Logo De Belofte

LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

De PvdA-fractie neemt het voorval hoog op. 'Geheimhouding raakt de kern van de verhoudingen tussen gemeenteraad en college', zegt Jos Israel. 

Burgemeester: zorgvuldiger zijn

Volgens burgemeester Van 't Erve heeft het veel indruk gemaakt op het college en op de organisatie. 'Dit had nooit mogen gebeuren.' 

De burgemeester geeft aan dat het fout ging toen er te snel op vragen werd geantwoord. 'In de toekomst moeten we zorgvuldiger kijken. Daarnaast moeten we, ik denk 1 keer per jaar, kijken of de lijst van onderwerpen waar geheimhouding op rust, nog actueel is. Wat we in ieder geval niet meer willen, is dat dit nog een keer gebeurt.'

Wat is er gebeurd?

In augustus 2017 is aan de gemeenteraad van Lochem voorgesteld om geld uit te trekken voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen. Twee maanden later werd er geheimhouding op de stukken gelegd. De reden: de gemeente zou het risico lopen om financieel benadeeld te kunnen worden als alle kaarten op tafel gelegd zouden worden.

Begin deze maand werd de raad op de hoogte gesteld van de stand van zaken. Hierop werden raadsvragen gesteld en bij de beantwoording van die raadsvragen ging het mis. 

'Het gaat om twee getallen in een rij van vijf getallen die geheim waren. Het was allemaal erg ingewikkeld over welke cijfers nou wel geheim waren en welke niet', ligt de burgemeester toe. De gemaakte fouten hebben geen grote consequenties.

Aangifte 

De politieke partijen accepteren de excuses van de burgemeester. De gemeenteraad heeft maandagavond besloten om de geheimhouding van het dossier te halen. 

Burgemeester Van 't Erve heeft aangifte gedaan omdat het formeel gaat om een strafbaar feit. Ook heeft hij de kwestie ook gemeld bij de Commissaris van de Koning.

Onderzoek naar locatie 

De gemeenteraad van Lochem moet nog een inhoudelijk debat voeren over de brandweerkazerne in Almen. De nieuwe brandweerkazerne van Almen moet op de plek van het pand Dorpsstraat 2b komen.

Samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de vrijwilligers van de Almense brandweer onderzoekt de gemeente of dit een geschikte locatie is voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne. 

 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

  05 oktober 2020
  LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend