Logo De Belofte

WAGENINGEN - Ballonnen oplaten wordt niet verboden in de gemeente Wageningen. Connect Wageningen en GroenLinks lieten daarover een proefballonnetje op, maar die wilde maandagavond bij de meeste raadsleden niet landen. De burgemeester belooft wel om meer in te zetten op ontmoediging van vervuiling door bijvoorbeeld ballonnen.

door Bastiaan van Blokland

Voorafgaand aan de rondvraag over de motie schoof burgemeester Geert van Rumund een stoeltje door en gaf zijn rol als voorzitter tijdelijk aan PvdA-fractievoorzitter Mathilde Maijer. Want Van Rumund is als burgemeester verantwoordelijk voor onder meer handhaving. En daar ging dit gesprek over.

Hoe handhaaf je?

Connect Wageningen stelde voor, met steun van GroenLinks, om ballonnen oplaten geheel te verbieden, omdat het slecht is voor dier en natuur. Dat verbod moest dan worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Maar zo'n wijziging heeft wel consequenties, legde Van Rumund uit. 

Behalve dat het nog even niet op de agenda staat om de APV ingrijpend te wijzigen, betekent zo'n verbod ook dat je moet gaan handhaven. En daar kon 'm weleens de crux zitten, want hoe doe je dat effectief? Dat was Van Rumunds voornaamste punt.

Duidelijk communiceren

De burgemeester zegde toe meer in te zullen gaan zetten op communicatie naar de inwoners van Wageningen toe. Om hen duidelijk te maken wat de effecten zijn van vervuiling en dus wat ballonnen, maar ook confettikanonnen (een extra punt dat de Stadspartij te berde bracht), eigenlijk aan schade aanrichten aan de natuur.

Geen meerderheid

D66 en VVD gaven aan voor een slanke APV te zijn; niet te veel regels opleggen, maar inzetten op communicatie. De huidige regels en de aanvullende communicatie zijn voor hen voldoende. Dat vonden ook ChristenUnie, Stadspartij en CDA.

GroenLinks, Connect, Pvda en de SP stemden uiteindelijk voor: 11 stemmen. Niet genoeg voor een meerderheid. Maar de raad kreeg dus wel de toezegging dat de burgemeester zich wil richten op een 'communicatiestrategie'. Niet alleen voor ballonnen, maar ook voor andere zaken die schadelijk zijn voor het milieu.

Zie ook: Ballonnetje oplaten in Wageningen onder vuur

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend