Logo De Belofte

WIJCHEN - Vrijwel de voltallige oppositie in de Wijchense gemeenteraad is niet blij met het aangekondigde voorstel van Kernachtig Wijchen, de grootste partij in de gemeente. Voorstellen, moties of amendementen moeten voor maandagavond 19:00 uur bij de partij aanwezig zijn, zo stellen ze voor.

Wijchen Lokaal noemt het zelfs 'een vorm van machtsmisbruik'. Fractievoorzitter Arnold van Kuppeveld is absoluut niet te spreken over de nieuwe deadline. 'Dit lijkt nergens op, we hebben heel boos gereageerd. Als je een meerderheid wil hebben moet je aan de regels van Kernachtig Wijchen voldoen', zo redeneert hij.

Monsterzege

Kernachtig Wijchen werd tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ontzettend groot, de partij bezit 12 van de in totaal 27 zetels in de Wijchense raad. 'Wij zijn de tweede partij, maar drie keer zo klein als Kernachtig Wijchen', vertelt Björn Derksen van het lokale CDA. 'Voorheen konden we een dag van te voren nog een voorstel indienen. Nu moeten voorstellen veel eerder worden aangeleverd als we steun willen hebben.' En die steun van Kernachtig Wijchen is vrijwel altijd nodig, omdat ze zo groot zijn. 

De partijleider van het CDA zegt onlangs een voorstel op dinsdagavond te hebben ingediend, dat werd toen niet meer beoordeeld door Kernachtig Wijchen. Ook Sociaal Wijchen reageert: 'Het is een hele zware dobber om plannen er doorheen te krijgen.'

Koppen dezelfde kant op

Volgens Kernachtig Wijchen zelf ligt het allemaal wat genuanceerder. 'Wij moeten met twaalf mensen in de fractie een besluit nemen', zegt fractievoorzitter Twan van Bronkhorst. Volgens hem is dat niet te doen als er net voor de raadsvergadering nog voorstellen komen. De oppositie zegt juist dat zij met deze maatregel niet meer kunnen overleggen. 'Bijna alle fractievergaderingen zijn op maandagavond', vertelt het CDA. Maar dan wil Kernachtig Wijchen de voorstellen al hebben. 'We kunnen ons niet altijd aan die regel houden. We zullen het gaan uit proberen maar ik denk dat het boekjeswijsheid is', vertelt de fractievoorzitter van D66. 

'Het is geen wet van Meden en Perzen', besluit Kernachtig Wijchen. Ze zeggen best wel eens een uitzondering te willen maken als voorstellen toch later komen.

Op 2 oktober staat er een heisessie gepland, oppositiepartij Wijchen Lokaal wil het voorstel aan de kaak stellen. 'Er is een situatie gecreëerd waarin het onmogelijk is om voorstellen te doen', besluit Van Kuppeveld.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend