Logo De Belofte

OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."

Het is inmiddels een week geleden dat demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis een brief naar de Tweede Kamer stuurden, waarin ze uitleggen dat de wetswijziging uitgesteld wordt, waarschijnlijk zelfs tot 2022.

In de nieuwe wet, waarvan Blokhuis eerder nog tegen Omroep Gelderland zei dat die begin 2021 gepland stond, worden niet alleen individuele drugs, maar ook groepsstoffen verboden. Op dit moment kan een bestaande illegale drug met een kleine aanpassing toch weer legaal worden.

Iedere jongere die ik spreek, kent wel iemand die 3-MMC gebruikt

Burgemeester Haseloop was eind 2020 een van de eersten die het kabinet opriep met zo'n oplossing te komen. "Dit is in onze gemeente een groot probleem, vooral 3-MMC", legt ze uit. "4-MMC werd verboden, maar door een kleine aanpassing hebben we nu een ander product, en kunnen wij daar weinig tegen doen."

Gerjan van 't Hul stapte uit het leven na het gebruik van 3-MMC. Zijn ouders strijden voor een verbod op de nu nog legale designerdrug. Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

In Oldebroek is de handel in 3-MMC - ook wel poes of miauw miauw genoemd - inmiddels wel verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening. "Maar dat geldt alleen voor de openbare ruimte. Wat er achter de voordeur gebeurt kunnen wij niet handhaven. Iedere jongere die ik spreek, kent wel iemand die 3-MMC gebruikt."

In gesprek met ouders en jongeren

Dat probleem herkent ook Maikel Boomkamp, jeugdagent in Aalten. Of het gebruik van 3-MMC in die gemeente nog steeds toeneemt is lastig te zeggen, nu het leven van veel jongeren minder op straat afspeelt door de avondklok.

Afbeelding
In beslag genomen 3-MMC. Foto: Omroep Gelderland

"Maar dat het nog steeds speelt, weet ik zeker", aldus een bezorgde Boomkamp. "Ik spreek nog regelmatig ouders en jongeren zelf die worstelen met het drugsgebruik." Hij vindt het dan ook erg spijtig dat het verbod er voorlopig nog niet komt. "Een verbod betekent niet alleen dat we kunnen handhaven, maar ook dat jongeren beter gaan inzien dat het een gevaarlijke drug is. Bovendien mag het dan niet meer zomaar verkocht worden en mag er ook niet langer geflyerd worden door handelaren."

Zie ook: Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op straat'

De jeugdagent zet inmiddels wel vol in op preventie, samen met de gemeente en middelbare scholen. "Ik ben bijvoorbeeld met de wethouder en enkele jongeren in gesprek gegaan over wat ze nodig hebben in Aalten. Is er bijvoorbeeld sprake van verveling? Kunnen we ze ergens mee ondersteunen?"

Boomkamp hoopt ook weer meer voorlichting te kunnen geven over de risico's van 3-MMC als de scholen straks volledig open kunnen. "Maar het zou mooi zijn als we beide kunnen doen, voorkomen en handhaven."

'Verbod prioriteit geven'

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is handhaving te duur en moet daar extra budget voor vrijgemaakt worden. Daar moet de Tweede Kamer toestemming voor geven, maar het ministerie van Justitie en Veiligheid kiest ervoor dat aan het nieuwe kabinet over te laten.

Zie ook: Ouders overleden Gerjan: 'Ongelofelijk dat designerdrug 3-MMC nog niet verboden is'

"Maar dat is grote onzin", vindt burgemeester Haseloop. "Ik kan me best voorstellen dat er in Amsterdam nu geen geld vrijgemaakt kan worden voor handhaving op 3-MMC, maar laat ons in Oost-Nederland zelf onze eigen afweging maken. Hier is dit een groot probleem, dat ik graag prioriteit zou geven. Verbied het nou eerst, dan kunnen wij handhaven."

Haseloop zegt de keuze niet te begrijpen. "Ik probeer ouders en jongeren hier uit te leggen wat voor troep dit is. Hoe kan ik ze dan nu vertellen dat het demissionaire kabinet er geen prioriteit aan geeft?" Dat 3-MMC zelf wellicht alsnog verboden wordt, helpt volgens haar niets. "Dat is een doekje voor het bloeden. Dan hebben we binnen de kortste keren 6-MMC ofzo, waar we weer niets tegen kunnen doen."

Dat beaamt ook de Aaltense agent Maikel Boomkamp. Een totaalverbod op alle designerdrugs is volgens hem veel beter. "Deze wet moet zo snel mogelijk worden ingevoerd, dan kunnen we wat aan het echte probleem doen", besluit de burgemeester van Oldebroek.

Door: Rik Kapitein Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Oldebroek

 • Puttensteins Bos flink opgeknapt

  26 april 2021
  WEZEP - Vorig jaar zomer vroegen enkele buurtbewoners de gemeente naar de mogelijkheden om het bosperceel tussen de Puttensteinsveldweg en de Boekweitakker in Wezep op te knappen. Het gebied, eigendom van de gemeente, was volgens de buurt aan groot onderhoud toe. Zij maakten op verzoek van de gemeente een verbeterplan en kregen daarbij advies van de groendeskundige van de gemeente. Na een akkoord is eind 2020 met de uitvoering gestart. Met het inzaaien van wildbloemenmengsel in de berm afgelopen week is het project afgerond en staat dit bosperceel dankzij de inzet van de buurt er weer keurig bij.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
 • Oldebroeks raadslid 'verbijsterd' door 'persoonlijke aanval'

  01 oktober 2020
  OLDEBROEK - Fractievoorzitter Bert-Jan Dokter van PvdA - Burgerpartij Oldebroek begrijpt niets van de berichten die Algemeen Belang Oldebroek (ABO) de afgelopen twee weken publiceerde. Het raadslid voelt zich persoonlijk aangevallen door de partij. "Ze brengen mij in diskrediet."
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiƫn, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend