Logo De Belofte

LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.

Gemiddeld kwamen er 30 soorten insecten en vogels voor. Ook vlinders, hommels en zweefvliegen wisten de bloemen afgelopen zomer goed te vinden. 'Ik was blij verrast dat ik 11 verschillende soorten dagvlinders tegenkwam', zegt ecoloog en onderzoeker Bert Haamberg.

Bedreigde soorten gespot

'Ik zag ook veel verschillende soorten kevers. Die zijn biologische vijanden van bladluis en dus nuttig voor de boeren. Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.' Boeren die de bloemen laten staan krijgen daarvoor volgend jaar ook een hogere bijdrage.

Uit de conclusies blijkt dat de locatie heel erg belangrijk is. Op plekken waar de zonnebloemen een zonnige standplaats hebben, zijn twee keer zoveel dieren die er gebruik van maken als stuifmeel en nectarplant.

Linten lust voor het oog

De zonnebloemlinten zijn volgens wethouder Henk van Zeijts niet alleen goed voor biodiversiteit. 'Voor onze inwoners en mensen die onze gemeente bezoeken, zijn de linten een lust voor het oog. Dat maakt onze gemeente aantrekkelijker. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.'

Geen mais? Geen nood!

Afgelopen jaar konden 45 boeren meedoen aan het project, omdat het potje geld daarna leeg was. Dat leverde 25 kilometer aan zonnebloemen op.

De gemeente financiert het project volgend jaar niet meer. 'In de landbouwsector wordt veel samengewerkt en dat leidt regelmatig tot goeie ideeën. Die innovaties hebben soms een zetje nodig. Dat is precies wat we in het geval van de het zonnebloemenproject hebben gedaan. Het is nooit onze bedoeling geweest om structureel bij te dragen. We willen aanjager zijn. Daarna moet de sector het zelf doen',  zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk. 

De organisatie achter dit idee, 't Onderholt, is nu op zoek naar nieuwe vormen van inkomsten. Ook wie geen maisland heeft kan volgend jaar helpen om de gemeente opnieuw geel te kleuren. Inwoners kunnen per vijf meter geld doneren

Bronckhorst wel, Berkelland niet 

't Onderholt wil de gehele Achterhoek graag geel kleuren gedurende de zomermaanden. De gemeente Bronckhorst heeft inmiddels toegezegd dat boeren volgend jaar ook in die gemeente zonnebloemlinten kunnen zaaien. Bronckhorst trekt hier volgend jaar geld voor uit. De gemeente Berkelland heeft ook over de linten gesproken tijdens de begrotingsraad van de gemeente Berkelland, vorige week, maar daar pakken ze het project niet op.

Wethouder Marijke van Haaren, die zelf in de gemeente Lochem woont, erkende tijdens de vergadering dat het er allemaal prachtig uit ziet. 'Onze biologen in onze gemeente kijken er anders naar. Het zaaien van zonnebloemen op onze akkers is niet de manier om in ons Achterhoekse landschap de biodiversiteit te vergroten. Je moet dit jaarlijks doen en dat is niet de juiste weg voor biodiversiteit.' Berkelland is wel een biodiversiteitsplan aan het uitwerken. Dat plan wordt volgend voorjaar in de gemeenteraad besproken. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

  05 oktober 2020
  LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend