Logo De Belofte

WEZEP - De rode Omroep Gelderland-stembus kwam vandaag aan in Wezep op het Meidoornplein, gelegen in de gemeente Oldenbroek. Dit keer werd de radio-uitzending gepresenteerd door lokale omroep LOCO Media Groep.

ABO - Een groenere gemeente

Adré Boer van lokale partij Algemeen Belang Oldebroek start de uitzending met een gesprek over meer groen in de gemeente.

Hij ziet steeds vaker gebieden die niet aantrekkelijk ogen. De gemeente heeft plannen om meer groen in de omgeving te brengen naar de achtergrond geschoven. Boer heeft hierdoor het idee gekregen dat de gemeenteraad duurzame ontwikkeling niet belangrijk genoeg vindt. Maar hij merkt toch dat er enige vooruitgang is geboekt door inspanningen van partijen zoals zijn eigen lokale partij. Groen in de gemeente is dan ook één van haar belangrijkste agendapunten.

'We zijn een groene gemeente en dat willen we graag zo houden. Het is een moeizaam proces, maar we blijven doorzetten', aldus Boer.

VVD - A28

Henk Kemp vervolgde de uitzending door te vertellen over de plannen over de A28.

Er zijn nogal wat problemen omtrent de manier waarop deze snelweg door de gemeente loopt. Er moet een nieuwe afrit komen, maar niet iedereen is het hier helemaal mee eens. Volgens Kemp gaat de afrit 'welvaart en voorspoed brengen' aangezien het belangrijke economische gebieden met elkaar verbindt.

Diegene die het er niet mee eens zijn, stellen dat de afrit de leefbaarheid van de gemeente verstoort. Omwonenden kunnen geluidsoverlast ervaren en minder genieten van een groene omgeving aangezien er ook een hoop bomen moeten worden gekapt.

ChristenUnie - Voor elkaar zorgen

Engbert Jan Ruitenberg van de ChristenUnie was in de bus voor een gesprek over de zorg in de gemeente.

Er is veel aandacht voor de jeugdzorg, maar hoe zit het met ouderen? 'We kunnen niet alles plaatselijk regelen, we zijn voor een groot deel ook afhankelijk van de landelijke regelgeving', zo legt Ruitenberg uit. Plaatselijk wil de partij er toch zoveel mogelijk aan proberen te doen. Een belangrijke stap volgens de politicus is dan dat er ouderenwoningen moeten komen zodat mensen op hun oude dag een fijn thuis hebben.

Mensen moeten volgens hem ook meer voor elkaar gaan zorgen, meer aandacht voor de medemens. Een speerpunt van de lokale fractie is dan ook om de samenhorigheid in de gemeente te stimuleren. 'Het zou mooi zijn als mensen meer de waarde van het leven gingen inzien. Niet alleen voor jezelf zorgen, maar ook voor elkaar', zo sluit Ruitenberg af.

CDA - Hart van Oosterwolde

Jan Verdonk en Jan Dijkstra van de CDA stapten de bus in om te praten over het plan Hart van Oosterwolde.

Er zijn een aantal toekomstplannen opgesteld onder de naam 'Hart van Oosterwolde' om het dorp leefbaarder te maken. In het plan wordt beschreven hoe het centrum aantrekkelijker kan worden gemaakt voor inwoners en hoe de economie gestimuleerd kan worden. De politici zijn positief over de ontwikkeling van het plan, aangezien er veel steun voor is vanuit de gemeente - vrijwel iedereen wil het plan implementeren.

Zij hopen dat het Hart van Oosterwolde in de zomer van dit jaar van start kan gaan.

Nieuwsgierige inwoners komen kijken wat er allemaal gebeurt bij de rode bus.

D66 - Ondernemen in de gemeente

Pierre Wimmers van de lokale D66-fractie voert een gesprek over ondernemen in de gemeente Oldebroek.

Volgens de politicus moet er genoeg ruimte zijn voor ondernemers, zowel starters als gevestigde bedrijven, om zich te kunnen ontwikkelen binnen de gemeente. Een lokale ondernemer is ook in de bus om zich te mengen in het gesprek. Zij uit haar kritiek op de manier waarop de gemeente het issue aanpakt. Volgens haar doet de gemeente niet genoeg om een gezond ondernemersklimaat neer te zetten - ondernemers krijgen niet genoeg vrijheid.

Wimmers reageert door uit te leggen dat, hoewel hij vindt dat het ondernemersklimaat gestimuleerd moet worden, er wel een aantal regels zijn waar bedrijven zich aan moeten houden. Dit zijn ook regels die landelijk worden bepaald en daar heeft de gemeente nou eenmaal minder over te zeggen, zo vertelt de politicus. Zolang het binnen de regels past, wil de partij aandacht besteden aan de stemmen van lokale ondernemers. Het is volgens Wimmers dan belangrijk dat de ondernemers in gesprek gaan met de gemeente en dus hun stem laten horen.

SGP - Cultuur

Erik Doornwaard van de SGP stapt op de bus om cultuur en verschillende culturele verenigingen in de gemeente te bespreken.

Hij laat weten dat de partij graag ziet dat er eens goed wordt gekeken naar de manier waarop de gemeente geld besteed aan cultuur, maar ook aan sport. 'Dan blijkt misschien dat het steeds beter gaat op het gebied van cultuur, maar we zien dan wel hoe het geld besteed kan worden en hoe we het mogelijk beter kunnen besteden', aldus Doornwaard.

De SGP wil dat de juiste afweging wordt gemaakt waardoor cultuurverenigingen krijgen wat ze nodig hebben, maar dat wel iedereen een eerlijk deel van de subsidie ontvangt.

PvdA - Duurzaamheid

Bert-Jan Dokter sluit het politieke programma af door de duurzaamheid in de gemeente onder de loep te nemen. 

Er moet volgens de politicus een hoop gebeuren. Het is aan de gemeenteraad om uiteindelijk duurzame oplossingen te zoeken om te kunnen voorzien in landelijke regels voor een groener klimaatbeleid. Als de gemeente Oldebroek in 2050 niet de juiste duurzame oplossingen heeft gevonden, dan moet de gemeente als compensatie verplicht 24 windmolens plaatsen.

Hij wil de inwoners van de gemeente betrekken bij het vinden van deze duurzame oplossing. Zij zijn namelijk degene die er uiteindelijk mee moeten wonen - wat er ook gaat gebeuren. De burger moet dan zelf ook iets doen, want ook hij of zij kan iets betekenen voor het milieu, zo vertelt Dokter.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Oldebroek

 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • Gemeente Oldebroek breekt lans voor boeren in stikstofdiscussie

  12 december 2019
  OLDEBROEK - De gemeente Oldebroek wil samen met boeren gaan optrekken in de discussie over de stikstofuitstoot. De gemeenteraad stemde daarvoor donderdagavond unaniem in met de motie 'Oldebroek voor de boeren'.
 • Nieuwe burgemeester Oldebroek stuurt niet aan op fusie

  03 oktober 2019
  OLDEBROEK - Een nieuwe burgemeester: Oldebroek verwelkomt vandaag Tanja Haseloop binnen de gemeentegrenzen. De uit Leek overkomende VVD-vrouw zal de burgemeestersketting omgehangen krijgen. De afgelopen maanden heeft ze zich al verdiept in de lokale belangrijke dossiers, waaronder de verdere samenwerking tussen gemeenten op de Noord-Veluwe. 'Ik heb niet de opdracht meegekregen aan te sturen op een fusie.'
 • Afspraken over groot onderhoud bermen A28

  27 september 2019
  OLDEBROEK - Er heeft een constructief gesprek plaatsgevonden tussen bestuurders van de gemeenten Oldebroek en Nunspeet (namens de vier betrokken gemeenten), Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland over het groot onderhoud van de bermen langs de A28. De gemeenten hebben zorgen geuit over het verdwijnen van te veel groen in de bermen en het ontstaan van geluidshinder bij Wezep.

Overig verkiezingsnieuws

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend