Logo De Belofte

WIJCHEN - Vrijwel de voltallige oppositie in de Wijchense gemeenteraad is niet blij met het aangekondigde voorstel van Kernachtig Wijchen, de grootste partij in de gemeente. Voorstellen, moties of amendementen moeten voor maandagavond 19:00 uur bij de partij aanwezig zijn, zo stellen ze voor.

Wijchen Lokaal noemt het zelfs 'een vorm van machtsmisbruik'. Fractievoorzitter Arnold van Kuppeveld is absoluut niet te spreken over de nieuwe deadline. 'Dit lijkt nergens op, we hebben heel boos gereageerd. Als je een meerderheid wil hebben moet je aan de regels van Kernachtig Wijchen voldoen', zo redeneert hij.

Monsterzege

Kernachtig Wijchen werd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ontzettend groot, de partij bezit 12 van de in totaal 27 zetels in de Wijchense raad. 'Wij zijn de tweede partij, maar drie keer zo klein als Kernachtig Wijchen', vertelt Björn Derksen van het lokale CDA. 'Voorheen konden we een dag van te voren nog een voorstel indienen. Nu moeten voorstellen veel eerder worden aangeleverd als we steun willen hebben.' En die steun van Kernachtig Wijchen is vrijwel altijd nodig, omdat ze zo groot zijn. 

De partijleider van het CDA zegt onlangs een voorstel op dinsdagavond te hebben ingediend, dat werd toen niet meer beoordeeld door Kernachtig Wijchen. Ook Sociaal Wijchen reageert: 'Het is een hele zware dobber om plannen er doorheen te krijgen.'

Koppen dezelfde kant op

Volgens Kernachtig Wijchen zelf ligt het allemaal wat genuanceerder. 'Wij moeten met twaalf mensen in de fractie een besluit nemen', zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst. Volgens hem is dat niet te doen als er net voor de raadsvergadering nog voorstellen komen. De oppositie zegt juist dat zij met deze maatregel niet meer kunnen overleggen. 'Bijna alle fractievergaderingen zijn op maandagavond', vertelt het CDA. Maar dan wil Kernachtig Wijchen de voorstellen al hebben. 'We kunnen ons niet altijd aan die regel houden. We zullen het gaan uit proberen maar ik denk dat het boekjeswijsheid is', vertelt de fractievoorzitter van D66. 

'Het is geen wet van Meden en Perzen', besluit Kernachtig Wijchen. Ze zeggen best wel eens een uitzondering te willen maken als voorstellen toch later komen.

Op 2 oktober staat er een heisessie gepland, oppositiepartij Wijchen Lokaal wil het voorstel aan de kaak stellen. 'Er is een situatie gecreëerd waarin het onmogelijk is om voorstellen te doen', besluit Van Kuppeveld.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend