Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Eens is het wel mooi geweest', met die woorden kondigde burgemeester Geert van Rumund (63) maandagavond zijn vertrek aan. Na 15 bewogen jaren, legt hij november dit jaar het burgemeestersambt neer. De stad gaat haar burgervader missen, vertellen Wageningse politici.

'Toen hij zei dat hij wegging, ging er echt een schok door de zaal', zegt raadslid Monique Heger (CU). Van Rumund staat volgens Wageningse gemeenteraadsleden bekend als een betrokken burgemeester en verbinder die met humor aan het roer van de stad staat. 

Opvolger Pechtold

De verwachtingen waren bij het aantreden van Van Rumund in 2005 hoog. Zijn ambitieuze voorganger Alexander Pechtold (D66) was vertrokken naar politiek Den Haag en Wageningen was - na een periode van politieke verschuivingen - toe aan rust. 

Van Rumund werd die stabiele factor in het gemeentebestuur, inmiddels al bijna 15 jaar lang. 'Hij wilde geen grootse en meeslepende dingen doen', zegt Jan Willem Kamerman (PvdA). 'Maar verbindingen leggen. Dat is misschien ook wel zijn grote kracht.'

Burgervader: Tri mocht blijven 

Als zijn Wageningers problemen hebben, laat Van Rumund zich horen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk zijn strijd voor de jonge Vietnamees Tri (13). Tri dreigde in 2016 met zijn ouders het land uitgezet te worden, maar de burgemeester streed voor een pardon. En dat kwam er uiteindelijk ook. 

Zie ook: Tri en familie mogen blijven in Nederland: 'Ik ben helemaal hyper'

Van Rumund is een betrokken burgemeester. Hij doet vrijwilligerswerk, luistert (ook naar de kinderen) en zoekt mensen op die met persoonlijke drama's te maken krijgen. Daarover zijn de Wageningse politici lovend. 

Drama's 

Zo vertelt Van Rumund zelf over een carnavalsvierder die tegen een boom reed en verongelukte. 'Ik zat midden in het carnavalsgebeuren en zag die familie en het verdriet en het onbegrijpelijke van een plotseling overlijden', vertelt de burgemeester geëmotioneerd. 

Van Rumund vindt dat soort drama's de moeilijkste momenten van zijn burgemeesterschap, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Maar zijn troostende arm, wordt gewaardeerd, menen velen. Van Rumund spreekt grote bewondering uit voor zijn Arnhemse collega Ahmed Marcouch. In zijn stad kwamen tijdens een flatbrand twee mensen om het leven. 

Zie ook: 'Ik wil er voor hen zijn', Marcouch bezoekt grootouders na flatdrama

WUR 

Verbinding zoekt van Rumund niet alleen met de burgers, maar ook met grote economische spelers van de stad. De relatie met de Wageningen Universiteit was in het verleden niet altijd goed, maar achter de schermen zette Van Rumund zich in om de verhoudingen weer te 'normaliseren', stelt Rien Bor (Stadspartij) bijvoorbeeld. 

Tijdens het burgemeesterschap van Van Rumund verhuisden de universiteitsgebouwen succesvol uit het centrum van de stad naar de campus. Rondom die universiteitscampus liggen inmiddels nieuwe uitdagingen: de bereikbaarheid van Wageningen en het wel of niet aantrekken van grote bedrijven bijvoorbeeld.

Zie ook: Plan bedrijvenpark Wageningen moet opnieuw 

75 jaar vrijheid

Hoewel Wageningen al voorzichtig terugblikt op het burgemeesterschap van Van Rumund, kijkt hijzelf het liefst nog even vooruit. Naar zoals hij het noemt 'nog een prachtig jaar in Wageningen waarin we 75 jaar vrijheid vieren'. Dat wordt volgens hem zeker een hoogtepunt uit de 15 jaar burgemeesterschap.

Na zijn officiële afscheid in november moet de stad Van Rumund echt gaan missen. Hij neemt dan eerst een jaar sabbatical. Daarna wil hij misschien nog wat eenmalige klussen oppakken. 'Maar in principe is pensioen de basis waarop ik hoop mijn verdere tijd te vervullen', zegt hij. 'Na 15 jaar is het mooi geweest', stelt hij. 

Zie ook: Burgemeester van Wageningen vertrekt na 15 jaar

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Het laatste nieuws uit Wageningen

  • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

    08 augustus 2021
    WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

    26 april 2021
    WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
  • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

    10 november 2020
    WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
  • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

    01 november 2020
    WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend