Logo De Belofte

TWELLO - Het college van Voorst betreurt de recente brand bij Attero, maar volgens wethouder Harjo Pinkster kan de gemeente op dit moment weinig doen om de kans op brand bij de afvalverwerker te verkleinen.

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek stuurde maandag een brief naar het college. Daarin beschrijft de belangenvereniging een groeiend gevoel van onveiligheid. 'Omwonenden in een grote straal om Attero maken zich ernstig zorgen over de gezondheid van hun gewassen, hun dieren en zichzelf', valt in de brief te lezen. 

De gemeente laat echter weten niet veel te kunnen doen. 'We hebben formeel geen middelen, omdat het onder provinciale bevoegdheden valt', klonk het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Uit metingen van het RIVM bleek dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Toch blijft de buurt bezorgd. 'Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland komen er altijd gevaarlijke stoffen vrij bij dergelijke grote branden. Daar bovenop komen nog rookoverlast, letterlijk blauwe ramen, zwarte kozijnen en de grotere flarden en stukken deposiet in weilanden, tuinen en op opritten.' 

Regelgeving aanscherpen

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek wil dat de gemeente bij de provincie aandringt op verscherpte regelgeving. Daarnaast zouden ze graag zien dat er tot die tijd maximaal wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Bij Attero ging het in vijf jaar tijd vijf keer mis. Volgens de buurt is dat ook bij andere vestigingen het geval.

Vragen

De brief van omwonenden wordt tijdens de eerstvolgende commissievergadering besproken. Lijst Arend stelde tijdens de raadsvergadering al wel enkele vragen over de brand. Zo wil de partij weten of het college een verklaring heeft voor het aantal branden. Het college liet daarop weten dat de samenstelling van het afval tegenwoordig anders is, wat mogelijk een risico kan vormen. 

Het college gaf verder aan dat zij niet kan zeggen of de controle bij Attero faalde. 'We kunnen als gemeente onze bezorgdheid uiten, maar we hebben geen mening over de kwaliteit van de bedrijfsleiding. Het is aan de provincie om de controles uit te voeren, en in de afgelopen maanden is niet gebleken dat Attero niet adequaat met haar controle omgaat.'

Gesprek met Attero

Het kostte de brandweer na de eerste melding bijna veertien uur om de vlammen te doven. Het bedrijf meldde meteen na de brand al dat de afvalsector nadenkt over maatregelen om brand door broei te voorkomen. Ook liet Attero weten 'binnen acht tot twaalf weken' elektronische maatregelen te willen nemen.

Woensdagavond gaan de belangenvereniging Algemeen Belang Wilp-Achterhoek en Attero met elkaar in gesprek. Dit is een periodieke bijeenkomst tussen de buurt en het bedrijf, waar op verzoek van de belangenvereniging dit keer ook de algemeen directeur bij aanschuift.

Voorzitter Hans de Haan van Algemeen Belang in het radioprogramma van Omroep Gelderland:

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Voorst

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend