Logo De Belofte

WAGENINGEN - De Wageningse begroting is door de gemeenteraad heen, toch is de verdeeldheid enorm. Coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Alle oppositiepartijen stemde dinsdagavond tegen de plannen.

De partijen vinden dat inkomsten van bezuinigingsmaatregelen te optimistisch worden ingeschat en er te weinig wordt gedaan om de uitgaven structureel terug te dringen. Daarbij is er vooral kritiek op de lastenverzwaring voor burgers. Concreet gaat het om de ozb, die gaat met meer dan 12 procent omhoog.

Wageningen had een tekort van jaarlijks gemiddeld 5,3 miljoen euro op te lossen. 'Het college kiest strategisch voor het verhogen van de inkomsten (belastingen), in plaats van het terugdringen van de uitgaven', zegt Jan Dijkstra (CDA). Dat is volgens hem geen duurzame oplossing. 

Alternatief oppositie

Met name de ozb-verhoging gaat ook de VVD veel te ver. VVD, CDA en de Stadspartij legden daarom een alternatief plan op tafel. 

De oppositiepartijen pleitte onder meer voor hogere bezuinigingen op het sociaal domein, uitstel van economische investeringen en minder subsidie voor theater Junusshoff. Dan kon de ozb-verhoging met 10 procent omlaag. 

Hoop op D66

Ze rekenden op steun van D66, omdat die partij altijd heeft gezegd pas aan de ozb-knop te zullen draaien als er echt geen andere optie meer mogelijk was. Maar die steun bleef uit. 'Er wordt geen structurele oplossing geboden voor het ozb-probleem', zegt Maud Hulshof (D66).

En dat klopt. De oppositie wilde de ozb-verhoging voor 2020 uitstellen en dan volgend jaar kijken naar een alternatief voor 2021. Maar daar kan geen enkele coalitiepartijen in meegaan. 

Uitkomst

Oppositie en coalitie bleven dus lijnrecht tegenover elkaar staan. Uiteindelijk kreeg de begroting van het college logischerwijs een nipte meerderheid van de stemmen en moest de oppositie zich daar bij neerleggen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend