Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil statushouders nog beter begeleiden naar werk. Van de 525 statushouders die vanaf 2014 in de gemeente zijn heeft veertien procent inmiddels betaald werk gevonden, maar volgens wethouder Jorik Huizinga is dat veel te weinig.

Door: Davie Klein Gunnewiek

Betere match

'Het bedrijfsleven in de Achterhoek zit te springen om mensen', zegt wethouder Jorik Huizinga. 'Vooral aan technisch personeel en mensen in de zorg is de komende jaren een groot tekort. Toch hebben we die match tussen statushouders en het werkveld nog niet goed bij elkaar kunnen brengen.' Doetinchem wil dit de komende jaren gaan verbeteren, vooruitlopend op de inburgeringswet die vanaf 2021 de regie bij de gemeente neerlegt.

'We willen al vroeg met de mensen in gesprek. In het asielzoekerscentrum willen we al met mensen kijken naar hun kwaliteiten en de opleiding in hun land van herkomst. Als we dat weten kunnen we kijken hoe we een goede match naar de arbeidsmarkt kunnen maken', aldus Huizinga. Ook de taalvaardigheid van statushouders moet volgens Huizinga verbeterd worden.

Taalvaardigheden verbeteren

'Slechts 29 procent van de statushouders volgt een extra cursus om de Nederlandse taal te leren. Dat is wel zorgwekkend.' Door het leren van de Nederlandse taal op het juiste niveau te stimuleren en opleidingen, kennis en vaardigheden optimaal te benutten, moet dit de komende jaren gaan verbeteren', aldus Huizinga.

'Wij hebben al veel Nederlands geleerd'

Vier jaar geleden is het project ‘Samen Doetinchem’ opgezet om statushouders beter te helpen integreren binnen de gemeente Doetinchem. In samenwerking met het Graafschap College, DZC’68, Stichting Zozijn en de Gelderse Sportfederatie werpt dit volgens de gemeente al de nodige vruchten af.

De Syrische Hussan Saweh is één van de statushouders die succesvol deelneemt aan het project. 'Wij hebben veel Nederlands geleerd', aldus Saweh. 'Bijvoorbeeld tijdens het koken en sporten.' Huizinga merkt dat statushouders die deelnemen aan het project erg tevreden zijn en zich ook welkom voelen. 'Uit cijfers blijkt dat mensen zich welkom voelen en actief werk maken van hun inburgering. 71 procent voelt zich verbonden met Nederland en 81 procent voelt zich zelfs verbonden met Doetinchem.'

De gemeenteraad van Doetinchem zal in april over het beleidskader statushouders vergaderen en besluiten. In het kader is aangegeven hoe Doetinchem de komende jaren statushouders gaat helpen te integreren binnen de gemeente.

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’
 • Voortaan ook 's avonds betaald parkeren in Doetinchem

  23 december 2019
  DOETINCHEM - Mensen die hun auto kwijt willen in het centrum van Doetinchem moeten vanaf 1 januari 2020 ook 's avonds parkeergeld betalen. Volgens de gemeente zorgt het nieuwe beleid voor minder parkeerdrukte in de avonden.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend