Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Uit het bestuursakkoord:

Het college belooft:

'Een groot onderdeel van de lokale circulaire economie is het bereiken van onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en gasloos te zijn. Belangrijk is om marktpartijen te verleiden om kansen te grijpen en nieuwe 6 producten en diensten te ontwikkelen. De andere kant van de medaille is, dat we duidelijkheid bieden aan de markt door helder te zijn over wat niet meer kan, zoals het bouwen met gas.

Eerlijk en sociaal

Om de gastransitie zo eerlijk en sociaal mogelijk in te vullen trekken we samen op met verantwoordelijke ministeries en het Gelderse Energie Akkoord. (http://www.geldersenergieakkoord.nl/) Plannen van de provincie voor een route over de campus gaan we kritisch volgen en we blijven inzetten op maatregelen die de (groei van de) mobiliteit beperken.

Omdat we veel betekenis geven aan de intrinsieke waarde van de natuur en het positieve effect dat natuur en groen op mensen heeft, gaan we het buitengebied niet verder bebouwen. Daarom trekken we een groene rand om onze mooie stad.              

 • De groene economie wordt versterkt. Klimaatambities zorgen voor nieuwe banen, we stimuleren lokale ondernemers om hier een omslag te maken naar nieuwe economische kansen.

 • De gemeente geeft het goede voorbeeld door gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. 

 • We betrekken iedereen; financiële ondersteuning waar financiering een knelpunt is: fondsen en leningen om huizen en bedrijven te verduurzamen.

 • Inzet op combinatie van duurzame opwekkingsvormen, waaronder zonnepanelen, windmolens, geothermie en innovatieve oplossingen als energie uit planten en de Rijn.

 • Inwoners van Wageningen de mogelijkheid bieden om te participeren in grootschalige energieprojecten (via lokale energiecoöperaties).

 • Elk jaar twee ‘Wijken van de toekomst’ erbij (van het gas af, maar tegelijkertijd ook kijken naar groen/klimaatadaptatie, zonne-energie; en dit realiseren in combinatie met andere werken, zoals riolering). Geen gasaansluitingen bij nieuwbouw.

 • Overal waar het redelijkerwijs mogelijk is, liggen zonnepanelen/-collectoren op daken.

 • Wageningen Werkt Duurzaam en Wageningen Woont Duurzaam verder versterken.

 • Routekaart klimaatneutraal updaten: wat willen en moeten we bereikt hebben in 2022, 2026 om klimaatneutraal te zijn in 2030, als het gaat om energiebesparing, duurzame opwekking, gasloze wijken en mobiliteit? 

 • Onderzoeken waar windturbines mogelijk en wenselijk zijn en een ruimtelijk afwegingskader voor duurzame energieopwekking opstellen.

 • Het verduurzamen van de huidige woningen wordt per buurt of straat opgepakt. Bewoners worden actief benaderd en mogelijkheden voorgehouden. In het kader van de energietransitie is het goed om samen met buurtbewoners te zorgen voor energieopslag en -opwekking.

 • Zorg voor voldoende groen en water in de wijken om hittestress tegen te gaan, een gezonde leefomgeving te creëren, ommetjes te faciliteren met bankjes om uit te rusten en te socializen.

 • Zet in op klimaatdaken, ofwel: geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen, -boiler of groen. 

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend