Logo De Belofte

LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.

Gemiddeld kwamen er 30 soorten insecten en vogels voor. Ook vlinders, hommels en zweefvliegen wisten de bloemen afgelopen zomer goed te vinden. 'Ik was blij verrast dat ik 11 verschillende soorten dagvlinders tegenkwam', zegt ecoloog en onderzoeker Bert Haamberg.

Bedreigde soorten gespot

'Ik zag ook veel verschillende soorten kevers. Die zijn biologische vijanden van bladluis en dus nuttig voor de boeren. Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.' Boeren die de bloemen laten staan krijgen daarvoor volgend jaar ook een hogere bijdrage.

Uit de conclusies blijkt dat de locatie heel erg belangrijk is. Op plekken waar de zonnebloemen een zonnige standplaats hebben, zijn twee keer zoveel dieren die er gebruik van maken als stuifmeel en nectarplant.

Linten lust voor het oog

De zonnebloemlinten zijn volgens wethouder Henk van Zeijts niet alleen goed voor biodiversiteit. 'Voor onze inwoners en mensen die onze gemeente bezoeken, zijn de linten een lust voor het oog. Dat maakt onze gemeente aantrekkelijker. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.'

Geen mais? Geen nood!

Afgelopen jaar konden 45 boeren meedoen aan het project, omdat het potje geld daarna leeg was. Dat leverde 25 kilometer aan zonnebloemen op.

De gemeente financiert het project volgend jaar niet meer. 'In de landbouwsector wordt veel samengewerkt en dat leidt regelmatig tot goeie ideeën. Die innovaties hebben soms een zetje nodig. Dat is precies wat we in het geval van de het zonnebloemenproject hebben gedaan. Het is nooit onze bedoeling geweest om structureel bij te dragen. We willen aanjager zijn. Daarna moet de sector het zelf doen',  zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk. 

De organisatie achter dit idee, 't Onderholt, is nu op zoek naar nieuwe vormen van inkomsten. Ook wie geen maisland heeft kan volgend jaar helpen om de gemeente opnieuw geel te kleuren. Inwoners kunnen per vijf meter geld doneren

Bronckhorst wel, Berkelland niet 

't Onderholt wil de gehele Achterhoek graag geel kleuren gedurende de zomermaanden. De gemeente Bronckhorst heeft inmiddels toegezegd dat boeren volgend jaar ook in die gemeente zonnebloemlinten kunnen zaaien. Bronckhorst trekt hier volgend jaar geld voor uit. De gemeente Berkelland heeft ook over de linten gesproken tijdens de begrotingsraad van de gemeente Berkelland, vorige week, maar daar pakken ze het project niet op.

Wethouder Marijke van Haaren, die zelf in de gemeente Lochem woont, erkende tijdens de vergadering dat het er allemaal prachtig uit ziet. 'Onze biologen in onze gemeente kijken er anders naar. Het zaaien van zonnebloemen op onze akkers is niet de manier om in ons Achterhoekse landschap de biodiversiteit te vergroten. Je moet dit jaarlijks doen en dat is niet de juiste weg voor biodiversiteit.' Berkelland is wel een biodiversiteitsplan aan het uitwerken. Dat plan wordt volgend voorjaar in de gemeenteraad besproken. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Lochem

  • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

    05 oktober 2020
    LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
  • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

    25 november 2019
    LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
  • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

    14 november 2019
    LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
  • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

    13 november 2019
    LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
  • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

    28 oktober 2019
    LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend