Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Uit het bestuursakkoord:

Het college belooft:

'Een groot onderdeel van de lokale circulaire economie is het bereiken van onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en gasloos te zijn. Belangrijk is om marktpartijen te verleiden om kansen te grijpen en nieuwe 6 producten en diensten te ontwikkelen. De andere kant van de medaille is, dat we duidelijkheid bieden aan de markt door helder te zijn over wat niet meer kan, zoals het bouwen met gas.

Eerlijk en sociaal

Om de gastransitie zo eerlijk en sociaal mogelijk in te vullen trekken we samen op met verantwoordelijke ministeries en het Gelderse Energie Akkoord. (http://www.geldersenergieakkoord.nl/) Plannen van de provincie voor een route over de campus gaan we kritisch volgen en we blijven inzetten op maatregelen die de (groei van de) mobiliteit beperken.

Omdat we veel betekenis geven aan de intrinsieke waarde van de natuur en het positieve effect dat natuur en groen op mensen heeft, gaan we het buitengebied niet verder bebouwen. Daarom trekken we een groene rand om onze mooie stad.              

 • De groene economie wordt versterkt. Klimaatambities zorgen voor nieuwe banen, we stimuleren lokale ondernemers om hier een omslag te maken naar nieuwe economische kansen.

 • De gemeente geeft het goede voorbeeld door gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. 

 • We betrekken iedereen; financiële ondersteuning waar financiering een knelpunt is: fondsen en leningen om huizen en bedrijven te verduurzamen.

 • Inzet op combinatie van duurzame opwekkingsvormen, waaronder zonnepanelen, windmolens, geothermie en innovatieve oplossingen als energie uit planten en de Rijn.

 • Inwoners van Wageningen de mogelijkheid bieden om te participeren in grootschalige energieprojecten (via lokale energiecoöperaties).

 • Elk jaar twee ‘Wijken van de toekomst’ erbij (van het gas af, maar tegelijkertijd ook kijken naar groen/klimaatadaptatie, zonne-energie; en dit realiseren in combinatie met andere werken, zoals riolering). Geen gasaansluitingen bij nieuwbouw.

 • Overal waar het redelijkerwijs mogelijk is, liggen zonnepanelen/-collectoren op daken.

 • Wageningen Werkt Duurzaam en Wageningen Woont Duurzaam verder versterken.

 • Routekaart klimaatneutraal updaten: wat willen en moeten we bereikt hebben in 2022, 2026 om klimaatneutraal te zijn in 2030, als het gaat om energiebesparing, duurzame opwekking, gasloze wijken en mobiliteit? 

 • Onderzoeken waar windturbines mogelijk en wenselijk zijn en een ruimtelijk afwegingskader voor duurzame energieopwekking opstellen.

 • Het verduurzamen van de huidige woningen wordt per buurt of straat opgepakt. Bewoners worden actief benaderd en mogelijkheden voorgehouden. In het kader van de energietransitie is het goed om samen met buurtbewoners te zorgen voor energieopslag en -opwekking.

 • Zorg voor voldoende groen en water in de wijken om hittestress tegen te gaan, een gezonde leefomgeving te creëren, ommetjes te faciliteren met bankjes om uit te rusten en te socializen.

 • Zet in op klimaatdaken, ofwel: geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen, -boiler of groen. 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
 • Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
 • Wageningen wil geen campusroute, maar verbetering bestaande wegen

  20 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.
 • Bewoners voelen zich opnieuw niet serieus genomen door gemeente

  19 mei 2020
  WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.
 • 'Wageningen niet klimaatneutraal in 2030'

  18 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat de eigen klimaatdoelstelling voor 2030 niet halen. Het huidige beleid schiet tekort om dan klimaatneutraal te kunnen zijn. Dat stelt de Wageningse Rekenkamer na onderzoek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend