Logo De Belofte

LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.

Gemiddeld kwamen er 30 soorten insecten en vogels voor. Ook vlinders, hommels en zweefvliegen wisten de bloemen afgelopen zomer goed te vinden. 'Ik was blij verrast dat ik 11 verschillende soorten dagvlinders tegenkwam', zegt ecoloog en onderzoeker Bert Haamberg.

Bedreigde soorten gespot

'Ik zag ook veel verschillende soorten kevers. Die zijn biologische vijanden van bladluis en dus nuttig voor de boeren. Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.' Boeren die de bloemen laten staan krijgen daarvoor volgend jaar ook een hogere bijdrage.

Uit de conclusies blijkt dat de locatie heel erg belangrijk is. Op plekken waar de zonnebloemen een zonnige standplaats hebben, zijn twee keer zoveel dieren die er gebruik van maken als stuifmeel en nectarplant.

Linten lust voor het oog

De zonnebloemlinten zijn volgens wethouder Henk van Zeijts niet alleen goed voor biodiversiteit. 'Voor onze inwoners en mensen die onze gemeente bezoeken, zijn de linten een lust voor het oog. Dat maakt onze gemeente aantrekkelijker. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.'

Geen mais? Geen nood!

Afgelopen jaar konden 45 boeren meedoen aan het project, omdat het potje geld daarna leeg was. Dat leverde 25 kilometer aan zonnebloemen op.

De gemeente financiert het project volgend jaar niet meer. 'In de landbouwsector wordt veel samengewerkt en dat leidt regelmatig tot goeie ideeën. Die innovaties hebben soms een zetje nodig. Dat is precies wat we in het geval van de het zonnebloemenproject hebben gedaan. Het is nooit onze bedoeling geweest om structureel bij te dragen. We willen aanjager zijn. Daarna moet de sector het zelf doen',  zegt wethouder Bert Groot Wesseldijk. 

De organisatie achter dit idee, 't Onderholt, is nu op zoek naar nieuwe vormen van inkomsten. Ook wie geen maisland heeft kan volgend jaar helpen om de gemeente opnieuw geel te kleuren. Inwoners kunnen per vijf meter geld doneren

Bronckhorst wel, Berkelland niet 

't Onderholt wil de gehele Achterhoek graag geel kleuren gedurende de zomermaanden. De gemeente Bronckhorst heeft inmiddels toegezegd dat boeren volgend jaar ook in die gemeente zonnebloemlinten kunnen zaaien. Bronckhorst trekt hier volgend jaar geld voor uit. De gemeente Berkelland heeft ook over de linten gesproken tijdens de begrotingsraad van de gemeente Berkelland, vorige week, maar daar pakken ze het project niet op.

Wethouder Marijke van Haaren, die zelf in de gemeente Lochem woont, erkende tijdens de vergadering dat het er allemaal prachtig uit ziet. 'Onze biologen in onze gemeente kijken er anders naar. Het zaaien van zonnebloemen op onze akkers is niet de manier om in ons Achterhoekse landschap de biodiversiteit te vergroten. Je moet dit jaarlijks doen en dat is niet de juiste weg voor biodiversiteit.' Berkelland is wel een biodiversiteitsplan aan het uitwerken. Dat plan wordt volgend voorjaar in de gemeenteraad besproken. 

Zie ook:

Door: Melanie Lokate

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

  05 oktober 2020
  LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend