Logo De Belofte

WAGENINGEN - Een groot deel van de Wageningers met een laag inkomen, krijgt toch nog geld terug voor een verhoogde waterafrekening van Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Het gaat in 2019 om 75 euro per huishouden.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De compensatie geldt voor inwoners die gebruikmaken van minimaregelingen óf een bijstandsuitkering ontvangen óf tot 130 procent van het bijstandsniveau verdienen en zich voor compensatie melden bij de gemeente. 

Nipte meerderheid: 13 van de 25 stemmen 

Het voorstel is ingediend op initiatief van het CDA en werd met een nipte meerderheid aangenomen, 13 van de 25 raadsleden stemden voor: GroenLinks, SP, CDA, PvdA, CU en twee leden van D66. VVD, Connect Wageningen, 3 leden van D66 en de Stadspartij stemden tegen.

'Voor de Stadspartij is het een principekwestie', zegt Rien Bor (Stadspartij). 'Als je onterecht geld int, dan moet je dat ook teruggeven aan iedereen bij wie je dit onterecht geïnd hebt.' En dus niet aan een klein deel van de mensen, stelt hij.

Toch nog 

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad over een compensatie voor de rekeningen van waterbedrijf Vitens sprak. Vorige maand kreeg de vergadering hierover een verrassende wending. Hoewel bijna alle partijen een compensatie voor mensen met een laag inkomen wilden regelen, werd een voorstel daarvoor op het laatste moment verworpen. Nu wordt het toch nog geregeld.

In september valt de rekening van Waterbedrijf Vitens op de mat. Die is hoger dan normaal gesproken. Het bedrijf rekent de precariobelasting, van 340.000 euro per jaar, namelijk door aan haar klanten. Die belasting, voor het gebruiken van gemeentegrond, is formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.

Wageningen doet dat. Daardoor valt de waterrekening voor huishoudens hoger uit. In 2019 gaat het om ongeveer 75 euro, in 2020 om een nog onbekend iets hoger bedrag. In 2021 zal de rekening ongeveer 30 euro hoger uitvallen, schat de gemeente. 

Zie ook: 'Veel meer Wageningers moeten geld krijgen om hoge rekening Vitens te betalen'

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend