Logo De Belofte

HATTEM - Hoe kan Hattem de grote tekorten in de jaarrekening en de kadernota opvangen? Op die vraag heeft de gemeenteraad maandagavond nog geen eenduidig antwoord kunnen geven. 'Het is duidelijk dat we te maken hebben met een zware beproeving', aldus Teun Juk van het CDA.

Uit de kadernota 2020-2023 blijkt dat Hattem de komende jaren grote financiële problemen verwacht. In 2020 verwacht het college een tekort van 155.000 euro. Ieder jaar wordt het verwachte tekort groter, tot zo'n acht ton in 2023. Die tekorten zullen leiden tot een schuld van meer dan 2 miljoen in 2023.

Het college heeft de afgelopen tijd verschillende bezuinigingsmaatregelen laten onderzoeken. Al die maatregelen samen zouden per jaar gemiddeld zo'n 70.000 euro besparing kunnen opleveren. 'Maar dat is duidelijk niet genoeg', sprak ChristenUnie-voorman Arend Palland. 'We moeten nu samen met alle partijen kijken waar we nog meer geld kunnen besparen.' 

Rijksbijdrage

Teun Juk van het CDA beklaagde zich over de Rijksbijdrage voor de gemeenten. 'Steeds meer gemeenten roepen dat ze een tekort hebben. Wij ook. Hoe kan het dat het Rijk geld overhoudt, maar wij steeds verder moeten bezuinigen?' Hij kondigde aan bij zijn landelijke fractie aan te zullen dringen op meer geld voor de gemeenten. 'Ik hoop dat andere partijen dat ook doen.' Ook de PvdA wees het Rijk aan als veroorzaker van het tekort. 'Het kan niet zo zijn dat in Den Haag geld op de plank blijft liggen, terwijl wij daar als gemeenten onder lijden', zei Marie-Lupe Stapper-Bosman.

Geen tweede Oldebroek

Wethouder Martijn Hospes benadrukte ook dat het Rijk het lastig maakt om een goede begroting te maken. 'Zelfs Oldebroek, dat veel geld op de bank heeft, kan de begroting niet rond krijgen. Het Rijk maakt het voor ons nagenoeg onmogelijk om fatsoenlijk te begroten.'

Erik Kort van D66 benadrukte sympathie te hebben voor Oldebroek. 'Zij geven het duidelijke statement dat zij, met de huidige plannen van het kabinet, 2022 en 2023 niet sluitend krijgen. Niet kapot bezuinigen, maar Den Haag wijzen op de verantwoordelijkheid. Dat is goed.' 'Maar wij zitten niet te wachten op het worden van een tweede Oldebroek', sprak Stapper-Bosman. 

Verhoging OZB

In het voorstel van het college was te lezen dat de OZB-belasting gebruikt zal worden om de begroting sluitend te krijgen. 'Maar als ik goed reken, komt dat neer op een verhoging van 29 procent, oftewel 27 euro per persoon', zei Juk. 'Dat kunnen we niet maken.' Ook andere partijen willen die belastingverhoging niet nu al goedkeuren. 'Het college wil graag veel geld uitgeven, maar we kunnen niet daarvoor de burger zwaarder belasten', vond Albert de Boer van de VVD. 'Als er een verhoging komt, wil ik die beperken tot maximaal 5 procent', vond Erik Kort van D66.  De PvdA stond daar anders in: 'we hebben tot nu toe ieder jaar, behalve in 2018, de OZB verhoogd, met 5 procent', zei Stapper-Bosman. 'Wat mij betreft is het ook goed om hier nu verder naar te kijken.'

Samen zoeken naar een oplossing

Over één ding was iedereen het eens: er moet bezuinigd worden. Waarop, daar moet het college de komende maanden over nadenken. 'Het voorstel dat er nu ligt, heeft ons niet kunnen overtuigen', sprak De Boer van VVD. 'Dus het lijkt me goed dat het college weer naar de tekentafel gaat, en met betere plannen komt.' Palland hoopte dat, in de zoektocht die nu volgt, alle partijen mee zullen denken. 'De boodschap is dat we voor een grote opgave staan, en we dus breed zullen moeten zoeken naar oplossingen.' Hospes is blij met die boodschap. 'Dit probleem overstijgt de partijprocessen.'

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.
 • VIDEO | Hattem, wat ben je fijn!

  03 september 2019
  HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?
 • Dit zijn de aantrekkelijkste Gelderse gemeenten

  03 september 2019
  HATTEM - Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.
 • Met zonnepanelen op weg naar duurzaam Hattem

  05 juli 2019
  HATTEM - De gemeente en energiecoöperatie Powered by Hattem werken samen aan een zonnepanelenproject. De gemeente stelt het dak van de gemeentewerf aan de Kerkhofdijk ter beschikking aan Powered by Hattem.
 • H2O – Nieuw bedrijf en ontwikkeling plandeel Hattem

  03 juli 2019
  HATTEM - Bedrijvenpark H2O en Knipscheer Infrastructuur hebben overeenstemming bereikt over de koop van een kavel van 3.000 m2. Knipscheer is het 19e bedrijf dat zich vestigt op het bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Kritiek op nieuw parkeerbeleid in Doetinchem: 'Niet goed voor het imago'

  14 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast voert de gemeente ook betaald parkeren in de avonduren in.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend