Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Uit het bestuursakkoord:

Het college belooft:

'Een groot onderdeel van de lokale circulaire economie is het bereiken van onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en gasloos te zijn. Belangrijk is om marktpartijen te verleiden om kansen te grijpen en nieuwe 6 producten en diensten te ontwikkelen. De andere kant van de medaille is, dat we duidelijkheid bieden aan de markt door helder te zijn over wat niet meer kan, zoals het bouwen met gas.

Eerlijk en sociaal

Om de gastransitie zo eerlijk en sociaal mogelijk in te vullen trekken we samen op met verantwoordelijke ministeries en het Gelderse Energie Akkoord. (http://www.geldersenergieakkoord.nl/) Plannen van de provincie voor een route over de campus gaan we kritisch volgen en we blijven inzetten op maatregelen die de (groei van de) mobiliteit beperken.

Omdat we veel betekenis geven aan de intrinsieke waarde van de natuur en het positieve effect dat natuur en groen op mensen heeft, gaan we het buitengebied niet verder bebouwen. Daarom trekken we een groene rand om onze mooie stad.              

 • De groene economie wordt versterkt. Klimaatambities zorgen voor nieuwe banen, we stimuleren lokale ondernemers om hier een omslag te maken naar nieuwe economische kansen.

 • De gemeente geeft het goede voorbeeld door gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. 

 • We betrekken iedereen; financiële ondersteuning waar financiering een knelpunt is: fondsen en leningen om huizen en bedrijven te verduurzamen.

 • Inzet op combinatie van duurzame opwekkingsvormen, waaronder zonnepanelen, windmolens, geothermie en innovatieve oplossingen als energie uit planten en de Rijn.

 • Inwoners van Wageningen de mogelijkheid bieden om te participeren in grootschalige energieprojecten (via lokale energiecoöperaties).

 • Elk jaar twee ‘Wijken van de toekomst’ erbij (van het gas af, maar tegelijkertijd ook kijken naar groen/klimaatadaptatie, zonne-energie; en dit realiseren in combinatie met andere werken, zoals riolering). Geen gasaansluitingen bij nieuwbouw.

 • Overal waar het redelijkerwijs mogelijk is, liggen zonnepanelen/-collectoren op daken.

 • Wageningen Werkt Duurzaam en Wageningen Woont Duurzaam verder versterken.

 • Routekaart klimaatneutraal updaten: wat willen en moeten we bereikt hebben in 2022, 2026 om klimaatneutraal te zijn in 2030, als het gaat om energiebesparing, duurzame opwekking, gasloze wijken en mobiliteit? 

 • Onderzoeken waar windturbines mogelijk en wenselijk zijn en een ruimtelijk afwegingskader voor duurzame energieopwekking opstellen.

 • Het verduurzamen van de huidige woningen wordt per buurt of straat opgepakt. Bewoners worden actief benaderd en mogelijkheden voorgehouden. In het kader van de energietransitie is het goed om samen met buurtbewoners te zorgen voor energieopslag en -opwekking.

 • Zorg voor voldoende groen en water in de wijken om hittestress tegen te gaan, een gezonde leefomgeving te creëren, ommetjes te faciliteren met bankjes om uit te rusten en te socializen.

 • Zet in op klimaatdaken, ofwel: geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen, -boiler of groen. 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recycle ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld, na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
 • Spandoeken tegen duurzame energie in Apeldoorn, raadslid bedreigd

  18 september 2020
  BEEMTE BROEKLAND - De beslissing is nog niet genomen, maar één ding is duidelijk: Apeldoornse buitendorpen staan op de achterste benen. Plannen voor het opwekken van duurzame energie met windmolens en zonneparken doen een hoop stof opwaaien. De toon van het debat dreigt daarbij soms te ontsporen. Zo werd volgens de gemeente een raadslid bedreigd.
 • 'Stoppen met betalen per afvalzak is onverstandig'

  18 september 2020
  ARNHEM - Nu stoppen met diftar, het betalen per afvalzak, zou onverstandig zijn. Dat schrijft het Arnhemse college in een reactie op het SP-initiatief. Dat wethouder Cathelijne Bouwkamp dat standpunt inneemt, wekt geen verbazing. Het is de socialisten dan ook vooral te doen om een referendum af te dwingen. "En dat gaat zeker lukken", is fractievoorzitter Gerrie Elfrink overtuigd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend