Logo De Belofte

LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

De PvdA-fractie neemt het voorval hoog op. 'Geheimhouding raakt de kern van de verhoudingen tussen gemeenteraad en college', zegt Jos Israel. 

Burgemeester: zorgvuldiger zijn

Volgens burgemeester Van 't Erve heeft het veel indruk gemaakt op het college en op de organisatie. 'Dit had nooit mogen gebeuren.' 

De burgemeester geeft aan dat het fout ging toen er te snel op vragen werd geantwoord. 'In de toekomst moeten we zorgvuldiger kijken. Daarnaast moeten we, ik denk 1 keer per jaar, kijken of de lijst van onderwerpen waar geheimhouding op rust, nog actueel is. Wat we in ieder geval niet meer willen, is dat dit nog een keer gebeurt.'

Wat is er gebeurd?

In augustus 2017 is aan de gemeenteraad van Lochem voorgesteld om geld uit te trekken voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen. Twee maanden later werd er geheimhouding op de stukken gelegd. De reden: de gemeente zou het risico lopen om financieel benadeeld te kunnen worden als alle kaarten op tafel gelegd zouden worden.

Begin deze maand werd de raad op de hoogte gesteld van de stand van zaken. Hierop werden raadsvragen gesteld en bij de beantwoording van die raadsvragen ging het mis. 

'Het gaat om twee getallen in een rij van vijf getallen die geheim waren. Het was allemaal erg ingewikkeld over welke cijfers nou wel geheim waren en welke niet', ligt de burgemeester toe. De gemaakte fouten hebben geen grote consequenties.

Aangifte 

De politieke partijen accepteren de excuses van de burgemeester. De gemeenteraad heeft maandagavond besloten om de geheimhouding van het dossier te halen. 

Burgemeester Van 't Erve heeft aangifte gedaan omdat het formeel gaat om een strafbaar feit. Ook heeft hij de kwestie ook gemeld bij de Commissaris van de Koning.

Onderzoek naar locatie 

De gemeenteraad van Lochem moet nog een inhoudelijk debat voeren over de brandweerkazerne in Almen. De nieuwe brandweerkazerne van Almen moet op de plek van het pand Dorpsstraat 2b komen.

Samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de vrijwilligers van de Almense brandweer onderzoekt de gemeente of dit een geschikte locatie is voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne. 

 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend