Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen wil zo snel mogelijk starten met de bouw van zonneparken. De raad heeft maandagavond ingestemd met een voorwaardenpakket voor de aanleg ervan. De bouw van grote zonneweides wordt hierdoor sneller mogelijk.

door Joukje Beiboer

Onder andere in het Binnenveld en in de Nude, aan de westkant van de stad, kunnen zonneparken komen. De bouw van dat soort parken is volgens de gemeente nodig om de eigen klimaatdoelen te halen. Wageningen wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn.

Tijdelijk

Bijna alle partijen, behalve de Stadspartij, stemden in met een voorwaardenpakket van het college. Dat is opgesteld als tijdelijk toetsingskader voor zonneparkaanvragen. Want een zogenoemde omgevingsvisie met regels voor de bouw van zonneparken zal pas in 2021 vastgesteld gaan worden. Zonder een alternatief plan zou er tot die tijd geen enkel zonneparkproject in Wageningen van start kunnen gaan. 

Een zonneparkbouwer moet wel van goede huize komen om in Wageningen een park te gaan realiseren. Er lag al een stevig voorwaardenpakket, maar maandagavond werden daar nog een aantal extra voorwaarden aan toegevoegd.  

Oorspronkelijk voorwaarden zonnepark gemeente Wageningen 
1. Landschap versterken
Een zonnepark in Wageningen moet de landschappelijke kwaliteit 'versterken'. 'Waar mogelijk worden vooraf richtlijnen meegegeven voor de maximale hoogte, de oriëntatie en de afstand tot en afscherming van naastgelegen percelen.'
2. Biodiversiteit versterken
In het plan moet aandacht zijn voor de biodiversiteit: er moet duidelijk uitgelegd worden wat er gaat gebeuren om er voor te zorgen dat de beestjes en planten op het terrein ruimte krijgen. 
3. Maximaal draagvlak
Omwonenden en andere belanghebbenden, bijvoorbeeld natuurorganisaties, moeten betrokken worden bij de plannen. Ook moeten zij een tegemoetkoming ontvangen als zij nadelen ondervinden van een zonnepark.  
4. Opbrengsten deels voor lokale gemeenschap
Er komt een gemeentelijk groenfonds waarin ontwikkelaars geld kunnen steken. Dat geld wordt vervolgens gebruikt voor landschapsontwikkeling. De eigenaar van een zonnepark kan er ook voor kiezen omwonenden of bedrijven mee te laten delen in de winst van het zonnepark. 

Op initiatief van D66 kwam er een nieuw criterium bij: innovatiekracht. Laura Kaper (D66) dienden het amendement in. Ze wil niet dat landbouwgrond verloren gaat. Op grond waar zonnepanelen liggen, kan nu geen voedsel meer geproduceerd worden.

Kaper wil dat de een zonneparkbouwer gaat kijken naar innovaties waardoor dat in de toekomst bijvoorbeeld wel mogelijk is. GroenLinks, SP, CDA, ChristenUnie, Connect Wageningen en D66 steunden het voorstel. 

Pilot

Ook was er een ruime meerderheid voor het plan van GroenLinks om de zonneparkprojecten die gestart worden, onderdeel te laten uitmaken van een pilot Energiek Landschap. Dat houdt in dat er geëxperimenteerd wordt met manieren om het landschap en de biodiversiteit te versterken.

Door te experimenteren moet duidelijk worden welke maatregelen daarvoor effectief zijn en welke niet. De resultaten van die experimenten worden meegenomen in de definitieve omgevingsvisie van 2021. 

Er was ook nog even gedoe om de groen-geel-rode kaart van Wageningen. Daarop staat aangegeven waar wel, misschien of juist niet zonneparken gebouwd mogen worden. 

In de groene en gele gebieden op de kaart kunnen zonneparken komen, bron: Omgevingsvisie provincie Gelderland

Om te voorkomen dat er zonneparken komen op plekken waar dit niet wenselijk is, stelde het CDA voor alle gele gebieden op de kaart rood te maken. Want in de rode gebieden worden zonneparken niet toegestaan. Wethouder Peter de Haan (ChristenUnie) vond dit te ver gaan, maar zei wel toe dat bij een aanvraag voor een zonnepark in het gele gebied, de raad daar vertrouwelijk over wordt geïnformeerd voordat er goedkeuring gegeven wordt. Het CDA vond dat voldoende. 

Tot nu toe zijn er alleen plannen voor de bouw van een zonnepark aan de Haarweg. Maar de gemeente verwacht dat er op korte termijn meer zonneparkplannen bij komen. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu hun plannen daarvoor indienen. 

Zie ook: Wageningse raad verdeeld over plan zonneparken 

Het laatste nieuws uit Wageningen

  • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

    08 augustus 2021
    WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

    26 april 2021
    WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
  • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

    10 november 2020
    WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
  • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

    01 november 2020
    WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend