Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Eens is het wel mooi geweest', met die woorden kondigde burgemeester Geert van Rumund (63) maandagavond zijn vertrek aan. Na 15 bewogen jaren, legt hij november dit jaar het burgemeestersambt neer. De stad gaat haar burgervader missen, vertellen Wageningse politici.

'Toen hij zei dat hij wegging, ging er echt een schok door de zaal', zegt raadslid Monique Heger (CU). Van Rumund staat volgens Wageningse gemeenteraadsleden bekend als een betrokken burgemeester en verbinder die met humor aan het roer van de stad staat. 

Opvolger Pechtold

De verwachtingen waren bij het aantreden van Van Rumund in 2005 hoog. Zijn ambitieuze voorganger Alexander Pechtold (D66) was vertrokken naar politiek Den Haag en Wageningen was - na een periode van politieke verschuivingen - toe aan rust. 

Van Rumund werd die stabiele factor in het gemeentebestuur, inmiddels al bijna 15 jaar lang. 'Hij wilde geen grootse en meeslepende dingen doen', zegt Jan Willem Kamerman (PvdA). 'Maar verbindingen leggen. Dat is misschien ook wel zijn grote kracht.'

Burgervader: Tri mocht blijven 

Als zijn Wageningers problemen hebben, laat Van Rumund zich horen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk zijn strijd voor de jonge Vietnamees Tri (13). Tri dreigde in 2016 met zijn ouders het land uitgezet te worden, maar de burgemeester streed voor een pardon. En dat kwam er uiteindelijk ook. 

Zie ook: Tri en familie mogen blijven in Nederland: 'Ik ben helemaal hyper'

Van Rumund is een betrokken burgemeester. Hij doet vrijwilligerswerk, luistert (ook naar de kinderen) en zoekt mensen op die met persoonlijke drama's te maken krijgen. Daarover zijn de Wageningse politici lovend. 

Drama's 

Zo vertelt Van Rumund zelf over een carnavalsvierder die tegen een boom reed en verongelukte. 'Ik zat midden in het carnavalsgebeuren en zag die familie en het verdriet en het onbegrijpelijke van een plotseling overlijden', vertelt de burgemeester geëmotioneerd. 

Van Rumund vindt dat soort drama's de moeilijkste momenten van zijn burgemeesterschap, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Maar zijn troostende arm, wordt gewaardeerd, menen velen. Van Rumund spreekt grote bewondering uit voor zijn Arnhemse collega Ahmed Marcouch. In zijn stad kwamen tijdens een flatbrand twee mensen om het leven. 

Zie ook: 'Ik wil er voor hen zijn', Marcouch bezoekt grootouders na flatdrama

WUR 

Verbinding zoekt van Rumund niet alleen met de burgers, maar ook met grote economische spelers van de stad. De relatie met de Wageningen Universiteit was in het verleden niet altijd goed, maar achter de schermen zette Van Rumund zich in om de verhoudingen weer te 'normaliseren', stelt Rien Bor (Stadspartij) bijvoorbeeld. 

Tijdens het burgemeesterschap van Van Rumund verhuisden de universiteitsgebouwen succesvol uit het centrum van de stad naar de campus. Rondom die universiteitscampus liggen inmiddels nieuwe uitdagingen: de bereikbaarheid van Wageningen en het wel of niet aantrekken van grote bedrijven bijvoorbeeld.

Zie ook: Plan bedrijvenpark Wageningen moet opnieuw 

75 jaar vrijheid

Hoewel Wageningen al voorzichtig terugblikt op het burgemeesterschap van Van Rumund, kijkt hijzelf het liefst nog even vooruit. Naar zoals hij het noemt 'nog een prachtig jaar in Wageningen waarin we 75 jaar vrijheid vieren'. Dat wordt volgens hem zeker een hoogtepunt uit de 15 jaar burgemeesterschap.

Na zijn officiële afscheid in november moet de stad Van Rumund echt gaan missen. Hij neemt dan eerst een jaar sabbatical. Daarna wil hij misschien nog wat eenmalige klussen oppakken. 'Maar in principe is pensioen de basis waarop ik hoop mijn verdere tijd te vervullen', zegt hij. 'Na 15 jaar is het mooi geweest', stelt hij. 

Zie ook: Burgemeester van Wageningen vertrekt na 15 jaar

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
 • Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
 • Wageningen wil geen campusroute, maar verbetering bestaande wegen

  20 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.
 • Bewoners voelen zich opnieuw niet serieus genomen door gemeente

  19 mei 2020
  WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.
 • 'Wageningen niet klimaatneutraal in 2030'

  18 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat de eigen klimaatdoelstelling voor 2030 niet halen. Het huidige beleid schiet tekort om dan klimaatneutraal te kunnen zijn. Dat stelt de Wageningse Rekenkamer na onderzoek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend