Logo De Belofte

WIJCHEN - De gemeente Wijchen is begonnen met handhaving op recreatiepark De Wighenerhorst. Van de 109 recreatiewoningen wordt 51 procent in strijd met het bestemmingsplan gebruikt. Permanent wonen op het park mag niet. De gemeente wil een 'vitaal vakantiepark'.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor maart volgend jaar krijgen alle bewoners die weg moeten een brief op de mat. Binnen een half jaar moeten ze vervolgens andere woonruimte hebben gevonden. 'We kijken niet op een paar weken, maar bewoners moeten wel inzet tonen om een ander huis te vinden', stelt een gemeentewoordvoerder. Wie dat niet doet kan een dwangsom aan zijn broek krijgen. 

Veel uitzonderingen

Naast de vele bewoners die moeten verkassen, is er ook een grote groep die op het park mag blijven. In totaal valt 32 procent namelijk onder het zogenoemde overgangsrecht. Deze bewoners wonen er al langere tijd en hebben een persoonsgebonden gedoogbeschikking. Ze mogen op het park blijven wonen, maar als ze vertrekken of overlijden mag er geen permanente bewoning in het huisje meer plaatsvinden. Het gaat om een soort uitsterfbeleid. 

Daarnaast heeft de gemeente bezwaren ontvangen waarop er vijf uitzonderingen zijn gemaakt. In vier gevallen gaat het om een huishouden waar één van de bewoners een gedoogbeschikking heeft, maar er later ook andere bewoners zijn ingetrokken. Bij deze woningen wordt niet gehandhaafd totdat degene met een gedoogbeschikking vertrekt of overlijdt. Eén geval is volgens de gemeente schrijnend. Deze bewoners kunnen uit medisch oogpunt niet zomaar vertrekken en krijgen hulp van de gemeente. 

Op weg naar echt recreatiepark

'De eigenaren van recreatiewoningen en andere betrokkenen zijn aan zet om tot een voor recreatie geschikt vitaal vakantiepark Wighenerhorst te komen. De gemeente wilt de eigenaren en beheerders ondersteunen om dat te realiseren. Het doel van de ondersteuning is dat het recreatiepark gebruikt wordt waarvoor het is bedoeld, namelijk recreëren. Wij zien een rol voor recreatiepark Wighenerhorst om bij te dragen aan toerisme in onze regio', benadrukt de gemeente.

Het zou een mix moeten worden tussen recreatie en de permanente bewoners die op het park moeten blijven. De gemeente meent dat daar genoeg mogelijkheden voor zijn. 'Er is heel veel behoefte aan shortstay-verblijven in de regio Nijmegen. Daarnaast ligt het park in de buurt van mooie gebieden als de Overasseltse Vennen en de Berendonck', besluit een woordvoerder. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend