Logo De Belofte

WAGENINGEN - Ballonnen oplaten wordt niet verboden in de gemeente Wageningen. Connect Wageningen en GroenLinks lieten daarover een proefballonnetje op, maar die wilde maandagavond bij de meeste raadsleden niet landen. De burgemeester belooft wel om meer in te zetten op ontmoediging van vervuiling door bijvoorbeeld ballonnen.

door Bastiaan van Blokland

Voorafgaand aan de rondvraag over de motie schoof burgemeester Geert van Rumund een stoeltje door en gaf zijn rol als voorzitter tijdelijk aan PvdA-fractievoorzitter Mathilde Maijer. Want Van Rumund is als burgemeester verantwoordelijk voor onder meer handhaving. En daar ging dit gesprek over.

Hoe handhaaf je?

Connect Wageningen stelde voor, met steun van GroenLinks, om ballonnen oplaten geheel te verbieden, omdat het slecht is voor dier en natuur. Dat verbod moest dan worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar zo'n wijziging heeft wel consequenties, legde Van Rumund uit. 

Behalve dat het nog even niet op de agenda staat om de APV ingrijpend te wijzigen, betekent zo'n verbod ook dat je moet gaan handhaven. En daar kon 'm weleens de crux zitten, want hoe doe je dat effectief? Dat was Van Rumunds voornaamste punt.

Duidelijk communiceren

De burgemeester zegde toe meer in te zullen gaan zetten op communicatie naar de inwoners van Wageningen toe. Om hen duidelijk te maken wat de effecten zijn van vervuiling en dus wat ballonnen, maar ook confettikanonnen (een extra punt dat de Stadspartij te berde bracht), eigenlijk aan schade aanrichten aan de natuur.

Geen meerderheid

D66 en VVD gaven aan voor een slanke APV te zijn; niet te veel regels opleggen, maar inzetten op communicatie. De huidige regels en de aanvullende communicatie zijn voor hen voldoende. Dat vonden ook ChristenUnie, Stadspartij en CDA.

GroenLinks, Connect, Pvda en de SP stemden uiteindelijk voor: 11 stemmen. Niet genoeg voor een meerderheid. Maar de raad kreeg dus wel de toezegging dat de burgemeester zich wil richten op een 'communicatiestrategie'. Niet alleen voor ballonnen, maar ook voor andere zaken die schadelijk zijn voor het milieu.

Zie ook: Ballonnetje oplaten in Wageningen onder vuur

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend