Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil statushouders nog beter begeleiden naar werk. Van de 525 statushouders die vanaf 2014 in de gemeente zijn heeft veertien procent inmiddels betaald werk gevonden, maar volgens wethouder Jorik Huizinga is dat veel te weinig.

Door: Davie Klein Gunnewiek

Betere match

'Het bedrijfsleven in de Achterhoek zit te springen om mensen', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Vooral aan technisch personeel en mensen in de zorg is de komende jaren een groot tekort. Toch hebben we die match tussen statushouders en het werkveld nog niet goed bij elkaar kunnen brengen.' Doetinchem wil dit de komende jaren gaan verbeteren, vooruitlopend op de inburgeringswet die vanaf 2021 de regie bij de gemeente neerlegt.

'We willen al vroeg met de mensen in gesprek. In het asielzoekerscentrum willen we al met mensen kijken naar hun kwaliteiten en de opleiding in hun land van herkomst. Als we dat weten kunnen we kijken hoe we een goede match naar de arbeidsmarkt kunnen maken', aldus Huizinga. Ook de taalvaardigheid van statushouders moet volgens Huizinga verbeterd worden.

Taalvaardigheden verbeteren

'Slechts 29 procent van de statushouders volgt een extra cursus om de Nederlandse taal te leren. Dat is wel zorgwekkend.' Door het leren van de Nederlandse taal op het juiste niveau te stimuleren en opleidingen, kennis en vaardigheden optimaal te benutten, moet dit de komende jaren gaan verbeteren', aldus Huizinga.

'Wij hebben al veel Nederlands geleerd'

Vier jaar geleden is het project ‘Samen Doetinchem’ opgezet om statushouders beter te helpen integreren binnen de gemeente Doetinchem. In samenwerking met het Graafschap College, DZC’68, Stichting Zozijn en de Gelderse Sportfederatie werpt dit volgens de gemeente al de nodige vruchten af.

De Syrische Hussan Saweh is één van de statushouders die succesvol deelneemt aan het project. 'Wij hebben veel Nederlands geleerd', aldus Saweh. 'Bijvoorbeeld tijdens het koken en sporten.' Huizinga merkt dat statushouders die deelnemen aan het project erg tevreden zijn en zich ook welkom voelen. 'Uit cijfers blijkt dat mensen zich welkom voelen en actief werk maken van hun inburgering. 71 procent voelt zich verbonden met Nederland en 81 procent voelt zich zelfs verbonden met Doetinchem.'

De gemeenteraad van Doetinchem zal in april over het beleidskader statushouders vergaderen en besluiten. In het kader is aangegeven hoe Doetinchem de komende jaren statushouders gaat helpen te integreren binnen de gemeente.

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend