Logo De Belofte

TWELLO - Het college van Voorst betreurt de recente brand bij Attero, maar volgens wethouder Harjo Pinkster kan de gemeente op dit moment weinig doen om de kans op brand bij de afvalverwerker te verkleinen.

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek stuurde maandag een brief naar het college. Daarin beschrijft de belangenvereniging een groeiend gevoel van onveiligheid. 'Omwonenden in een grote straal om Attero maken zich ernstig zorgen over de gezondheid van hun gewassen, hun dieren en zichzelf', valt in de brief te lezen. 

De gemeente laat echter weten niet veel te kunnen doen. 'We hebben formeel geen middelen, omdat het onder provinciale bevoegdheden valt', klonk het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Uit metingen van het RIVM bleek dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Toch blijft de buurt bezorgd. 'Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland komen er altijd gevaarlijke stoffen vrij bij dergelijke grote branden. Daar bovenop komen nog rookoverlast, letterlijk blauwe ramen, zwarte kozijnen en de grotere flarden en stukken deposiet in weilanden, tuinen en op opritten.' 

Regelgeving aanscherpen

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek wil dat de gemeente bij de provincie aandringt op verscherpte regelgeving. Daarnaast zouden ze graag zien dat er tot die tijd maximaal wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Bij Attero ging het in vijf jaar tijd vijf keer mis. Volgens de buurt is dat ook bij andere vestigingen het geval.

Vragen

De brief van omwonenden wordt tijdens de eerstvolgende commissievergadering besproken. Lijst Arend stelde tijdens de raadsvergadering al wel enkele vragen over de brand. Zo wil de partij weten of het college een verklaring heeft voor het aantal branden. Het college liet daarop weten dat de samenstelling van het afval tegenwoordig anders is, wat mogelijk een risico kan vormen. 

Het college gaf verder aan dat zij niet kan zeggen of de controle bij Attero faalde. 'We kunnen als gemeente onze bezorgdheid uiten, maar we hebben geen mening over de kwaliteit van de bedrijfsleiding. Het is aan de provincie om de controles uit te voeren, en in de afgelopen maanden is niet gebleken dat Attero niet adequaat met haar controle omgaat.'

Gesprek met Attero

Het kostte de brandweer na de eerste melding bijna veertien uur om de vlammen te doven. Het bedrijf meldde meteen na de brand al dat de afvalsector nadenkt over maatregelen om brand door broei te voorkomen. Ook liet Attero weten 'binnen acht tot twaalf weken' elektronische maatregelen te willen nemen.

Woensdagavond gaan de belangenvereniging Algemeen Belang Wilp-Achterhoek en Attero met elkaar in gesprek. Dit is een periodieke bijeenkomst tussen de buurt en het bedrijf, waar op verzoek van de belangenvereniging dit keer ook de algemeen directeur bij aanschuift.

Voorzitter Hans de Haan van Algemeen Belang in het radioprogramma van Omroep Gelderland:

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Voorst

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend