Logo De Belofte

LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.

Gemiddeld kwamen er 30 soorten insecten en vogels voor. Ook vlinders, hommels en zweefvliegen wisten de bloemen afgelopen zomer goed te vinden. 'Ik was blij verrast dat ik 11 verschillende soorten dagvlinders tegenkwam', zegt ecoloog en onderzoeker Bert Haamberg.

Bedreigde soorten gespot

'Ik zag ook veel verschillende soorten kevers. Die zijn biologische vijanden van bladluis en dus nuttig voor de boeren. Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.' Boeren die de bloemen laten staan krijgen daarvoor volgend jaar ook een hogere bijdrage.

Uit de conclusies blijkt dat de locatie heel erg belangrijk is. Op plekken waar de zonnebloemen een zonnige standplaats hebben, zijn twee keer zoveel dieren die er gebruik van maken als stuifmeel en nectarplant.

Linten lust voor het oog

De zonnebloemlinten zijn volgens wethouder Henk van Zeijts niet alleen goed voor biodiversiteit. 'Voor onze inwoners en mensen die onze gemeente bezoeken, zijn de linten een lust voor het oog. Dat maakt onze gemeente aantrekkelijker. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.'

Geen mais? Geen nood!

Afgelopen jaar konden 45 boeren meedoen aan het project, omdat het potje geld daarna leeg was. Dat leverde 25 kilometer aan zonnebloemen op.

De gemeente financiert het project volgend jaar niet meer. 'In de landbouwsector wordt veel samengewerkt en dat leidt regelmatig tot goeie ideeën. Die innovaties hebben soms een zetje nodig. Dat is precies wat we in het geval van de het zonnebloemenproject hebben gedaan. Het is nooit onze bedoeling geweest om structureel bij te dragen. We willen aanjager zijn. Daarna moet de sector het zelf doen',  zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk. 

De organisatie achter dit idee, 't Onderholt, is nu op zoek naar nieuwe vormen van inkomsten. Ook wie geen maisland heeft kan volgend jaar helpen om de gemeente opnieuw geel te kleuren. Inwoners kunnen per vijf meter geld doneren

Bronckhorst wel, Berkelland niet 

't Onderholt wil de gehele Achterhoek graag geel kleuren gedurende de zomermaanden. De gemeente Bronckhorst heeft inmiddels toegezegd dat boeren volgend jaar ook in die gemeente zonnebloemlinten kunnen zaaien. Bronckhorst trekt hier volgend jaar geld voor uit. De gemeente Berkelland heeft ook over de linten gesproken tijdens de begrotingsraad van de gemeente Berkelland, vorige week, maar daar pakken ze het project niet op.

Wethouder Marijke van Haaren, die zelf in de gemeente Lochem woont, erkende tijdens de vergadering dat het er allemaal prachtig uit ziet. 'Onze biologen in onze gemeente kijken er anders naar. Het zaaien van zonnebloemen op onze akkers is niet de manier om in ons Achterhoekse landschap de biodiversiteit te vergroten. Je moet dit jaarlijks doen en dat is niet de juiste weg voor biodiversiteit.' Berkelland is wel een biodiversiteitsplan aan het uitwerken. Dat plan wordt volgend voorjaar in de gemeenteraad besproken. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend