Logo De Belofte

GENDRINGEN - Oude IJsselstreek denkt voor een afkoopsom 'tussen de 2 en 4 miljoen euro' uit Laborijn te kunnen stappen, daar waar adviesbureau BDO uitgaat van een richtbedrag van 8,9 miljoen euro. 'Maar dat is een brutobedrag, de daadwerkelijke som zal lager zijn', zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek.

Zijn collega-wethouder Bert Kuster sprak die verwachting vrijdagmorgen tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van Laborijn ook uit. 'Maar dat bedrag kan ook hoger uitvallen', riposteerde wethouder Ted Kok van Aalten.

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek sprak enkele betrokkenen:

Bandbreedte

Adviesburo BDO hield namelijk een bandbreedte aan van minimaal 3,1 en maximaal 12,5 miljoen euro voor uittreding van Oude IJsselstreek bij de sociale dienst van de gemeente Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek. 26,65 fte wordt boventallig en de kosten voor personeel (onder andere re-integratie en uitkeringen) bedragen minimaal 5,8 miljoen euro.   

Montferland is ook bij Laborijn aangesloten maar maakt alleen gebruik van de sociale werkvoorziening (SW) van Laborijn. Oude IJsselstreek heeft dat scenario ook voor ogen. 'Daar hadden we op willen inzetten, maar krijgen daar de kans niet voor', aldus Hiddinga.

Stap te ver

Voorzitter Jorik Huizinga van het dagelijks bestuur van Laborijn en wethouder in Doetinchem, ziet dat anders: 'Dat is nu een stap te ver en niet aan de orde. Het gaat hier om wel of niet de uittreding van Oude IJsselstreek.'

'Kunnen we beter'

Een dag na het vernietigende rapport van bureau Berenschot op 12 juni van dit jaar, waarin de omgang met cliënten werd bekritiseerd, besloot het college van Oude IJsselstreek uit Laborijn te stappen. 'We denken dat we het zelf op een kleinschalige, andere manier beter kunnen', zegt Hiddinga.

Hij wil niets weten van een principekwestie tegen een (te) hoge prijs. Hiddinga: 'We willen de participatiewet dicht bij de burger organiseren en met respect.'

En de financiën? Kan Oude IJsselstreek die ophoesten? 'Er is nog eigen vermogen bij Laborijn en het deel van Oude IJsselstreek daarvan gaat van de afkoopsom af. Verder komt er een schadeloosstelling voor het afvloeiende personeel (naar schatting 26 fte, red.) en die wordt betaald door beide partijen. Zo denken we tussen de 2 en 4 miljoen euro uit te komen.'

Niet krom

Is het niet krom dat Oude IJsselstreek een deel van het Laborijnpersoneel, waarop de gemeente kritiek had, meeneemt naar de beoogde eigen organisatie? Hiddinga: 'Nee, dat is niet krom. Laborijn is bezig het niveau van het personeel omhoog te brengen en dat gebeurt bij ons ook, dus dat is niet gek.'

Huizinga betitelde die overname van personeel als 'een bijzondere' en stuurt, op voorspraak van Kok een brief met een reactie aan de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Nog vóór de raadsvergadering van donderdag 12 december, als er een besluit moet worden genomen over de eventuele uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn. 'Het raadsvoorstel over de uittreding aan de gemeenteraad in Oude IJsselstreek is op een bepaalde manier ingekleurd', verklaarde wethouder Joop Wikkerink uit Aalten.    

Voldongen feit

Wat het dagelijks bestuur van Laborijn betreft staat de deur voor Oude IJsselstreek nog open. Hoe is dat andersom? Hiddinga: 'Het is voor ons geen no go area, maar we zijn voor een voldongen feit gesteld: alleen praten over erin of eruit. We staan er voor open in de sociale werkvoorziening te blijven, maar het andere deel kunnen we beter zelf organiseren.'

Zie ook: Getouwtrek Laborijn kost gemeente Oude IJsselstreek miljoenen

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’
 • Voortaan ook 's avonds betaald parkeren in Doetinchem

  23 december 2019
  DOETINCHEM - Mensen die hun auto kwijt willen in het centrum van Doetinchem moeten vanaf 1 januari 2020 ook 's avonds parkeergeld betalen. Volgens de gemeente zorgt het nieuwe beleid voor minder parkeerdrukte in de avonden.
 • Geld voor herinrichting wegen bij Oude IJssel

  19 december 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem heeft een budget van ruim vijf ton beschikbaar gesteld voor het inrichtingsplan Oude IJssel. De financiën zijn bedoeld voor de herinrichting van de Wijnbergseweg en Dichterseweg. 
 • Zorgen bij buurtbewoners over verdwijnen rotonde Europaweg

  18 december 2019
  DOETINCHEM - Buurtbewoners van de wijken Dichteren en De Hoop in Doetinchem maken zich zorgen over de verdubbeling van de Europaweg. Voor een betere doorstroming van het verkeer moet de rotonde tussen de twee wijken in verdwijnen, waardoor fietsers en voetgangers straks extra om moeten fietsen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend