Logo De Belofte

WAGENINGEN - De oppositiepartijen in de Wageningse gemeenteraad, VVD, CDA, Stadspartij en Connect, hebben gezamenlijk een aantal wijzigingen op de begroting opgesteld omdat in hun ogen de uitgaven van het college de spuigaten uitlopen.

Zo wordt de voorgestelde OZB-verhoging van ruim 12% teruggebracht naar een verhoging van 2%. De oppositiepartijen vinden dat met andere maatregelen de tekorten zijn weg te werken, waardoor de schulden niet op de inwoners wordt afgewenteld.

Wageningen kampt met een tekort van bijna 6 miljoen euro. 'Het college komt in zijn begroting niet verder dan te vermelden waarop niet bezuinigd mag worden: Maar in plaats van met concrete bezuinigingsvoorstellen te komen, worden lasten zoals OZB, parkeertarieven, het Lexkesveer en diverse leges gewoon verhoogd.'

De oppositiepartijen zoeken de bezuinigingen meer in het aanpassen van subsidies, het nog niet opknappen van wegen en fietspaden, aanpassing van het contract met Welsaam en het kritisch bekijken van de nieuwe wensen van het college. Ook willen de oppositiepartijen de bezuinigingen op het openbaar groen en het schoonhouden van de openbare ruimte terugdraaien.

Of deze tegenbegroting van de oppositie breed in de gemeenteraad wordt gesteund, zal dinsdag blijken. Dan stelt de gemeenteraad de definitieve begroting vast. 

Zie ook: Wageningen verhoogt ozb mogelijk met meer dan 12 procent

Door: RTV Rijnstreek - Redactie

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend