Logo De Belofte

WIJCHEN - De gemeente Wijchen is begonnen met handhaving op recreatiepark De Wighenerhorst. Van de 109 recreatiewoningen wordt 51 procent in strijd met het bestemmingsplan gebruikt. Permanent wonen op het park mag niet. De gemeente wil een 'vitaal vakantiepark'.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor maart volgend jaar krijgen alle bewoners die weg moeten een brief op de mat. Binnen een half jaar moeten ze vervolgens andere woonruimte hebben gevonden. 'We kijken niet op een paar weken, maar bewoners moeten wel inzet tonen om een ander huis te vinden', stelt een gemeentewoordvoerder. Wie dat niet doet kan een dwangsom aan zijn broek krijgen. 

Veel uitzonderingen

Naast de vele bewoners die moeten verkassen, is er ook een grote groep die op het park mag blijven. In totaal valt 32 procent namelijk onder het zogenoemde overgangsrecht. Deze bewoners wonen er al langere tijd en hebben een persoonsgebonden gedoogbeschikking. Ze mogen op het park blijven wonen, maar als ze vertrekken of overlijden mag er geen permanente bewoning in het huisje meer plaatsvinden. Het gaat om een soort uitsterfbeleid. 

Daarnaast heeft de gemeente bezwaren ontvangen waarop er vijf uitzonderingen zijn gemaakt. In vier gevallen gaat het om een huishouden waar één van de bewoners een gedoogbeschikking heeft, maar er later ook andere bewoners zijn ingetrokken. Bij deze woningen wordt niet gehandhaafd totdat degene met een gedoogbeschikking vertrekt of overlijdt. Eén geval is volgens de gemeente schrijnend. Deze bewoners kunnen uit medisch oogpunt niet zomaar vertrekken en krijgen hulp van de gemeente. 

Op weg naar echt recreatiepark

'De eigenaren van recreatiewoningen en andere betrokkenen zijn aan zet om tot een voor recreatie geschikt vitaal vakantiepark Wighenerhorst te komen. De gemeente wilt de eigenaren en beheerders ondersteunen om dat te realiseren. Het doel van de ondersteuning is dat het recreatiepark gebruikt wordt waarvoor het is bedoeld, namelijk recreëren. Wij zien een rol voor recreatiepark Wighenerhorst om bij te dragen aan toerisme in onze regio', benadrukt de gemeente.

Het zou een mix moeten worden tussen recreatie en de permanente bewoners die op het park moeten blijven. De gemeente meent dat daar genoeg mogelijkheden voor zijn. 'Er is heel veel behoefte aan shortstay-verblijven in de regio Nijmegen. Daarnaast ligt het park in de buurt van mooie gebieden als de Overasseltse Vennen en de Berendonck', besluit een woordvoerder. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend