Logo De Belofte

GENDRINGEN - Oude IJsselstreek denkt voor een afkoopsom 'tussen de 2 en 4 miljoen euro' uit Laborijn te kunnen stappen, daar waar adviesbureau BDO uitgaat van een richtbedrag van 8,9 miljoen euro. 'Maar dat is een brutobedrag, de daadwerkelijke som zal lager zijn', zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek.

Zijn collega-wethouder Bert Kuster sprak die verwachting vrijdagmorgen tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van Laborijn ook uit. 'Maar dat bedrag kan ook hoger uitvallen', riposteerde wethouder Ted Kok van Aalten.

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek sprak enkele betrokkenen:

Bandbreedte

Adviesburo BDO hield namelijk een bandbreedte aan van minimaal 3,1 en maximaal 12,5 miljoen euro voor uittreding van Oude IJsselstreek bij de sociale dienst van de gemeente Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek. 26,65 fte wordt boventallig en de kosten voor personeel (onder andere re-integratie en uitkeringen) bedragen minimaal 5,8 miljoen euro.   

Montferland is ook bij Laborijn aangesloten maar maakt alleen gebruik van de sociale werkvoorziening (SW) van Laborijn. Oude IJsselstreek heeft dat scenario ook voor ogen. 'Daar hadden we op willen inzetten, maar krijgen daar de kans niet voor', aldus Hiddinga.

Stap te ver

Voorzitter Jorik Huizinga van het dagelijks bestuur van Laborijn en wethouder in Doetinchem, ziet dat anders: 'Dat is nu een stap te ver en niet aan de orde. Het gaat hier om wel of niet de uittreding van Oude IJsselstreek.'

'Kunnen we beter'

Een dag na het vernietigende rapport van bureau Berenschot op 12 juni van dit jaar, waarin de omgang met cliënten werd bekritiseerd, besloot het college van Oude IJsselstreek uit Laborijn te stappen. 'We denken dat we het zelf op een kleinschalige, andere manier beter kunnen', zegt Hiddinga.

Hij wil niets weten van een principekwestie tegen een (te) hoge prijs. Hiddinga: 'We willen de participatiewet dicht bij de burger organiseren en met respect.'

En de financiën? Kan Oude IJsselstreek die ophoesten? 'Er is nog eigen vermogen bij Laborijn en het deel van Oude IJsselstreek daarvan gaat van de afkoopsom af. Verder komt er een schadeloosstelling voor het afvloeiende personeel (naar schatting 26 fte, red.) en die wordt betaald door beide partijen. Zo denken we tussen de 2 en 4 miljoen euro uit te komen.'

Niet krom

Is het niet krom dat Oude IJsselstreek een deel van het Laborijnpersoneel, waarop de gemeente kritiek had, meeneemt naar de beoogde eigen organisatie? Hiddinga: 'Nee, dat is niet krom. Laborijn is bezig het niveau van het personeel omhoog te brengen en dat gebeurt bij ons ook, dus dat is niet gek.'

Huizinga betitelde die overname van personeel als 'een bijzondere' en stuurt, op voorspraak van Kok een brief met een reactie aan de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Nog vóór de raadsvergadering van donderdag 12 december, als er een besluit moet worden genomen over de eventuele uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn. 'Het raadsvoorstel over de uittreding aan de gemeenteraad in Oude IJsselstreek is op een bepaalde manier ingekleurd', verklaarde wethouder Joop Wikkerink uit Aalten.    

Voldongen feit

Wat het dagelijks bestuur van Laborijn betreft staat de deur voor Oude IJsselstreek nog open. Hoe is dat andersom? Hiddinga: 'Het is voor ons geen no go area, maar we zijn voor een voldongen feit gesteld: alleen praten over erin of eruit. We staan er voor open in de sociale werkvoorziening te blijven, maar het andere deel kunnen we beter zelf organiseren.'

Zie ook: Getouwtrek Laborijn kost gemeente Oude IJsselstreek miljoenen

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend