt bijna een derde van de klachten vandaan. 

Stadsboerderij rustig 

Rond de stadsboerderij en het verpleeghuis Torckdeal bleef het volgens Bijleveld wél rustig. Dat gebied was naar aanleiding van de vuurwerkklachten vorig jaar aangewezen als vuurwerkvrije zone. 'Die klachten zijn op één hand te tellen', zegt Bijleveld. 

'De dieren hebben rustig door kunnen slapen', bevestigt Jan Bakker, voorzitter van de stadsboerderij. 

Lange wachttijd bij de politie 

Opvallend is dat melders van vuurwerkoverlast hun klachten nauwelijks doorgeven aan de politie. Slechts 28 van de 160 klachten werden daar gemeld, stelt GroenLinks Wageningen.

Mensen hadden mogelijk het idee dat het melden van de overlast 'geen zin' had. Ook zouden mensen hun melding gestaakt hebben, omdat de wachttijd voor het doorgeven van de klacht té lang was.

Reactie burgemeester: verbod? 

Het gemeentebestuur neemt de cijfers van het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks mee in de evaluatie van oud en nieuw.

Tekst gaat door onder de foto.

De burgemeester benadrukt dat de cijfers van de afgelopen twee jaren niet een op een met elkaar te vergelijken zijn, omdat het meldpunt afgelopen keer veel eerder bereikbaar was. Volgens Van Rumund is de jaarwisseling relatief netjes verlopen. 'Ik heb niet een heel zwaar oud en nieuw gehad', zegt hij. Om 2.00 uur werd hij gebeld dat er twee kleine brandjes waren geweest. 

Een volledig vuurwerkverbod ziet Van Rumund niet direct zitten, al is hij wel voor een gedeeltelijk verbod. 'Ik geloof dat je er goed aan doet om te stoppen met knalvuurwerk en vuurpijlen.' En een verbod op al het vuurwerk? 'Zo ver ben ik nog niet. Vuurpotten, veilig en op een goede plek, geven ook een stukje plezier.'

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend