Logo De Belofte

WAGENINGEN - Bijna alle politieke partijen in Wageningen zijn enthousiast over de aanleg van een nieuwe recreatieplas aan de zuidkant van de stad. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst. De recreatieplas zou volgens de laatste plannen in 2022 in gebruik genomen kunnen worden.

door Joukje Beiboer 

Het meertje is onderdeel van een veel groter waterbeheerplan waar de gemeente samen met de Provincie, Staatsbosbeheer en het Waterschap aan werkt. Aanleiding voor de plannen is de Grebbedijk, die moet versterkt worden om de stad tegen het water van de Nederrijn te beschermen. 

Het gemeentebestuur ziet tegelijkertijd kansen om het gebied ten zuiden van de stad een nieuwe recreatieve impuls te geven en het veiliger te maken. 

Wethouder Peter de Haan (ChristenUnie), betrokken burger Greet Eijkelenboom en Marine Blokzijl van het CDA over de plannen voor een recreatieplas bij Wageningen (tekst gaat door onder video):

CDA was als enige partij tegen het aanleggen van een recreatiemeer. De partij wil dat het tekort op zorg en welzijn eerst opgelost wordt voordat er geld komt voor een recreatieplas die 'niet noodzakelijk' is. 

Miljoenen

Wageningen zou voor het versterken en opleuken van het Grebbegebied flink de portemonnee moeten trekken. Als de gemeenteraad alle plannen wil doorvoeren, betaalt Wageningen in ieder geval 3,2 miljoen euro. En daar komt waarschijnlijk nog meer bij, want voor een deel van de plannen zijn de kosten nog geheim.

Cijfers
Het versterken en opleuken van het gebied aan de rivier zou in de recentste plannen meer dan 5 miljoen euro gaan kosten. Dat is op te maken uit de openbare stukken. Eigenlijk alles wat met water- en natuurbescherming te maken heeft, wordt door het rijk, de provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat betaald. Ook het aanleggen van een meer valt daaronder. Maar 3,2  miljoen euro is voor rekening van de gemeente Wageningen. 

Voor faciliteiten als fietsparkeerplaatsen en het aanpassen van verkeersstromen bij de recreatieplas zou Wageningen zo'n 1 miljoen euro kwijt zijn. Dan zijn er ook nog plannen om het verkeer op de dijk veiliger te maken. Daar hangt naar schatting een prijskaartje van 2,2  miljoen euro aan. Het vracht-/autoverkeer tussen Pabstsendam tot Nude wordt dan gescheiden van het fiets- en voetgangersverkeer. 

Verplaatsen industrie en recreatie 

Een van de voorstellen is om betonfabriek Bruil te verplaatsen zodat de jachthaven dichter bij de binnenstad kan komen. De gemeente heeft al in 2003 besloten de zuidoever vrij te willen spelen van bedrijven. 

Ook zijn er plannen om watersportvereniging en jachthaven Vada en roeivereniging Argo te verplaatsen naar de recreatieplas zodat er een concentratie van recreatie op een veilige plek aan het water ontstaat.

Wat het verplaatsen van de verengingen en de betonfabriek zou moeten kosten, is nog niet bekendgemaakt. De kosten zijn nog geheim. 

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Bijna alle politieke partijen in Wageningen zijn enthousiast over de aanleg van een nieuwe recreatieplas aan de zuidkant van de stad. Dat bleek maandagavond tijdens een raadsbijeenkomst. De recreatieplas zou volgens de laatste plannen in 2022 in gebruik genomen kunnen worden.

Een voorbeeld van hoe het Grebbegebied bij Wageningen er in de toekomst uit zou kunnen zien. Bron: Gemeente Wageningen.

Het is nog niet duidelijk of alle plannen ook daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden. De gemeenteraadsleden zullen zich de komende tijd buigen over de verschillende opties.

Momenteel wordt berekend wat de impact van de plannen is op het milieu. En eind deze maand worden de plannen met de verschillende belanghebbende besproken. Na de zomer moet er een voorkeursplan uit de bus rollen waar de gemeenteraad een besluit over moet nemen. 

De vraag is dan hoeveel geld de partijen over hebben voor een recreatiegebied en nieuwe infrastructuur die naar verwachting van het gemeentebestuur veiligere en efficiënter is. 

 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend