Logo De Belofte

WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De compensatie geldt voor inwoners die gebruikmaken van minimaregelingen óf een bijstandsuitkering ontvangen óf tot 130 procent van het bijstandsniveau verdienen en zich voor compensatie melden bij de gemeente. 

Nipte meerderheid: 13 van de 25 stemmen 

Het voorstel is ingediend op initiatief van het CDA en werd met een nipte meerderheid aangenomen, 13 van de 25 raadsleden stemden voor: GroenLinks, SP, CDA, PvdA, CU en twee leden van D66. VVD, Connect Wageningen, 3 leden van D66 en de Stadspartij stemden tegen.

'Voor de Stadspartij is het een principekwestie', zegt Rien Bor (Stadspartij). 'Als je onterecht geld int, dan moet je dat ook teruggeven aan iedereen bij wie je dit onterecht geïnd hebt.' En dus niet aan een klein deel van de mensen, stelt hij.

Toch nog 

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad over een compensatie voor de rekeningen van waterbedrijf Vitens sprak. Vorige maand kreeg de vergadering hierover een verrassende wending. Hoewel bijna alle partijen een compensatie voor mensen met een laag inkomen wilden regelen, werd een voorstel daarvoor op het laatste moment verworpen. Nu wordt het toch nog geregeld.

In september valt de rekening van Waterbedrijf Vitens op de mat. Die is hoger dan normaal gesproken. Het bedrijf rekent de precariobelasting, van 340.000 euro per jaar, namelijk door aan haar klanten. Die belasting, voor het gebruiken van gemeentegrond, is formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.

Wageningen doet dat. Daardoor valt de waterrekening voor huishoudens hoger uit. In 2019 gaat het om ongeveer 75 euro, in 2020 om een nog onbekend iets hoger bedrag. In 2021 zal de rekening ongeveer 30 euro hoger uitvallen, schat de gemeente. 

Zie ook: 'Veel meer Wageningers moeten geld krijgen om hoge rekening Vitens te betalen'

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend