Logo De Belofte

GENDRINGEN - Oude IJsselstreek denkt voor een afkoopsom 'tussen de 2 en 4 miljoen euro' uit Laborijn te kunnen stappen, daar waar adviesbureau BDO uitgaat van een richtbedrag van 8,9 miljoen euro. 'Maar dat is een brutobedrag, de daadwerkelijke som zal lager zijn', zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek.

Zijn collega-wethouder Bert Kuster sprak die verwachting vrijdagmorgen tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van Laborijn ook uit. 'Maar dat bedrag kan ook hoger uitvallen', riposteerde wethouder Ted Kok van Aalten.

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek sprak enkele betrokkenen:

Bandbreedte

Adviesburo BDO hield namelijk een bandbreedte aan van minimaal 3,1 en maximaal 12,5 miljoen euro voor uittreding van Oude IJsselstreek bij de sociale dienst van de gemeente Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek. 26,65 fte wordt boventallig en de kosten voor personeel (onder andere re-integratie en uitkeringen) bedragen minimaal 5,8 miljoen euro.   

Montferland is ook bij Laborijn aangesloten maar maakt alleen gebruik van de sociale werkvoorziening (SW) van Laborijn. Oude IJsselstreek heeft dat scenario ook voor ogen. 'Daar hadden we op willen inzetten, maar krijgen daar de kans niet voor', aldus Hiddinga.

Stap te ver

Voorzitter Jorik Huizinga van het dagelijks bestuur van Laborijn en wethouder in Doetinchem, ziet dat anders: 'Dat is nu een stap te ver en niet aan de orde. Het gaat hier om wel of niet de uittreding van Oude IJsselstreek.'

'Kunnen we beter'

Een dag na het vernietigende rapport van bureau Berenschot op 12 juni van dit jaar, waarin de omgang met cliënten werd bekritiseerd, besloot het college van Oude IJsselstreek uit Laborijn te stappen. 'We denken dat we het zelf op een kleinschalige, andere manier beter kunnen', zegt Hiddinga.

Hij wil niets weten van een principekwestie tegen een (te) hoge prijs. Hiddinga: 'We willen de participatiewet dicht bij de burger organiseren en met respect.'

En de financiën? Kan Oude IJsselstreek die ophoesten? 'Er is nog eigen vermogen bij Laborijn en het deel van Oude IJsselstreek daarvan gaat van de afkoopsom af. Verder komt er een schadeloosstelling voor het afvloeiende personeel (naar schatting 26 fte, red.) en die wordt betaald door beide partijen. Zo denken we tussen de 2 en 4 miljoen euro uit te komen.'

Niet krom

Is het niet krom dat Oude IJsselstreek een deel van het Laborijnpersoneel, waarop de gemeente kritiek had, meeneemt naar de beoogde eigen organisatie? Hiddinga: 'Nee, dat is niet krom. Laborijn is bezig het niveau van het personeel omhoog te brengen en dat gebeurt bij ons ook, dus dat is niet gek.'

Huizinga betitelde die overname van personeel als 'een bijzondere' en stuurt, op voorspraak van Kok een brief met een reactie aan de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Nog vóór de raadsvergadering van donderdag 12 december, als er een besluit moet worden genomen over de eventuele uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn. 'Het raadsvoorstel over de uittreding aan de gemeenteraad in Oude IJsselstreek is op een bepaalde manier ingekleurd', verklaarde wethouder Joop Wikkerink uit Aalten.    

Voldongen feit

Wat het dagelijks bestuur van Laborijn betreft staat de deur voor Oude IJsselstreek nog open. Hoe is dat andersom? Hiddinga: 'Het is voor ons geen no go area, maar we zijn voor een voldongen feit gesteld: alleen praten over erin of eruit. We staan er voor open in de sociale werkvoorziening te blijven, maar het andere deel kunnen we beter zelf organiseren.'

Zie ook: Getouwtrek Laborijn kost gemeente Oude IJsselstreek miljoenen

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend