Logo De Belofte

OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."

Het is inmiddels een week geleden dat demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis een brief naar de Tweede Kamer stuurden, waarin ze uitleggen dat de wetswijziging uitgesteld wordt, waarschijnlijk zelfs tot 2022.

In de nieuwe wet, waarvan Blokhuis eerder nog tegen Omroep Gelderland zei dat die begin 2021 gepland stond, worden niet alleen individuele drugs, maar ook groepsstoffen verboden. Op dit moment kan een bestaande illegale drug met een kleine aanpassing toch weer legaal worden.

Iedere jongere die ik spreek, kent wel iemand die 3-MMC gebruikt

Burgemeester Haseloop was eind 2020 een van de eersten die het kabinet opriep met zo'n oplossing te komen. "Dit is in onze gemeente een groot probleem, vooral 3-MMC", legt ze uit. "4-MMC werd verboden, maar door een kleine aanpassing hebben we nu een ander product, en kunnen wij daar weinig tegen doen."

Gerjan van 't Hul stapte uit het leven na het gebruik van 3-MMC. Zijn ouders strijden voor een verbod op de nu nog legale designerdrug. Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

In Oldebroek is de handel in 3-MMC - ook wel poes of miauw miauw genoemd - inmiddels wel verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening. "Maar dat geldt alleen voor de openbare ruimte. Wat er achter de voordeur gebeurt kunnen wij niet handhaven. Iedere jongere die ik spreek, kent wel iemand die 3-MMC gebruikt."

In gesprek met ouders en jongeren

Dat probleem herkent ook Maikel Boomkamp, jeugdagent in Aalten. Of het gebruik van 3-MMC in die gemeente nog steeds toeneemt is lastig te zeggen, nu het leven van veel jongeren minder op straat afspeelt door de avondklok.

Afbeelding
In beslag genomen 3-MMC. Foto: Omroep Gelderland

"Maar dat het nog steeds speelt, weet ik zeker", aldus een bezorgde Boomkamp. "Ik spreek nog regelmatig ouders en jongeren zelf die worstelen met het drugsgebruik." Hij vindt het dan ook erg spijtig dat het verbod er voorlopig nog niet komt. "Een verbod betekent niet alleen dat we kunnen handhaven, maar ook dat jongeren beter gaan inzien dat het een gevaarlijke drug is. Bovendien mag het dan niet meer zomaar verkocht worden en mag er ook niet langer geflyerd worden door handelaren."

Zie ook: Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op straat'

De jeugdagent zet inmiddels wel vol in op preventie, samen met de gemeente en middelbare scholen. "Ik ben bijvoorbeeld met de wethouder en enkele jongeren in gesprek gegaan over wat ze nodig hebben in Aalten. Is er bijvoorbeeld sprake van verveling? Kunnen we ze ergens mee ondersteunen?"

Boomkamp hoopt ook weer meer voorlichting te kunnen geven over de risico's van 3-MMC als de scholen straks volledig open kunnen. "Maar het zou mooi zijn als we beide kunnen doen, voorkomen en handhaven."

'Verbod prioriteit geven'

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is handhaving te duur en moet daar extra budget voor vrijgemaakt worden. Daar moet de Tweede Kamer toestemming voor geven, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid kiest ervoor dat aan het nieuwe kabinet over te laten.

Zie ook: Ouders overleden Gerjan: 'Ongelofelijk dat designerdrug 3-MMC nog niet verboden is'

"Maar dat is grote onzin", vindt burgemeester Haseloop. "Ik kan me best voorstellen dat er in Amsterdam nu geen geld vrijgemaakt kan worden voor handhaving op 3-MMC, maar laat ons in Oost-Nederland zelf onze eigen afweging maken. Hier is dit een groot probleem, dat ik graag prioriteit zou geven. Verbied het nou eerst, dan kunnen wij handhaven."

Haseloop zegt de keuze niet te begrijpen. "Ik probeer ouders en jongeren hier uit te leggen wat voor troep dit is. Hoe kan ik ze dan nu vertellen dat het demissionaire kabinet er geen prioriteit aan geeft?" Dat 3-MMC zelf wellicht alsnog verboden wordt, helpt volgens haar niets. "Dat is een doekje voor het bloeden. Dan hebben we binnen de kortste keren 6-MMC ofzo, waar we weer niets tegen kunnen doen."

Dat beaamt ook de Aaltense agent Maikel Boomkamp. Een totaalverbod op alle designerdrugs is volgens hem veel beter. "Deze wet moet zo snel mogelijk worden ingevoerd, dan kunnen we wat aan het echte probleem doen", besluit de burgemeester van Oldebroek.

Door: Rik Kapitein Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Oldebroek

  • Puttensteins Bos flink opgeknapt

    26 april 2021
    WEZEP - Vorig jaar zomer vroegen enkele buurtbewoners de gemeente naar de mogelijkheden om het bosperceel tussen de Puttensteinsveldweg en de Boekweitakker in Wezep op te knappen. Het gebied, eigendom van de gemeente, was volgens de buurt aan groot onderhoud toe. Zij maakten op verzoek van de gemeente een verbeterplan en kregen daarbij advies van de groendeskundige van de gemeente. Na een akkoord is eind 2020 met de uitvoering gestart. Met het inzaaien van wildbloemenmengsel in de berm afgelopen week is het project afgerond en staat dit bosperceel dankzij de inzet van de buurt er weer keurig bij.
  • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

    09 april 2021
    OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
  • Oldebroeks raadslid 'verbijsterd' door 'persoonlijke aanval'

    01 oktober 2020
    OLDEBROEK - Fractievoorzitter Bert-Jan Dokter van PvdA - Burgerpartij Oldebroek begrijpt niets van de berichten die Algemeen Belang Oldebroek (ABO) de afgelopen twee weken publiceerde. Het raadslid voelt zich persoonlijk aangevallen door de partij. "Ze brengen mij in diskrediet."
  • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

    09 juli 2020
    OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
  • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

    30 januari 2020
    ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend