Logo De Belofte

TWELLO - Het college van Voorst betreurt de recente brand bij Attero, maar volgens wethouder Harjo Pinkster kan de gemeente op dit moment weinig doen om de kans op brand bij de afvalverwerker te verkleinen.

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek stuurde maandag een brief naar het college. Daarin beschrijft de belangenvereniging een groeiend gevoel van onveiligheid. 'Omwonenden in een grote straal om Attero maken zich ernstig zorgen over de gezondheid van hun gewassen, hun dieren en zichzelf', valt in de brief te lezen. 

De gemeente laat echter weten niet veel te kunnen doen. 'We hebben formeel geen middelen, omdat het onder provinciale bevoegdheden valt', klonk het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Uit metingen van het RIVM bleek dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Toch blijft de buurt bezorgd. 'Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland komen er altijd gevaarlijke stoffen vrij bij dergelijke grote branden. Daar bovenop komen nog rookoverlast, letterlijk blauwe ramen, zwarte kozijnen en de grotere flarden en stukken deposiet in weilanden, tuinen en op opritten.' 

Regelgeving aanscherpen

Het Algemeen Belang Wilp-Achterhoek wil dat de gemeente bij de provincie aandringt op verscherpte regelgeving. Daarnaast zouden ze graag zien dat er tot die tijd maximaal wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Bij Attero ging het in vijf jaar tijd vijf keer mis. Volgens de buurt is dat ook bij andere vestigingen het geval.

Vragen

De brief van omwonenden wordt tijdens de eerstvolgende commissievergadering besproken. Lijst Arend stelde tijdens de raadsvergadering al wel enkele vragen over de brand. Zo wil de partij weten of het college een verklaring heeft voor het aantal branden. Het college liet daarop weten dat de samenstelling van het afval tegenwoordig anders is, wat mogelijk een risico kan vormen. 

Het college gaf verder aan dat zij niet kan zeggen of de controle bij Attero faalde. 'We kunnen als gemeente onze bezorgdheid uiten, maar we hebben geen mening over de kwaliteit van de bedrijfsleiding. Het is aan de provincie om de controles uit te voeren, en in de afgelopen maanden is niet gebleken dat Attero niet adequaat met haar controle omgaat.'

Gesprek met Attero

Het kostte de brandweer na de eerste melding bijna veertien uur om de vlammen te doven. Het bedrijf meldde meteen na de brand al dat de afvalsector nadenkt over maatregelen om brand door broei te voorkomen. Ook liet Attero weten 'binnen acht tot twaalf weken' elektronische maatregelen te willen nemen.

Woensdagavond gaan de belangenvereniging Algemeen Belang Wilp-Achterhoek en Attero met elkaar in gesprek. Dit is een periodieke bijeenkomst tussen de buurt en het bedrijf, waar op verzoek van de belangenvereniging dit keer ook de algemeen directeur bij aanschuift.

Voorzitter Hans de Haan van Algemeen Belang in het radioprogramma van Omroep Gelderland:

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Voorst

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend