Logo De Belofte

DOETINCHEM - Een volle raadszaal donderdagavond in Doetinchem. Organisaties die te maken krijgen met de bezuinigingen konden hun zorgen kenbaar maken aan raadsleden.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem sprak haar zorgen uit over het onderzoek dat de gemeente wil laten uitvoeren om het ontmoetingspunt te verplaatsen naar De Stadskamer. Op dit moment zit het Senioren Ontmoetingspunt in 't Brewic, waar ook de bibliotheek is gehuisvest. 'Mensen in ons ontmoetingspunt zijn actieve ouderen', zegt voorzitter Riet Vermeer.

Voorzitter Riet Vermeer van het Senioren Ontmoetingspunt over de bezuinigingen:'In De Stadskamer zit een psychisch kwetsbare groep. Een samenvoeging zou kunnen, maar we zijn bang dat het niet matcht met elkaar. Onze ouderen voelen zich daar niet thuis.' Het ontmoetingspunt wil graag haar eigen identiteit en een eigen locatie behouden. 'Wij zijn best bereid om als bestuur mee te denken over alternatieven, maar we staan wel voor onze eigen identiteit', aldus Vermeer.

Consequenties bezuinigingen in de zorg niet duidelijk

Directeur Frans de Bruin van Autimaat heeft de raadsleden proberen duidelijk te maken dat niet duidelijk is welke consequenties de bezuinigingen hebben op de zorg. Autimaat biedt behandelingen aan kinderen met autisme. 'Veel gemeenten hebben te maken met financiële tekorten op het sociaal domein. De jeugdzorg bijvoorbeeld is bij de gemeenten over de schutting gegooid met daarbij ook nog eens minder geld. Je kunt voorstellen als je die taak moet overnemen dat je het op die manier nooit goed kunt doen.'

De Bruin adviseert de gemeente om voor de spiegel te gaan staan. 'Ze sturen nu al vijf jaar op financiën en toewijzingen. Ze moeten beter gaan samenwerken met burgers en de zorgaanbieders. Zo krijg je een gezondere samenleving op basis van vertrouwen', aldus De Bruin.

Leen van der Heiden van de Sociale Raad Doetinchem vreest dat de bezuinigingen worden neergelegd bij de uitvoerders. 'Zij moeten straks met minder geld dezelfde zorg leveren', aldus Van der Heiden. 'Wij vinden het belangrijk dat cliënten hier zo min mogelijk van gaan merken.' Volgens van der Heiden tasten veel cliënten en zorgorganisaties in Doetinchem nu in het duister welke consequenties de bezuinigingen hebben. 'De keuzes zijn voor ons niet duidelijk'.

'Meer bezoekers naar centrum Doetinchem halen'

De ondernemersvereniging en de horeca van Doetinchem spreken hun zorgen uit over de binnenstad. 'Het imago van het centrum is nu nog positief, maar er staan ondernemers op kantelen', zegt voorzitter Gabi Hunter van de ondernemersvereniging. De werkzaamheden rond het centrum hebben er volgens haar ook ingehakt. 'Wij stellen voor om de werkzaamheden die op stapel staan voor de Europaweg uit te stellen. De stad wordt minder goed bereikbaar voor bezoekers en je hoort dat mensen uitwijken naar andere steden', aldus Hunter.

De ondernemers hebben genoeg ideeën hoe het anders zou kunnen. 'Er wordt nu bezuinigd op een parkeerplek voor fietsen. Wellicht kan dit bij de D-toren. Mensen zijn best bereid om te betalen om hun fiets veilig te stallen. Daarnaast zouden we graag zien dat warenmarkt op zaterdag alsnog wordt verplaatst naar het Simonsplein. Dit zorgt voor meer reuring in de binnenstad.'

Robby Welling, die insprak namens de horeca ondernemers, hoopt dat het geld dat nu wordt gestoken in het project van de Oude IJssel aan de rand van het centrum wordt gebruikt voor de binnenstad. 'De focus moet liggen op bezoekers naar het centrum trekken. Evenementen maken de binnenstad ook bruisend', aldus Welling. '

De gemeente komt dit jaar negen miljoen euro tekort en ontkomt er niet aan om fors te bezuinigen en keuzes te maken. Begin november beslist de gemeenteraad over de bezuinigingen en de begroting.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Oppositie Doetinchem voelt zich niet gehoord in bezuinigingsdebat

  08 november 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond ingestemd met een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen van in totaal negen miljoen euro. De OZB gaat met vijf procent omhoog, subsidies voor jeugdleden om te sporten worden verminderd en er wordt flink bezuinigd op het sociaal domein. De oppositiepartijen voelden zich totaal niet gehoord en volgens hen was alles al in beton gegoten.
 • Voetballertjes en senioren bieden petities aan tegen bezuiniging in Doetinchem

  07 november 2019
  DOETINCHEM - Jeugdleden van voetbalvereniging DZC'68 en ouderen van het Seniorenontmoetingspunt Doetinchem lieten donderdagavond van zich horen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering over de begroting. Burgemeester Mark Boumans kreeg van beide organisaties een petitie overhandigd, omdat ze het niet eens zijn met de voorgenomen bezuinigingen.
 • Doetinchem wil onderzoek naar cameratoezicht

  01 november 2019
  DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.
 • Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

  31 oktober 2019
  DOETINCHEM - Horeca-ondernemers en de politie in Doetinchem pleitten voor cameratoezicht in het centrum van de stad. Na de massale vechtpartij van drie weken geleden, waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners, laaide de discussie over cameratoezicht in het centrum van Doetinchem weer op. Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp.
 • Raad Doetinchem bezorgd over sluiting cellencomplex

  30 oktober 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem is bezorgd over de sluiting van het cellencomplex in Doetinchem. Het CDA dient donderdagavond tijdens de raadsvergadering namens meerdere partijen een motie in, waarin staat dat burgemeester Mark Boumans er alles aan moet doen om deze beslissing van de Nationale Politie ongedaan te maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend