Logo De Belofte

WIJCHEN - Vrijwel de voltallige oppositie in de Wijchense gemeenteraad is niet blij met het aangekondigde voorstel van Kernachtig Wijchen, de grootste partij in de gemeente. Voorstellen, moties of amendementen moeten voor maandagavond 19:00 uur bij de partij aanwezig zijn, zo stellen ze voor.

Wijchen Lokaal noemt het zelfs 'een vorm van machtsmisbruik'. Fractievoorzitter Arnold van Kuppeveld is absoluut niet te spreken over de nieuwe deadline. 'Dit lijkt nergens op, we hebben heel boos gereageerd. Als je een meerderheid wil hebben moet je aan de regels van Kernachtig Wijchen voldoen', zo redeneert hij.

Monsterzege

Kernachtig Wijchen werd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ontzettend groot, de partij bezit 12 van de in totaal 27 zetels in de Wijchense raad. 'Wij zijn de tweede partij, maar drie keer zo klein als Kernachtig Wijchen', vertelt Björn Derksen van het lokale CDA. 'Voorheen konden we een dag van te voren nog een voorstel indienen. Nu moeten voorstellen veel eerder worden aangeleverd als we steun willen hebben.' En die steun van Kernachtig Wijchen is vrijwel altijd nodig, omdat ze zo groot zijn. 

De partijleider van het CDA zegt onlangs een voorstel op dinsdagavond te hebben ingediend, dat werd toen niet meer beoordeeld door Kernachtig Wijchen. Ook Sociaal Wijchen reageert: 'Het is een hele zware dobber om plannen er doorheen te krijgen.'

Koppen dezelfde kant op

Volgens Kernachtig Wijchen zelf ligt het allemaal wat genuanceerder. 'Wij moeten met twaalf mensen in de fractie een besluit nemen', zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst. Volgens hem is dat niet te doen als er net voor de raadsvergadering nog voorstellen komen. De oppositie zegt juist dat zij met deze maatregel niet meer kunnen overleggen. 'Bijna alle fractievergaderingen zijn op maandagavond', vertelt het CDA. Maar dan wil Kernachtig Wijchen de voorstellen al hebben. 'We kunnen ons niet altijd aan die regel houden. We zullen het gaan uit proberen maar ik denk dat het boekjeswijsheid is', vertelt de fractievoorzitter van D66. 

'Het is geen wet van Meden en Perzen', besluit Kernachtig Wijchen. Ze zeggen best wel eens een uitzondering te willen maken als voorstellen toch later komen.

Op 2 oktober staat er een heisessie gepland, oppositiepartij Wijchen Lokaal wil het voorstel aan de kaak stellen. 'Er is een situatie gecreëerd waarin het onmogelijk is om voorstellen te doen', besluit Van Kuppeveld.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend