Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Eens is het wel mooi geweest', met die woorden kondigde burgemeester Geert van Rumund (63) maandagavond zijn vertrek aan. Na 15 bewogen jaren, legt hij november dit jaar het burgemeestersambt neer. De stad gaat haar burgervader missen, vertellen Wageningse politici.

'Toen hij zei dat hij wegging, ging er echt een schok door de zaal', zegt raadslid Monique Heger (CU). Van Rumund staat volgens Wageningse gemeenteraadsleden bekend als een betrokken burgemeester en verbinder die met humor aan het roer van de stad staat. 

Opvolger Pechtold

De verwachtingen waren bij het aantreden van Van Rumund in 2005 hoog. Zijn ambitieuze voorganger Alexander Pechtold (D66) was vertrokken naar politiek Den Haag en Wageningen was - na een periode van politieke verschuivingen - toe aan rust. 

Van Rumund werd die stabiele factor in het gemeentebestuur, inmiddels al bijna 15 jaar lang. 'Hij wilde geen grootse en meeslepende dingen doen', zegt Jan Willem Kamerman (PvdA). 'Maar verbindingen leggen. Dat is misschien ook wel zijn grote kracht.'

Burgervader: Tri mocht blijven 

Als zijn Wageningers problemen hebben, laat Van Rumund zich horen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk zijn strijd voor de jonge Vietnamees Tri (13). Tri dreigde in 2016 met zijn ouders het land uitgezet te worden, maar de burgemeester streed voor een pardon. En dat kwam er uiteindelijk ook. 

Zie ook: Tri en familie mogen blijven in Nederland: 'Ik ben helemaal hyper'

Van Rumund is een betrokken burgemeester. Hij doet vrijwilligerswerk, luistert (ook naar de kinderen) en zoekt mensen op die met persoonlijke drama's te maken krijgen. Daarover zijn de Wageningse politici lovend. 

Drama's 

Zo vertelt Van Rumund zelf over een carnavalsvierder die tegen een boom reed en verongelukte. 'Ik zat midden in het carnavalsgebeuren en zag die familie en het verdriet en het onbegrijpelijke van een plotseling overlijden', vertelt de burgemeester geëmotioneerd. 

Van Rumund vindt dat soort drama's de moeilijkste momenten van zijn burgemeesterschap, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Maar zijn troostende arm, wordt gewaardeerd, menen velen. Van Rumund spreekt grote bewondering uit voor zijn Arnhemse collega Ahmed Marcouch. In zijn stad kwamen tijdens een flatbrand twee mensen om het leven. 

Zie ook: 'Ik wil er voor hen zijn', Marcouch bezoekt grootouders na flatdrama

WUR 

Verbinding zoekt van Rumund niet alleen met de burgers, maar ook met grote economische spelers van de stad. De relatie met de Wageningen Universiteit was in het verleden niet altijd goed, maar achter de schermen zette Van Rumund zich in om de verhoudingen weer te 'normaliseren', stelt Rien Bor (Stadspartij) bijvoorbeeld. 

Tijdens het burgemeesterschap van Van Rumund verhuisden de universiteitsgebouwen succesvol uit het centrum van de stad naar de campus. Rondom die universiteitscampus liggen inmiddels nieuwe uitdagingen: de bereikbaarheid van Wageningen en het wel of niet aantrekken van grote bedrijven bijvoorbeeld.

Zie ook: Plan bedrijvenpark Wageningen moet opnieuw 

75 jaar vrijheid

Hoewel Wageningen al voorzichtig terugblikt op het burgemeesterschap van Van Rumund, kijkt hijzelf het liefst nog even vooruit. Naar zoals hij het noemt 'nog een prachtig jaar in Wageningen waarin we 75 jaar vrijheid vieren'. Dat wordt volgens hem zeker een hoogtepunt uit de 15 jaar burgemeesterschap.

Na zijn officiële afscheid in november moet de stad Van Rumund echt gaan missen. Hij neemt dan eerst een jaar sabbatical. Daarna wil hij misschien nog wat eenmalige klussen oppakken. 'Maar in principe is pensioen de basis waarop ik hoop mijn verdere tijd te vervullen', zegt hij. 'Na 15 jaar is het mooi geweest', stelt hij. 

Zie ook: Burgemeester van Wageningen vertrekt na 15 jaar

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend