Logo De Belofte

DOETINCHEM - Organisaties die te maken krijgen met de komende bezuinigingen in Doetinchem, zijn hierover maandagmiddag in gesprek gegaan met het gemeentebestuur. Zo'n vijftig belangstellenden kwamen af op de informele bijeenkomst in de Steck.

door Davie Klein Gunnewiek

Doetinchem staat net als veel andere gemeenten voor een grote financiële uitdaging. De gemeente komt negen miljoen euro tekort en ontkomt er niet aan om fors te bezuinigen en keuzes te maken. Diverse organisaties in Doetinchem worden hierdoor getroffen. Tijdens de bijeenkomst konden zij aan verschillende thematafels met de wethouders van gedachten wisselen over de bezuinigingsmaatregelen.

'Verlaging subsidie baart ons zorgen'

Een van de aanwezigen was Riet Vermeer van het Senioren Ontmoetingspunt. Op dit moment ontvangt de stichting nog 85.000 euro aan subsidie, maar in de bezuinigingsplannen zal het Ontmoetingspunt het jaarlijks met 10.000 euro minder moeten doen. 'Dat baart ons grote zorgen', zegt Vermeer. Wat het precies betekent voor de activiteiten van het Ontmoetingspunt, weet hij nog niet.

Daar komt bij dat het college voorstelt om te onderzoeken of het Ontmoetingspunt op een andere locatie gehuisvest kan worden. Op dit moment zit het Senioren Ontmoetingspunt in 't Brenwic, waar ook de bibliotheek is gehuisvest. Doetinchem betaalt jaarlijks 40.000 euro voor de locatie. 'We willen best meedenken over een andere locatie, maar het mag niet ten koste gaan van onze activiteiten', aldus Vermeer.

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek in Doetinchem:

'Kijken waar dingen anders kunnen'

Ook Jos Tiemessen, centrummanager van Doetinchem is afgekomen op de bijeenkomst. 'Het is een hele forse bezuiniging en ik ben benieuwd hoe de pijn verdeeld gaat worden. Daarom ben ik ook nieuwsgierig wat deze bezuinigingen voor effect hebben.' Het stemde Tiemessen blij dat de verbetering van de binnenstad van Doetinchem een aandachtspunt blijft van het college.

'We gaan van een miljoen naar 750.000 euro. Daarbij moeten we gewoon kijken waar dingen anders kunnen, zonder dat de binnenstad achteruit gaat.' Tiemessen gaat hierover op 17 oktober inspreken tijdens de beeldvormende raad. 'Alleen commentaar leveren heeft geen zin, want uiteindelijk hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om met een sluitende begroting te werken.'

Reacties en vragen inventariseren

Wethouder van Financiën Henk Bulten kijkt terug op een constructieve middag. 'De komende dagen gaan we alles inventariseren en dan kijken we hoe we hier verder op inspelen.'

Bulten ontving onder meer reacties over het invoeren van de toeristenbelasting. 'Ik heb niet zozeer gehoord van ondernemers dat ze tegen zijn, maar wel hoe het anders zou kunnen. Je merkt dat ze meedenken en denken in oplossingen.' Volgens Bulten werd ook echt de samenwerking gezocht tussen de wethouders en de verschillende partijen. 'We zullen met elkaar in gesprek moeten blijven.'

Op 17 oktober kunnen de verschillende organisaties inspreken tijdens de beeldvormende gemeenteraad. Op 7 november neemt de gemeenteraad een beslissing over de voorgestelde bezuinigingen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’
 • Voortaan ook 's avonds betaald parkeren in Doetinchem

  23 december 2019
  DOETINCHEM - Mensen die hun auto kwijt willen in het centrum van Doetinchem moeten vanaf 1 januari 2020 ook 's avonds parkeergeld betalen. Volgens de gemeente zorgt het nieuwe beleid voor minder parkeerdrukte in de avonden.
 • Geld voor herinrichting wegen bij Oude IJssel

  19 december 2019
  DOETINCHEM - Doetinchem heeft een budget van ruim vijf ton beschikbaar gesteld voor het inrichtingsplan Oude IJssel. De financiën zijn bedoeld voor de herinrichting van de Wijnbergseweg en Dichterseweg. 
 • Zorgen bij buurtbewoners over verdwijnen rotonde Europaweg

  18 december 2019
  DOETINCHEM - Buurtbewoners van de wijken Dichteren en De Hoop in Doetinchem maken zich zorgen over de verdubbeling van de Europaweg. Voor een betere doorstroming van het verkeer moet de rotonde tussen de twee wijken in verdwijnen, waardoor fietsers en voetgangers straks extra om moeten fietsen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend